154 ден от бременността

Вие сте точно  в 22 седмица. Бебето ви днес:

Прешлените, които съставляват гръбначния стълб на вашето бебе, го обграждат и защитават гръбначния мозък. Прешлените се виждат на ултразвуково сканиране, образувайки дълга верига – бели области, която се стеснява в основата на гръбначния стълб и завършва с лека извивка навън.

Ако се говори за вашата бременност  в офиса, може би е по-добре да кажете на шефа си сега. Винаги е по-професионално, ако шефът ви чуе тази новина преди другите хора във вашата компания. Може да се наложи да адаптирате работния си ден малко, но го помислете внимателно. Опитайте се да се справите с работата си и действайте професионално. Вашите колеги са, надяваме се, развълнувани, че сте бременна, но се опитайте да не очаквате специални услуги или допълнително внимание. Докато сте бременна, не сте болна, но все пак правете  подходящи почивки, за да презаредите батериите си или да работите на гъвкави часове, ако това е опция, така че да можете да избегнете пътуване в най-натоварените моменти.

Опитайте се да отидете на кратка разходка по обяд на свеж въздух и да направите няколко леки упражнения. Пийте много вода, за да сте добре хидратирани и яжте малко и на често, за да поддържате енергийните си нива високи.

Попитайте лекар:

Мениджърът ви е казал, че не може да ви пуска за преглед на пренатални доктори. Какво да правите?

Ще прекарвате много време в кабинета на лекаря за пренатални грижи през следващите няколко месеца – на всеки 4 седмици, но и по-често – веднъж седмично в края на бременността. Ако работите на пълен работен ден, добре е да насрочите пренатални си срещи за рано сутринта, преди да започнете работа или по време на обяда. Ако вашите срещи са в непригодимо с графика ви време  или кабинетът на вашия лекар е далеч от работата и вашият шеф не разбира, позовете се на Кодекса на труда и се запознайте с член 157, ал 2 – според която работодателят е длъжен да освобождава от работа бременна работничка или служителка за медицинск