259 ден от бременността

Вие сте в 37 гестационна седмица. Бебето ви днес:

Вашето бебе вече може да чуе много звуци, които  ще бъдат познати за  него, след като то се роди. В този късен стадий на бременността звуците проникват лесно в матката и няма съмнение, че бебето може да чуе и отговори на тези преди раждането. Вашето бебе ще се поклаща на силни звуци, но сега също така се обръща към познати звуци и практически търси източника на звука. Вашето бебе не само разпознава по-широк спектър от звукови честоти, но и дискриминира различни звуци, както и учене и запомняне на познати звуци като гласа ви и  този на партньора ви.

Бебето ви диша по-бързо, когато се концентрира върху звуците и пулса му се увеличава. Въпреки че то може да чува при раждането, тъпанчето на ухото продължава да изтънява, като същевременно става все по-мобилно и отговаря на звуците. Гласът ви ще бъде най-познатият звук на вашето бебе при раждането. Междувременно говорете с него. То ще разпознае гласа ви и на партньора ви, когато се роди.

Попитайте лекар:

Ами, ако не можете да кърмите?

Нормално е да имате съмнения, но е добре да сте спокойни, че повечето жени имат достатъчно мляко и с някаква помощ при позициониране на бебето може да кърмите без никакви проблеми. До този етап може дори да изтича вече коластра от зърната ти.

Опитайте се да държите отворен ум си и не забравяйте, че кърмата не идва веднага след раждането . Дори и да имате проблеми, опитайте се да постоянствате и не се чувствайте притискани да се откажете, само защото е удобно за болничния персонал или вашия партньор, или защото приятел или член на семейството ви казва, че не е необходимо. Дори и да не кърмите, все още можете да се доближите до вашето бебе чрез хранене с бутилка.

Фокусирай се върху татковците:

Последните седмици: