Бременност

28 Гестационна Седмица от Бременността

Обновена: 07-02-2017

28 гестационна седмица Развитие на Плода през 28 гестационна седмица
През 28 гестационна седмица от вашата бременност бебето вече е заело позиция за раждане – с главата надолу. Но има случаи, когато положението е седалищно. Бебето е заето с усъвършенстване на нови умения, като кашлица, смучене, хълцане и вече практикува дишане. По време на сън, бебето движи бързо очите си. Това е т.нар. фаза REM. Което означава, че то може да сънува. През 28 гестационна седмица се наблюдават различни цикли на съня, които са характерни и за големите хора.

Дължина на плода – около 39 см
Тегло на плода – около 1000 – 1200 грама

Бъдещата майка през 28 гестационна седмица
Въпреки, че е има добра новина и тя е, че вашето бебе вече е заело правилната позиция за раждане, има и една болезнена новина и това е, че главата му притиска седалищния нерв, който минава през долната част на гърба, бедрата и краката. В резултат на, което започвате да усещате  стрелкаща болка, мравучкане или изтръпване на краката. Обикновено болката започва от долната част на гърба и преминава надолу към крака. Това състояние е често срещано и се нарича ишиас. За да намалеете неприятните усещания от ишиаса, вземете топла вана или легнете за малко, като изберете възможно най–удобната позиция. Тази малки хитринки може да намалеят усещането за дискомфорт и болка в гърба и краката.

Вашата бременност напредва с всяка изминала седмица. Ставате по–трудно подвижна, краката и ръцете ви са подути. Коремът е пораснал. Усещате, че вече ви е трудно да си изрежете ноктите на краката, не можете да спите спокойно, защото тежкия корем ви пречи, а и се притеснявате да не легнете така, че да нараните бебето. Вече не издържате и с нетърпение броите седмиците до края на това приключение. Спокойно! Вече се вижда края! Остават по–малко от 12 седмици, защото като влезете в 9 – я месец, може да родите по всяко време.

Съвети към бременните жени през 28 гестационна седмица
За вашите болки и всички проблеми, които предизвиква бременността, може да ползвате и алтернативна медицина. Защо не опитате да се справите с главоболието, киселините и всичко останало с помощта на хомеопатията. Трябва да ви кажа, че това е изключително мека наука, която лекува причините за състоянието, а не отделните симптоми. И е доста по–безвредна от алопатичната медицина по време на бременност. Но в никакъв случай не си предписвайте сама хомеопатично лекарство, а се доверете на добър хомеопат и лекар.

Друг метод е акупресурата. Понякога без да знаете сама си прилагате тази наука, като масажирате главата, слепоочията си или кръста. В доста случаи един добре направен масаж може да ви спаси от досадното главоболие или някакъв друг проблем. Разбира се всяко едно действие от ваша страна трябва да е добре координирано с вашият лекар относно това, че вие сте в 28 гестационна седмица и според вашето уникално положение.

Може да ползвате ароматерапия, медитация (метод, с който, благодарение на концентрация и отпускане на тялото, бихте могла да постигнете така мечтания релакс).

Пробвайте и билки. Напълно безвредни са и в доста от случаите помагат. Но за съжаление всички тези методи действат по–бавно от обикновените лекарства, но за сметка на това са много по–сигурни и  не представляват опасност за вашето здраве и това на бебето, както например един антибиотик.

Представихме ви 28 гестационна седмица от бременността от нашата поредица „Бременност по Седмици“ за този така вълнуващ период за самата бременната жена и бъдеща майка. Очаквайте и следващата 29 гестационна седмица.

27 Гестационна Седмица от Бременността

Предишна публикация

29 Гестационна Седмица от Бременността

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.