Прегледана и обновена на 03-07-2018

Медицински погледнато всяко умишлено или неумишлено прекъсване на нежелана бременност се означава с терминът аборт. Това е е медицински процес за прекратяване на бременност, така че тя да не доведе до раждането на бебе. Бременността може да се прекъсне посредством приема на лекарства или като малка хирургична процедура. Една от всеки три жени в своя живот ще претърпи един аборт.

Абортите трябва да се извършват само и единствено в болници или лицензирани клиники и се заплащат от пациентката, освен ако те не се налагат поради някакво сериозно медицинско усложнение. Разходите за абортите може да варират в зависимост от етапа на бременността и метода, използван за извършване на процедурата.

До какъв етап от развитието на бременността може да се постигне успешно и безопасно прекъсване на нежелана бременност?
прекъсване на нежелана бременност

Повечето аборти се извършват преди 24 гестационна седмица. Прекъсване на нежелана бременност може да се извършва и след този период при определени обстоятелства – например, ако живота на майката е в риск или, ако детето ще се роди с тежки увреждания. Продължителността на бременността започва да се изчислява от първия ден на последния ви менструален период. Ако не сте сигурна колко дълго сте били бременни, може да се наложи проверка посредством ултразвуково изследване. Абортите са по–прости и по–безопасни, ако са направени на по–ранен етап.

Вземането на решение за прекъсване на нежелана бременност може да не е никак лесно!
Някои жени могат лесно да решат, че искат да направят аборт, докато на други това е изключително трудно за вземане решение. Решението е само твое. Можете да искате да говорите с вашия партньор, приятели или семейството, но в крайна сметка не сте длъжна  да го обсъждате с някой друг и никой няма думата при вземането на окончателното решение. Ако не искате да кажете на никого, вашите данни ще се пазят в тайна. Ако сте под 18 години, родителите ви трябва да дадат информирано съгласие.

Какво се случва по време на прекъсването на бременността?
Ако сте взели категоричното решение за прекъсване на вашата бременност, можете да обсъдите с гинеколога ви възможностите за това, които зависят от етапа, на които се намира бременността ви. Имате две опции:
– медицински аборт (“аборт с хапче”) – вземат се две дози хапчета, обикновено 24 до 48 часа една от друга, за предизвикване на аборт.
– хирургически аборт – прави се малка процедура за премахване на бременността и обикновено се прибирате вкъщи скоро след това – в рамките на същия ден.

След прекъсването на бременността вероятно ще трябва да си вземете няколко дни почивка за по–лесно и бързо възстановяване. Вероятно ще изпитате някакъв дискомфорт и вагинално кървене до две седмици след процедурата.

Какви са рисковете от прекъсването на бременността?
Аборти са най–безопасни, ако те се извършват във възможно най–ранен етап на бременността. При повечето жени няма да възникнат някакви проблеми, но все пак има малък риск от усложнения като например:
– инфекция на матката –  среща се при 1 на всеки 10 аборти
– не добре изчистена матка след процедурата – възниква при 1 на всеки 20 аборти
– прекомерно кървене – среща се при около 1 на всеки 1,000 аборти
– повреда на шийката на матката – среща се при 1 на всеки 100 хирургически аборта
– увреждане на матката – случва се при 1 на всеки 250 до 1000 хирургически аборт.

Ако се появят усложнения, по–нататъшно лечение може да изисква повторна хирургическа намеса. Обикновено, ако претърпите прекъсване на нежелана бременност, то вие няма да засегнете шансовете си за забременяване отново на по–късен етап, ако процедурата е направена както трябва от квалифициран медицински специалист. В действителност даже може да успеете да забременее веднага след това и трябва да използвате контрацепция, ако искате да избегнете това, за да не се наложи ново прекъсване на нежелана бременност, което вече може да има и неприятни бъдещи последствия за вас и способността ви да имате поколение.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Кърмене и Отслабване

Previous article

Ранна Фетална Морфология

Next article