162 ден от бременността

Вие сте в 23 седмица и 1 ден. Бебето ви днес:

Няма светлина в матката, но 3D ултразвукът е предназначен да произвежда акценти и сенки, за да даде същия ефект, както ако светне фенерче в матката. Сега бебето може да държи ръцете си свити в юмрук. От този момент нататък вашето бебе се счита за „жизнеспособно“ и ще получи животоспасяващо лечение, ако се роди много рано. Седмица 24 се счита за възраст на жизнеспособност за вашето бебе и следователно е един изключително важен етап от бременността. Подобно на много жени, може да се почувствате облекчени да прекрачите тази точка.

Ако сте родили бебето си преди тази седмица, би било малко вероятно то да оцелее и ще се счита, че сте имали спонтанен аборт. След 24 седмици лекарите ще направят всичко възможно, за да спасят бебето, въпреки че бебетата, които са родени толкова рано, имат повишен риск от дългосрочно увреждане. Колкото по-напреднали сте в бременността си преди да родите, толкова по-малка е вероятността вашето бебе да се сблъска с проблемите, свързани с преждевременното раждане. Невероятните научни и технологични постижения означават огромно нарастване на оцеляването на недоносените бебета.

Всъщност:

Най-малкото преживяло преждевременно родено бебе в света е родено във Флорида през октомври 2006 г. само в 21 седмици и шест дни. Бебето тежи само 283 g и е измерено 24 cm. Краката му са били с размерите на нокът на възрастен. За първи път бебе, което се ражда преди 23 седмици да оцелее.

Неонатално интензивно отделение:

Бебетата, които са родени преждевременно или новородени, които са болни, ще получат специализирана денонощна грижа в интензивно отделение за неонатално отделение. Колкото по-рано се роди бебето, толкова по-голяма е вероятността от усложнения като инфекции. Вашето бебе ще да бъде поставено в инкубатор с монитори, прикрепени към него, от които да получава кислород чрез специален вентилатор. Една част от оборудването изглежда много плашещо, но не забравяйте, че то е там, за да помогне на ваше