Прегледана и обновена на 05-11-2020

Вие точно преминахте през цялата 6 гестационна седмица или това е 42 ден от бременността! Нека да припомним, че бременността започва да се отброява от първия ден на последния ви менструален цикъл и че всяка седмица от бременността има 7 дни, затова се изчислява много лесно 6 х 7 = 42 дни! Успех!

Вашето бебе днес

Отварянето над развиващия се мозък сега е затворено и това ще бъде последвано два дни по-късно чрез затваряне на отвора в основата на гръбначния стълб. До края на тази шеста седмица един от основните органи на вашето бебе – сърцето – бързо се развива и започва да циркулира кръв.

Вашият развиващ се ембрион все още може да е мъничък, но претърпява бързо и сложно развитие. Сега сърцето се разпознава по-лесно чрез ултразвуково сканиране. Сърцето продължава да се образува от тръба, която, тъй като става по-мускулнс, с бримки и гънки – се разделя, за да формулира четири камери. От лявата страна камерата на отвора (лявото предсърдие) вкарва кръв от белите дробове. От тук кръвта преминава през еднопосочен клапан (митерната клапа) в главната лява помпа (лявата камера). Това тогава попива кръвта от сърцето на тялото по главната артерия (аортата). От дясната страна на сърцето горната камера (дясното предсърдие) събира кръв, която се връща от тялото и преминава през еднопосочен клапан (трикуспидална клапа) в дясната главна помпа (дясна камера). Това изпомпва кръвта на белите дробове и цикълът продължава. На този етап от развитието, кръвообращението е много основно, като тръбата за сърцето просто изпраща кръв около дължината на вашето бебе. От кръвообращението на Вашето бебе не се преминава кръв към плацентата (вижте 70 ден от бременността).

Действителният размер на вашето бебе : В 6-та седмица дължината на бебе е около 4 – 5 мм.

Видове спонтанен аборт

На този ранен етап често се притеснявате, че бременността ще завърши с аборт. Абортът е спонтанната загуба на бременност по всяко време до 20-та седмица. След 20 седмици загубата се нарича мъртво раждане. Признаците на спонтанен аборт са вагинално кървене и периодични спазми. За съжаление, няма нищо, което можете да направите, за да предотвратите спонтанен аборт. В около 60% от случаите, това се дължи на генетичен проблем. Кървенето не винаги означава, че бременността завършва спонтанно. Тъй като не всички спонтанни аборти следват същия модел, има различни термини, които описват какво се случва:

  • Заплахата от спонтанен аборт се случва, когато бременната жена изпитва кървене и вероятно болка, но бебето оцелява.
  • Неизбежен спонтанен аборт се случва, когато има кървене и болка поради контрахиране на матката на бременната жена. Шийката на матката се отваря и ембрионът се изхвърля.
  • Пропуснат спонтанен аборт е, когато фетусът умира, но не е изхвърлен. Операцията може да се наложи, за да го премахнат.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!