Прегледана и обновена на 26-09-2020

Вие сте в 26 гестационна седмица или това е последната седмица от 6 календарен месец от началото на вашата бременност.

Ембрион
През 26 гестационна седмица от бременността, Вашето бебе вече отваря очи!  Става все по–активно и упорито ви атакува с ритничета или прави салта в корема ви. Много е неприятно, на вас ви се спи, а малкия немирник не ви оставя на мира. Свиквайте още от сега, защото след като се роди, за известно време ще забравите значението на думата „почивка“.

26 гестационна седмица

През двадесет и шеста седмица от бременността се развиват мозъчните неврони, отговорни за слуха на бебето ви. Бебчо вече реагира на шумове и звуци, така че внимавайте колко високо говорите.

През 26 гестационна седмица бебето вече отваря очите си. Ярката светлина го дразни, както и силния шум. Когато не е доволно от нещо, ще усетите серия от удари, с които бебето напомня за себе си и ви дава да разберете, че има нещо, което не му харесва.

Дължината на плода в 26 седмица е около  35–38 см.
Теглото на плода е около 700 – 800 грама

Бъдеща майка през 26 гестационна седмица
През 26 гестационна седмица е възможно да  не можете да спите добре през нощта. За безсънието отново са виновни хормоните на бременността, които ви запушват носа, подуват ви краката, предизвикват болки в гърба и кръста и още един куп подобни неща. А и бебето вече е доста игриво и точно, когато на вас ви се спи, на него му се играе. Не ви е удобно, защото голямата плажна топка, която имате в корема си ви пречи.

За да можете да спите спокойно през нощта, трябва да се погрижите за вашето спокойствие и тонус през деня. Правете упражнения и излизайте по–често на въздух. А и ограничете течностите преди да си легнете, защото ще ставате двойно повече отколкото обикновено.

През 26 гестационна седмица бебето вече рита доста упорито. Понякога имате чувството, че във вашия корем расте един „Карате Кид”, който тренира упорито и неуморно. Всъщност Вашето бебе  практикува всички видове движения, които в крайна сметка ще бъдат използвани в живота от външната страна на корема. Тъй като нервната система на бебето става все по–развита, движенията ще стават много по–координирани. С всяка изминала гестационна седмица, бебето ще става по–голямо и по–силно, което означава, че и движенията ще станат много по–мощни … и от време на време, дори болезнени за вас. Ако вашето бебе се изживява като боксьор, трябва да знаете, че от едно ляво кроше може да ви заболи. Да не говорим, че колкото по–голямо става, толкова по–дълго ще е. Пригответе се за скоростно посещение до тоалетната, ако бъде атакуван пикочния ви мехур. За да се спасите от бебешките атаки, опитайте се да вземете по–удобна позиция на тялото. Друг изпитан вариант е там, откъдето сте усетили болезнения ритник, леко да натиснете корема си ръка. Бебето ще усети, че по този начин му правите забележка и ще намали терора.

Съвети към бременните през 26 гестационна седмица
Подуване на корема: Разширението на матката продължава и през 26 гестационна седмица от вашата бременност, което от своя страна води до по–голям натиск върху стомаха и червата, което води до досадното подуване на корема. Може да намалите това усещане, като ядете няколко пъти на ден, но по малки количества. Важното е да не се  претоварва храносмилателната система.

Тромавост: Може би около 26 гестационна седмица от бременността вече се усещате по тромава. Трудната ви подвижност се причинява от увеличеното тегло, както и от това, че Вашите стави са разхлабени, поради  изместения център на тежестта. Не се притеснявайте, тази тромавост е временна, но за сега, бъдете изключително внимателна, когато взимате вана, душ и се пазете от всякакви  хлъзгави повърхности.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.9 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

25 Гестационна Седмица от Бременността

Previous article

27 Гестационна Седмица от Бременността

Next article