Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в 28 седмица и 6 дни. Бебето ви днес:

Външният вид на вашето бебе е напълно оформен, но вътре в него все още има голяма активност, тъй като много от органите продължават да зреят. Дори след бременност се появява по-нататъшно развитие, особено на мозъка и белите дробове.

Болките в гърба не са неизбежна част от бременността: има много неща, които можете да направите, за да предотвратите и облекчите. Йога и други упражнения за стречинг са страхотни по време на бременност, тъй като те укрепват ключовите връзки и релаксират областите, които са стегнати и болезнени. Въпреки че може да изглежда по-лесно да си почивате, когато изпитвате болка (особено болка в гърба), и да  избягвате упражнения, леко разтягане и движение често намалява мускулния спазъм и подобрява функцията на гръбначния стълб, което води до по-малко болка. Упражненията също така повишават енергийните нива и допринасят за по-лесно раждане и следродилното възстановяване. Опитайте стречинг и техники за релаксация като първи мерки срещу болките в гърба.

Ако болката е тежка, помолете партньора ви да масажира района. Попитайте Вашия лекар дали можете спокойно да приемате болкоуспокояващи или ако акупунктурата може да помогне за облекчаване на болката. Ако областта се чувства възпалена и болезнена, опитайте да поставите студена опаковка върху засегнатата област за 5-10 минути няколко пъти на ден.

 

Фокусирай се върху тялото си:

Минимизиране на напрежението на гърба:

Растящият ви корем измества центъра на тежестта към предната част на тялото. Тъй като бебето разтяга коремните мускули, а хормоните на бременността омекотяват сухожилията, коремните ви мускули дават по-малко подкрепа на гръбначния стълб, което може да доведе до болки в гърба. Повдигането и огъването може да изостри болките в гърба, така че опитайте тези стратегии:

  • За да повдигнете нещо от пода, стойте близо до обекта с единия крак пред другия. Огънете коленете си, след това ги изправете, така че да използвате бедрените си мускули, за да повдигнете . Избягвайте да заключвате коленете си: винаги се огъвайте от талията с наведени колене. Ако трябва да вземете нещо, помислете за сядане, коленичене или клякане, за да се избегне поставянето на долната част на гърба под стрес.
  • Ако трябва да се движите с тежък предмет (опитайте се да избегнете това, ако е възможно), носете го, вместо да го дръпнете: по този начин, краката ви, а не гърба ви, да поемат напрежението.
  • За да се качите или слезете от кола или легло, дръжте бедрата си и таза обратно подравнени в една и съща посока. За да станете от леглото, използвайте ръцете си, за да се изправите.

Винаги огъвайте коленете си, за да вдигнете каквито и да било тежести, за да предотвратите напрежения в гърба си.

Попитайте майките:

Отегчена сте от това да сте бременна! Как ще минете през следващите няколко месеца?

Почувствали сте същото на около шест месеца, но реално ще откриете, че последните три месеца ще минат доста бързо, само защото имате много задачи. Заедно с повече пренатални посещения и класове,  планирането на това кога да започнете отпуск по майчинство, след това да подготвите детската стая и да купувате нещата за бебето. И е добре да положите усилия да видите всичките си приятелки – времето минава бързо, така че го употребете пълноценно.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.