Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в 19 седмица и 6 дни. Бебето ви днес:

Ще станете много по-наясно с вашето бебе, което се движи, тъй като размерът и силата му се увеличават. Няма да сте наясно с по-нежните движения или тези движения, които не се удрят в страната на матката. Вероятно ще изпитате болки в гърба, докато бебето ви расте по размер и тялото ви непрекъснато се адаптира към него. Нарастващото тегло на вашето развиващо се бебе и фактът, че ставите и връзките ви се смекчават по време на бременността, може да причини болки в кръста, но за щастие не просто трябва да се примирява с тази болка. Има много прости начини, по които можете да облекчите болките в гърба или дори да ги предотвратите.

 

Посетете вашия лекар, за да се уверите, че проблемът и точното му местоположение е правилно диагностициран. По този начин ще има по-голяма вероятност да можете да го спрете да се влоши. Често срещан проблем, често в по-късните етапи на  бременността, е ишиасът – остра болка, която се движи по гърба и крака.

Фокусирай се върху вашето здраве:

Миома по време на бременност:

През втория триместър, фиброидите –или доброкачествена маса от мускулни влакна в рамките на стената на матката, или понякога прикрепена към нея-може да стане проблематично. Повишените нива на хормоните естроген и прогестерон по време на бременност ги насърчават да растат заедно с матката. При някои обстоятелства, бързото нарастване на фиброид причинява чувство на натиск, дискомфорт или болка. Фиброидите могат да увеличат риска от спонтанен аборт, преждевременно раждане или раждане на бебе в брех позиция, което обикновено решава проблема. Фиброиди, които не причиняват дискомфорт, не изискват лечение.

Фиброидът обикновено няма да засегне развиващо се бебе, но ако е голям по размер и разположен ниско в матката или близо до шийката на матката, той може да попречи на бебето да се спусне в таза и ще е необходимо да се извърши цезарово сечение. След като бебето се роди и матката се свие, фиброидите също обикновено се свиват до размера си от преди бременността.

Изгонете болките в гърба: За да се отървете от болките в гърба, опитайте следното:

  • Вземете топла вана или използвайте бутилка с гореща вода в болезнената зона.
  • Помолете партньора си да ви направи нежен и хубав масаж на гърба или си вземете час за масаж при опитен пренатален практикуващ специалист.
  • Отидете на класове по йога или пилатес, за да засилите мускулите на гърба си.
  • Внимавайте за позата си и вдигнете краката си, когато сте седнали.

Уверете се, че седалката на автомобила ви е правилно позиционирана, за да поддържа гърба ви добре.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

138 ден от бременността

Previous article

140 ден от бременността

Next article