161 ден от бременността

Вие сте в 23 седмица. Бебето ви днес:

Външните изяви са измамни: въпреки че бебето ви изглежда добре развито, все още е рано в бременността – състоянието на шийката на матката и прогестерона, произведени от плацентата, играят роля в гарантирането, че раждането няма да започне още няколко месеца.

Може да се изненадате от силата на усещането, което имате за вашето бебе и този майчински инстинкт ще става по-силен всеки ден.

Чувствате ли се все едно сте майка?

Независимо дали сте грижовен човек, вие вече ще сте започнали инстинктивно процеса на превръщането ви в майка. Може да се грижите по-добре за себе си, да се храните по-добре и да правите промени в начина на живот, не непременно да се интересувате пряко от собственото ви здраве, а от това на вашето бебе. Вероятно ще се окажете, че сте много защитаващи и обгрижващи  вашия растящ корем и да искате най-доброто за вашето бебе като се притеснявате за всичко, което се случва с него. Няма за какво да се тревожите, ако не чувствате все още тази връзка: всички жени са различни и може докато не започнете да се грижите за новороденото си бебе да не изпитате силни майчински чувства.

Партньорът ви може да няма този силен родителски инстинкт, но колкото повече го включвате в процеса на бременността, толкова по-голям е шансът да се доближи до нероденото ви дете. Като чете книги или в интернет за това как се развива бебето на всеки етап и посещава някои или всички пренатални срещи заедно с вас, той ще може да си представи бебето и да следва напредъка му възможно най-близо. Ще откриете, че вашето бебе заема мислите ви през много голяма част от  времето ви. Да бъде бременна прави повечето жени да действат безкористно в най-добрия интерес на бебето си.

Фокусирай се върху отношенията:

Какво е това, мамо?

Ако вече имате дете, тО несъмнено ще бъде любопитно защо изведнъж сте толкова дебела! През следващите седмици, обяснете по-подробно какво означава да имате ново бебе.