28 Гестационна Седмица от Бременността

За да изчислите и следите вашата бременност по дни използвайте нашия Калкулатор Бременност по Дни

Ако имате многоплодна бременност ще ви е по-полезно да прочетете специализираната статия 28 гестационна седмица от бременността с Близнаци.

Вашата бременност е в 28 гестационна седмица или казано просто, вие завършвате седми лунарен месец и от следващата г.с. навлизате в трети триместър от бременността. Повече за това Коя Гестационна Седмица на Кой Месец Отговаря.

Развитие на Плода през 28 гестационна седмица

През 28 гестационна седмица от вашата бременност бебето вече е заело позиция за раждане – с главата надолу. Но има случаи, когато положението е седалищно. Бебето е заето с усъвършенстване на нови умения, като кашлица, смучене, хълцане и вече практикува дишане. По време на сън, бебето движи бързо очите си. Това е т.нар. фаза REM. Което означава, че то може да сънува. През 28 гестационна седмица се наблюдават различни цикли на съня, които са характерни и за големите хора.

28 гестационна седмица

Дължина и Тегло на Плода

Дължина на плода – около 39 см
Тегло на плода – около 1000 – 1200 грама

Бъдещата майка през 28 гестационна седмица

Въпреки, че е има добра новина и тя е, че вашето бебе вече е заело правилната позиция за раждане, има и една болезнена новина и това е, че главата му притиска седалищния нерв, който минава през долната част на гърба, бедрата и краката. В резултат на, което започвате да усещате  стрелкаща болка, мравучкане или изтръпване на краката. Обикновено болката започва от долната част на гърба и преминава надолу към крака. Това състояние е често срещано и се нарича ишиас. За да намалеете неприятните усещания от ишиаса, вземете топла вана или легнете за малко, като изберете възможно най–удобната позиция. Тази малки хитринки може да намалеят усещането за дискомфорт и болка в гърба и краката.

Вашата бременност напредва с всяка изминала седмица. Ставате по–трудно подвижна, краката и ръцете ви са подути. Коремът е пораснал. Усещате, че вече ви е трудно да си изрежете ноктите на краката, не можете да спите спокойно, защото тежкия корем ви пречи, а и се притеснявате да не легнете така, че да нараните бебето. Вече не издържате и с нетърпение броите седмиците до края на това приключение. Спокойно! Вече се вижда края! Остават по–малко от 12 седмици, защото като влезете в 9 – я месец, може да родите по всяко време.

Съвети към бременните жени през 28 гестационна седмица

За вашите болки и всички проблеми, които предизвиква бременността, може да ползвате и алтернативна медицина. Защо не опитате да се справите с главоболието, киселините и всичко останало с помощта на хомеопатията. Трябва да ви кажа, че това е изключително мека наука, която лекува причините за състоянието, а не отделните симптоми. И е доста по–безвредна от алопатичната медицина по време на бременност. Но в никакъв случай не си предписвайте сама хомеопатично лекарство, а се доверете на добър хомеопат и лекар.

Друг метод е акупресурата. Понякога без да знаете сама си прилагате тази наука, като масажирате главата, слепоочията си или кръста. В доста случаи един добре направен масаж може да ви спаси от досадното главоболие или някакъв друг проблем. Разбира се всяко едно действие от ваша страна трябва да е добре координирано с вашият лекар относно това, че вие сте в 28 гестационна седмица и според вашето уникално положение.

Може да ползвате ароматерапия, медитация (метод, с който, благодарение на концентрация и отпускане на тялото, бихте могла да постигнете така мечтания релакс).

Пробвайте и билки. Напълно безвредни са и в доста от случаите помагат. Но за съжаление всички тези методи действат по–бавно от обикновените лекарства, но за сметка на това са много по–сигурни и  не представляват опасност за вашето здраве и това на бебето, както например един антибиотик.

Представихме ви 28 гестационна седмица от бременността от нашата поредица „Бременност по Седмици“ за този така вълнуващ период за самата бременната жена и бъдеща майка. Очаквайте и следващата 29 гестационна седмица.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация

Знаете ли, че...

По време на овулация, зрялата яйцеклетка живее от 12 до 24 часа след освобождаването си.