Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в 23 седмица. Бебето ви днес:

Външните изяви са измамни: въпреки че бебето ви изглежда добре развито, все още е рано в бременността – състоянието на шийката на матката и прогестерона, произведени от плацентата, играят роля в гарантирането, че раждането няма да започне още няколко месеца.

Може да се изненадате от силата на усещането, което имате за вашето бебе и този майчински инстинкт ще става по-силен всеки ден.

Чувствате ли се все едно сте майка?

Независимо дали сте грижовен човек, вие вече ще сте започнали инстинктивно процеса на превръщането ви в майка. Може да се грижите по-добре за себе си, да се храните по-добре и да правите промени в начина на живот, не непременно да се интересувате пряко от собственото ви здраве, а от това на вашето бебе. Вероятно ще се окажете, че сте много защитаващи и обгрижващи  вашия растящ корем и да искате най-доброто за вашето бебе като се притеснявате за всичко, което се случва с него. Няма за какво да се тревожите, ако не чувствате все още тази връзка: всички жени са различни и може докато не започнете да се грижите за новороденото си бебе да не изпитате силни майчински чувства.

Партньорът ви може да няма този силен родителски инстинкт, но колкото повече го включвате в процеса на бременността, толкова по-голям е шансът да се доближи до нероденото ви дете. Като чете книги или в интернет за това как се развива бебето на всеки етап и посещава някои или всички пренатални срещи заедно с вас, той ще може да си представи бебето и да следва напредъка му възможно най-близо. Ще откриете, че вашето бебе заема мислите ви през много голяма част от  времето ви. Да бъде бременна прави повечето жени да действат безкористно в най-добрия интерес на бебето си.

Фокусирай се върху отношенията:

Какво е това, мамо?

Ако вече имате дете, тО несъмнено ще бъде любопитно защо изведнъж сте толкова дебела! През следващите седмици, обяснете по-подробно какво означава да имате ново бебе.

 

Няма нужда да казвате на детето си как е влязло бебето  в корема ви или да му напомняте за него постоянно. Просто отговорете на въпросите на детето, когато  пита, без да се замисляте.

Попитайте лекар:

Имате грип. Това ще навреди ли на бебето?

Не, Вашето бебе трябва да е добре, но тъй като имунната ви система е компрометирана по време на бременност, симптомите ви може да траят по-дълго от обикновено. Пийте много течности, за да се поддържате добре хидратирани и яжте малки ястия по няколко пъти на ден, за да поддържате енергийните си нива. Обадете се на вашия лекар, ако не се подобрите след 24-48 часа, или вашата температура надвишава 38° C.

Малко бременни жени изпитват усложнения, но ако се чувствате много зле, и по-специално,  ако имате проблеми с дишането, незабавно посетете вашия лекар.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна