42 ден от бременността

Вие точно преминахте през цялата 6 гестационна седмица или това е 42 ден от бременността! Нека да припомним, че бременността започва да се отброява от първия ден на последния ви менструален цикъл и че всяка седмица от бременността има 7 дни, затова се изчислява много лесно 6 х 7 = 42 дни! Успех!

Вашето бебе днес

Отварянето над развиващия се мозък сега е затворено и това ще бъде последвано два дни по-късно чрез затваряне на отвора в основата на гръбначния стълб. До края на тази шеста седмица един от основните органи на вашето бебе – сърцето – бързо се развива и започва да циркулира кръв.

Вашият развиващ се ембрион все още може да е мъничък, но претърпява бързо и сложно развитие. Сега сърцето се разпознава по-лесно чрез ултразвуково сканиране. Сърцето продължава да се образува от тръба, която, тъй като става по-мускулнс, с бримки и гънки – се разделя, за да формулира четири камери. От лявата страна камерата на отвора (лявото предсърдие) вкарва кръв от белите дробове. От тук кръвта преминава през еднопосочен клапан (митерната клапа) в главната лява помпа (лявата камера). Това тогава попива кръвта от сърцето на тялото по главната артерия (аортата). От дясната страна на сърцето горната камера (дясното предсърдие) събира кръв, която се връща от тялото и преминава през еднопосочен клапан (трикуспидална клапа) в дясната главна помпа (дясна камера). Тов