Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в  26 седмица и 5 дни. Бебето ви днес:

Тази седмица някои бебета отварят очите си за първи път, но това е кратко събитие, трудно за улавяне на ултразвук, така че може да не го видите на сканиране. Някаква светлина достига до вашето бебе, но то не е разработило цикъл на сън-събуждане, който по някакъв начин да съответства на ден и нощ. С всеки изминал ден бебето ви става все по-голямо и ще сте по-наясно с тялото и движението му.

Колкото и да е прекрасно да почувствате, че бебето ви се движи вътре във вас, това понякога може да е неудобно. Тъй като бебето ви расте, има все по-малко място за него да се движи, особено когато  рита или се простира към стените на матката ви. Тези движения могат да варират от леки гребливи движения до усещане, сякаш бебето ви хълца Понякога бебето ще рита силно, ако е под ребрата, може да ви отнеме дъха и да ви остави да се чувствате доста наранени. Ритането може да ви събуди, когато спите, и много жени казват, че бебетата им са по-активни през нощта. Ако седите или лежите в позиция, която бебето не харесва например, ако прекарвате твърде много време на едната страна – бебето ви може да ви ритне, докато не се преместите.

Въпреки че понякога тези движения могат да бъдат неудобни или да ви изненадат, повечето от времето те са просто нежно напомняне за вашето растящо бебе и като такива, са нещо, което да очаквате с нетърпение като           чувство.

Фокусирай се върху… Безопасността:

Закупуване на легла:

Вашето бебе не се нуждае от одеяло или възглавница- всъщност, експертите съветват срещу тях. За да намалите риска от синдром на внезапната детска смърт, поставете чаршаф върху твърд матрак (не използвайте матраци втора употреба) и оставете одеялата, възглавниците и плюшените животни извън яслите. Дръжте в помещението н температура, на която се чувствате добре. Ако сте загрижени, че бебето ви е на хладно, помислете за чувалче за сън. Много родители ги намират за удобни за бебето си.

Попитайте лекар:

Ако се роди сега, ще оцелее ли вашето бебе?

До сравнително скоро, бебета родени преди 28 седмици бременността често не оцеляват. Днес, с медицинския напредък в неонаталните интензивни отделения , бебета на 22 седмици бременност са оцелели извън матката, въпреки че това все още е много рядко. В много болници лекарите няма да съживят бебе под 24 седмици, защото има малък шанс за оцеляване. Изключително недоносените бебета имат повишен риск от увреждане, дори и при най-добрата медицинска помощ, и често самото ражданеможе да постави огромен натиск върху бебето. Много опитни лекари и медицински сестри участват в грижата за изключително недоносените бебета. Ако е възможно, раждането трябва да се извършва в болница с неонатално интензивно отделение. Ако това не е възможно, бебетата често се прехвърлят в специален център, когато са достатъчно стабилни, за да бъдат преместени. На много недоносени бебета отнема много време, за да “наваксат” и отговарят на съответните нормални етапи на развитие. Всеки ден и седмица от бременността е крайъгълен камък, а колкото по-близо до пълния срок (37-42 седмици) се доближите, толкова по-добре е това за вашето бебе.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!