Спонтанен Aборт

Какво е спонтанен аборт?
Спонтанен аборт се нарича спонтанно прекъсване на бременността преди ембрионът да е станал жизнеспособен, обикновено това се случва преди 24 гестационна седмица от бременността. Никои не е застрахован и всяка една бременност има висок риск да завърши със спонтанен аборт – от 15 до 20 %. 2/3 от всички регистрирани спонтанни аборти се случват в първото тримесечие от бременността. Около 10–20 % от констатираните бременности завършват с аборт, но действителният брой вероятно е много по–висок, защото много аборти се случват  в толкова ранна фаза от бременността, че жената дори не разбира, че е бременна. Най–честият симптом за такъв аборт е кървене от влагалището, придружено със силни болки в корем, наподобяващи тези при менструация. Не забравяйте да се следите и в който и да е момент на бременността, ако забележите кървене, незабавно се обърнете за реакция към вашия гинеколог.

спонтанен аборт

Какви са най–честите симптоми на спонтанен аборт?
Признаците и симптомите на спонтанен аборт може да включват:

– Вагинално зацапване или кървене
– Болка или спазми в корема или в долната част на гърба
– Течност или тъкан под форма на течение от влагалището

Повечето аборти се случват преди достигането на 16–та гестационна седмица на бременността, но не забравяйте, че повечето жени, които получават вагинално зацапване или кървене в първия триместър успяват да реализират успешна бременност и да родят здраво и красиво бебе.

Какви са възможните причини за спонтанен аборт?
Причините за аборта не винаги са ясни. Повечето аборти обикновено се случват, защото плодът не се развива нормално. Въпреки това, тъй като рядко се разбират тези аномалии, често е трудно да се каже какво точно причинява спонтанния аборт. Често това са: Необичайни гени или хромозоми. Повечето аборти се случват, защото плодът не се развива нормално. Проблеми с гени или хромозоми на бебето обикновено са резултат от грешки, които възникват по случайност в процеса на развитие и растеж на ембриона, а не поради проблеми, наследени от родителите.

Примери за аномалии при бременността включват:
– Кухо яйце – то възниква, когато няма реално образуван ембрион. Виж повече на Кухо Яйце.
– Вътрематочна смърт на плода – в тази ситуация ембрион е налице, но той е спрял развитието си и умира преди да са настъпили някакви симптоми на загуба на бременността.
– Моларна бременност (гроздовидна бременност) – това е не раков (доброкачествен) тумор, който се развива в матката. Моларна бременност се получава, когато има допълнителен набор от бащина хромозоми в оплодената яйцеклетка. Това е рядка причина за загубата на бременността.
– Дисплазия на матката
– Недостатъчност на маточната шийка – тя се отваря и преждевременно изхвърля плода.
– Аномалии на сперматозоидите или плацентата.
– Несъвместимост в резус факторите

Здравословното състояние на майката:
В някои случаи здравословно състояние на бременната може да доведе до спонтанен аборт.  Примерите включват:
– Неконтролиран диабет
– Инфекции
– Хормонални проблеми
– Проблеми с матката
– Заболяване на щитовидната жлеза

Това, което не предизвиква спонтанен аборт:
Рутинни дейности като тези не предизвикват спонтанен аборт:
– Упражнения
– Секс
– Работа при условия на излагане на химикали или радиация

Рискови фактори за спонтанен аборт?
Различни фактори увеличават риска от спонтанен аборт:
Възрастта е важна защото проучвания показват, че жените след 35–годишна възраст са с повишен риск от спонтанен аборт, отколкото по–младите жени. На 35–годишна възраст  рискът е 20%, при бременност след 40 години рискът е около 40%, на 45–годишна възраст той е около 80%. Бащина възраст също може да играе роля. Някои изследвания също показват, че жени, които забременеят от по–възрастни мъже са с няколко процента по–висок риск от спонтанен аборт.
Регистрирани предишни спонтанни аборти: Ако някоя жена е имала повече от 2 аборта, то лекарите казват, че тя е застрашена от следващ спонтанен аборт при следващата бременност.
Хронични заболявания: Жените, които имат хронични заболявания, като неконтролиран диабет, имат по–висок риск от появата на спонтанен аборт.
– Проблеми на матката или маточната шийка: Някои маточни аномалии или слаби тъкани на шийката може да увеличи риска от появата спонтанен аборт.
Пушене, алкохол и наркотици: Жените, които пушат цигари по време на бременност имат по–висок риск от спонтанен аборт, отколкото жените непушачки. Тежката злоупотреба с алкохол или незаконната употреба на наркотици увеличават също риска от спонтанен аборт.
Тегло: Поднорменото тегло или наднорменото тегло се свързват с повишен риск от спонтанен аборт.
Инвазивни пренатални тестове: Някои инвазивни пренатални генетични тестове, като например амниоцентезата носят малък риск от спонтанен аборт.

Какви са възможните усложнения, които могат да последват след изминал спонтанен аборт?
Някои жени, които пометнат, развиват маточна инфекция, която също се нарича септичен аборт. Признаците и симптомите на тази инфекция включват:
– Температура
– Втрисане
– Болка в долната коремна област
– Миришещо на гной вагинално течение

Абортите са относително чести и се дължат често на случайно явления. Това определя генетичните, имунологични и други специализирани изследвания при семейните двойки да се препоръчат при повече от 2 последователни спонтанни аборта или от един спонтанен аборт и едно мъртво раждане. Ако сте бременна и забележите някой от симптомите на спонтанен аборт, незабавно потърсете гинеколога си дори и да е фалшива тревога – така ще избегнете евентуални усложнения!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.7 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).