141 ден от бременността

Вие сте в  20 седмица и 1 ден.  Бебето ви днес:

Движенията на вашето бебе все още се основават на набор от рефлексни действия, но това сега започва да се променя. Тъй като нервните пътища се развиват, разширяват се и узряват, вашето бебе печели по-голям и по-голям контрол на действията си. Вие сте във втората половина на бременността си и в следващите месеци ще имате по-редовни контакти с Вашия лекар. Пренаталните ви срещи ще станат по-чести през втората половина на бременността. Дори ако сте в добро здраве и вашето бебе е било старателно оценено на 20-седмичното ултразвуково сканиране, може да бъде успокояващо да имате редовни прегледи с лекар. Броят на срещите, които имате ще се различават в зависимост от това дали сте имали някакви усложнения или дали имате високо рискова бременност по друга причина като например предварително съществуващо медицинско състояние като диабет. Ако сте в ниско рискова бременност, можете да очаквате около 14 срещи, освен ако няма усложнения. Като общо правило можете да очаквате да имате пренатални назначения от сега нататък на всеки 4 седмици, докато достигнете до 30 гестационна седмица, след това срещите ще станат на всеки  2 седмици, докато достигнете 36 седмица. От този момент нататък ще имате срещи всяка седмица. Въпреки това, винаги можете да се свържете с вашия лекар, ако имате някакви притеснения.

Ако очаквате близнаци, срещите ще бъдат по-чести и ще зависят от вида на близнаците, които ще имате: еднояйчни или двуяйчни. Ако са идентични, грижата ще зависи от това дали те споделят една амниотична торбичка.

Фокусирай се върху тялото си:

С обичайното си офис облекло, може вече да усещате напрежение по шевовете и може да се наложи да преосмислите вашия работен гардероб. Добрата новина е, че за разлика от предишни времена, сега вече има изобилие от красиви дрехи за бременни и много  от тях нса на достъпни цени за ежедневието. Те често са проектирани като координирани комплекти, което ги прави лесни за комбиниране.

Не заб