261 ден от бременността

Вие сте в 37 седмица и 2 ден. Бебето ви днес:

3D ръката отблизо показва кожните гънки. Както пръстовите отпечатъци са уникални, така и по-дълбоките кожни гънки, които се виждат на ръцете и краката. Рефлексът е силен и бебето ви ще започне да се хваща за всичко, което докосва дланта на ръката му. Бебето ви ще се възползва от допълнително време в матката, но неговото развитие е почти пълно и сега то е „пълен мандат“. Сега има по-малко място за вашето бебе, за да се мести и скоро ще се настани в удобна с глава надолу позиция. Формата на матката насърчава тази позиция и веднъж, застанало в такава, завиването ще бъде голямо усилие за вашето бебе.

Поведението на вашето бебе сега е точно същото, както на едно новородено: то ще се обръща към светлината и ще се прозява точно толкова, колкото и новороденото, и ще продължи да практикува вдишването и издишването на амниотичната течност с редовни ритмични движения. Бебето ви ще бъде много стеснено в матката. Но няма да е за дълго, защото сега то се подготвя да влезе в света.

Косата там долу:

Една дилема, която рядко се обсъжда, но много  от бъдещите майките реално я имат – е дали те трябва да се бръснат или да подстригват срамните си косми преди раждането. Това е наистина личен избор и зависи от това  колко ви притеснява: само защото най-добрата ви приятелка е имала срамно окосмяване, не трябва да ви кара да се чувствате под натиск да направите същото – решете за себе си. Може да искате да отрежете космите си или да използвате пинсети или да ги избръснете в интерес на следродилната хигиена. Следродилната загуба на кръв ще се задържа по окосмяването ви. Ако сте уговорили с лекаря, че ще имате цезарово сечение, най-горния край на вашата срамна коса ще бъдат обръснати в болница, така че може да предпочетете да направите това у дома си.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?