277 ден от бременността

Вие сте в 39 гестационна  седмица и 4 дни. Бебето ви днес:

Едно ехографско изображение показва, че дори и в този момент бебето ви ще бъде в състояние да достигне до пръстите на краката си. Защото има по-малко място, вашето бебе вече няма да може да постави краката си на върха на главата си.

Има много причини, поради които бебето ви все още да нре се е наместило за раждането: формата на таза може да означава, че имате нужда от натиск от контракциите, за да се намести главата на бебето на точното място. Много атлетични жени са склонни да имат бебета, които се наместват по-бързо, защото техните стегнати мускули държат бебето в различна позиция. Второ и следващите бебета са склонни да заемат правилна родилна позиция по-късно, защото коремните мускули са много хлабави, така че бебето може да се движи свободно, без да чувства необходимост да свали главата си надолу. Голямото бебе не може да се спусне в таза, докато контракциите не започнат.

Как е позиционирано вашето бебе?

След като бебето е с главата надолу и се премести в таза, има няколко позиции, които може да приеме: шест от най-често срещаните са изброени по-долу. Позицията се определя от това къде лежат гърба и тила (задната част на главата). Най-обичайната позиция е LOT. Ако бебето е в друга позиция, тя се определя от това как лежи в тазовото дъно.

LOT : задната част и тила се позиционират от лявата страна на матката под прав ъгъл спрямо гръбначния стълб.

LOA : задната част и тила са разположени по-близо до предната част на матката от лявата страна.

LOP : задната част и тила са към гръбначния стълб от лявата страна на матката.

ROT: задната част и тила са под прав ъгъл към гръбначния стълб от дясната страна на матката.

ROA : задната част и тила са в пред