233 ден от бременността

Вие сте в 33 гестационна седмица и 2 дни. Бебето ви днес:

Сенките създават впечатление за косми на веждите и миглите при едно  3D изображение. Тъй като това бебче е легнало с главата надолу, гледката на горната част на главата се губи в сенките, причинени от таза на майката. С добре развит слух, вашето бебе може да не  получи толкова тишина и спокойствие, колкото би искало в матката. Въпреки че някои по-тихи високо-тонирани звуци не проникват в матката, там не е толкова спокойно за вашето бебе, колкото вие си мислите. Ще има постоянен фонов шум, който се получава от сърцебиенето, дишането и стомаха ви. Докато матката и амниотичната течност ще попречат на много по-тихите звуци да достигнат до бебето, гласовете проникват доста лесно. Вашето бебе вече се е научило да се адаптира към повтарящи се звуци, но сега придобива памет за познати шумове. Най-познатият звук е, разбира се, вашият глас. Вашето бебе ще се разплаква и ще се обръща към силни или непознати звуци и това също ще доведе до увеличаване на сърдечната му честота.

 

Фокусирай се върху бебето ви:

При всяко посещение оттук нататък лекарят ви ще оценява позицията и разположението на бебето. Това означава, че той ще  оценява как то лежи –  вертикално или хоризонтално, известно още като напречно.  Ще гледа  това коя част от бебето е най-близо до таза и ще излезе първа при едно евентуално вагинално раждане. Най-често срещаната презентация на плода е с главата надолу, отдолу нагоре, наречена цефална презентация.

Попитайте лекар:

Какво е перинеален масаж и как да го направите?

Прекарването само на пет минути на ден масажирайки перинеума (зоната между вагината и ануса) с масло може да намали риска от разкъсване или епизиотомия по време на раждането. Това също означава, че сте по-малко вероятно е да изпитате болка в това чувствително място след раждането – дори след като е приложена епизиотомия.

Ето как да го направите: