130 ден от бременността

Вие сте в  18 седмица и 4 дни. Бебето ви днес: Едно ултразвуково сканиране със страничен изглед на бебето показва, че то има напълно развити всички пръсти на ръцете и краката. Кожата сега е покрита с лануго, фина защитна космена покривка. Вероятно няма да можете да почувствате как бебето ви се движи, но то е невероятно активно в матката ви. Някои от упражненията и разтяганията са част от ежедневието му, както и  смученето на палеца. Вашето бебе се движи, когато е будно и когато заспи: то няма контрол върху движенията си на този етап. Ултразвуковите сканирания разкриват огромно разнообразие от движения между неактивните периоди.

Няма вреда да насърчавате бебето си да се движи, за да увеличите вероятността да усетите мъника. Ако чакате да усетите първите движения на бебето, бъдете търпеливи. Въпреки че е успокояващо да го почувствате мърдане наоколо, ако сте припрени и стресирани – това няма да е добре за нито един от вас. Не забравяйте, че много бременни жени, които ще са майки за първи път, не се чувстват тези първите пърхащи  движения на плода до 18 – 20 гестационни седмици или по-късно. Също така не забравяйте, че докато сте будни, вашето бебе прекарва много време в спане.

 

Има няколко начина, по които можете да се опитате да стимулирате вашето бебе в действие – колкото повече то се движи, толкова по-голям шанс има вие да го почувствате. Първо, спрете и се отпуснете. Ако сте били заети цял ден, може да сте били разсеяни и да не сте усетили движенията на плода. Все още може да го събудите, тъй като то не е „разтърсено“ в матката. Опитайте да слушате силна музика, което не само ще го събуди, но също така ще го насърчи да отговори. Някои жени съобщават, че техните неродени бебета са „ритали“ в ритъм! Може също да помогне да легнете на една страна. Това може да стимулира вашето бебе да се движи, тъй като той променя позицията си спрямо вашата. Ако всичко друго се провали, да пийнете сладка, ледено студена напитка, може да свърши работа.

Попитайте лек