264 ден от бременността

Вие сте в 37 гестационна седмица и 5 дни. Бебето ви днес:

Размерът на матката може да е намалял леко, тъй като главата на вашето бебе става по-дълбоко позиционирана в таза, което позволява на тялото ви да се движи надолу. Това може да отнеме част от натиска далеч от ребрата, което е добре дошло облекчение на този етап.

Когато ще има ново пристигане на сцената, важно е да подготвите малките членове на вашето домакинство. Начинът, по който се справяте с въвеждането на новото бебе пред вашите деца, зависи от възрастта им. Едно малко дете може да бъде напълно безразлично и непоколебимо, за да се интересува повече от играчките на вашето бебе, отколкото факта, че има нов брат или сестра. Едно по-голямо дете може да бъде шокирано и ревниво от пристигането на ново бебе, което изглежда, че може да му открадне обичта на майка му и  вниманието на татко му.

Добре е да подготвите вашето малко няколко седмици предварително, като обясните, че новото бебе ще се нуждае от много време и внимание, ще трябва да го храните и да го преобувате редовно и вероятно няма да е много забавно за няколко месеца. Съсредоточете се върху това как детето ви може да бъде голям помощник и му покажете какво трябва да прави за новото бебе, когато то се роди. Извадете някои книги от библиотеката, които обясняват как се променят семействата, когато се роди ново бебе, и помолете детето си да говорят за това как се чувства то и как мисли, че нещата ще бъдат различни, когато бебето пристигне. Насърчете детето си да избере подарък, който да даде на бебето, и да намерите нещо, което детето ви наистина иска като подарък от новото си братче. Помолете бабите и дядовците или близките приятели да уредят няколко лакомства или изяви за вашето дете както сега, така и след раждането, така че то да е заето и да привлече допълнително внимание.

Опитайте се да насърчите връзката между по-голямо дете и вашето бебе. Помолете детето си да си представи какво може да се случи на бебето вътре в мама. Насърчете го да предложи им