Прегледана и обновена на 26-09-2020

24 гестационна седмица от бременността се намира във втори триместър или вие сте в 6 месец от вашата бременност.

Ембрион
През 24 гестационна седмица бебето ви расте с невероятна скорост. В този период плода започва вече да натрупва мазнини под кожата си. Всички органи, мускули и кости продължават да се развиват и вече функционират доста по–добре.

24 гестационна седмица

Бебето разпознава различните звуци и може да се ориентира от коя посока идват. Но за съжаление слухът на бебето е доста изострен и един обикновен кучешки лай може да му се стори като вой на няколко аларми, повече около слуха на плода прочетете – Кога започват да чуват бебетата?

Лицето на бебето през 24 гестационна седмица е почти напълно оформено. Има си всичко – мигли, вежди, коса. Може би се питате какъв е цвета на косата на бебето. На този етап космите са прозрачни, защото все още то няма пигментация.

Дължина на плода в 24 гестационна седмица – около 32 – 35  см.
Тегло на плода в 24 седмица – около 550 – 650  грама.

Бъдеща майка през 24 гестационна седмица
През 24 гестационна седмица от началото на бременността матката започва да избутва всичко по пътя си, в резултат на което пъпа ви започва все повече да изпъква, особено ако бебето се намира в горната част на корема. При някои жени не личи толкова, защото бременността се носи ниско долу в корема. Но, ако бебето се е разположило по–нагоре към стомаха, няма как да се спасите от изпъкналия пъп.

Възможно е да имате изтръпване и болка в ръцете и пръстите, особено ако работите на компютър. Не се притеснявайте, всички тези проблеми ще изчезнат, когато родите.

По време на бременността се появяват различни симптоми, като действие и функции. Един от не толкова неприятните е, бързо растящата коса и нокти. При една част от жените се наблюдава положителен ефект. Косата ви бързо започва да расте, става по–жива, ноктите – по–еластични и устойчиви на вечното миене на чинии, ако в къщи си нямате помощник – съдомиялна машина. Но при други се получава обратния ефект – косопад, сухота и чупливост на ноктите. Всичко това е въпрос как при вас конкретно действат хормоните. Ако сте предразположени към засилен косопад през пролетта и есента, то неизменно и по време на бременността, косата ви ще започне да пада. В този случай правете домашно направени маски за коса, които подхранват косъма и спират косопада. Използвайте само природни продукти, които не биха повлияли зле на бебето ви.

Съвети към бременните през 24 гестационна седмица от бременността
Болка в долната част на корема: Докато матката продължава да се разширява е възможно понякога да се чувствате некомфортно и да ви боли корема в долната си част. Но, ако тази болка е съпроводена с температура, втрисане или кървене, желателно е веднага да посетите вашия лекар.

Промени със зрението: В последно време поглеждайки се в огледалото, виждате образа си размазан и безкрайно грозен. Хормоните през 24 гестационна седмица не са спрели да бушуват във вас и отново те са виновни, като предизвикват сълзене в очите, което от своя страна увеличава дразненето. Натрупването на течност в очите може временно да промени зрението ви. Това ще отмине, след като родите. Но, ако този проблем ви притеснява или се влошава, посетете очен лекар.

Хемороиди при бременност: Обикновено запекът се съпровожда с появата хемороиди. Те не са опасни, но са твърде неприятни, защото понякога болят и кървят. За да облекчите неприятните усещания, като парене и болка при ходене до тоалетна, правете тоалет след всяко посещение там. А, за да нямате хемороиди, трябва да се справите със запека и да регулирате чревната си флора. Пробиотиците много помагат за подобряване на функциите на стомаха. Ако не ви се дават пари за тези, които се предлагат в аптеките, защото се притеснявате, че вътре може да има повече изкуствени вещества, просто яжте повече кисело мляко – то е естествен пробиотик и нашата уникална бактерия, която живее в млякото прави чудеса с вашия стомах. Също така задължително научете кои са най-добрите Пробиотични храни. Също така при хемороиди може да похапвате повече ананас които съдържа големи количества витамин С.

Женска консултация през 24 гестационна седмица от бременността
Между 22 гестационна седмица от бременността и 26 гестационна седмица е необходимо да се проведе следващата консултация при акушерката. При този преглед се извършват основните дейности, които се проверяват по време на бременността, като ултразвук, прослушване на сърдечните тонове на бебето, проверка на теглото на майката, измерване на височината на матката и др. След 20 гестационна седмица, всеки преглед в женската консултация е свързан и с оценка на функционалността на плацентата, прослушване на сърдечната дейност на плода, а чрез доплерово изследване – на потока на кръвта във кръвоносните съдове.

За тези които не знаят, изследването по метода на Доплер е ултразвуков преглед, с помощта на който може да се направи оценка как функционират вените и артериите на бебето и дали потока на кръвта е протича нормално. Това е един много ефикасен метод за проследяване на високо рисковани бременности. И за ваше успокоение, този метод не крие опасността вас или плода без значение дали се прави през 24 гестационна седмица или друга, защото се прави външно.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

23 Гестационна Седмица от Бременността

Previous article

25 Гестационна Седмица от Бременността

Next article