Бременност

28 Гестационна Седмица от Бременността

Обновена: 07-02-2017

28 гестационна седмицаРазвитие на Плода през 28 гестационна седмица
През 28 гестационна седмица от вашата бременност бебето вече е заело позиция за раждане – с главата надолу. Но има случаи, когато положението е седалищно. Бебето е заето с усъвършенстване на нови умения, като кашлица, смучене, хълцане и вече практикува дишане. По време на сън, бебето движи бързо очите си. Това е т.нар. фаза REM. Което означава, че то може да сънува. През 28 гестационна седмица се наблюдават различни цикли на съня, които са характерни и за големите хора.

Дължина на плода – около 39 см
Тегло на плода – около 1000 – 1200 грама

Бъдещата майка през 28 гестационна седмица
Въпреки, че е има добра новина и тя е, че вашето бебе вече е заело правилната позиция за раждане, има и една болезнена новина и това е, че главата му притиска седалищния нерв, който минава през долната част на гърба, бедрата и краката. В резултат на, което започвате да усещате  стрелкаща болка, мравучкане или изтръпване на краката. Обикновено болката започва от долната част на гърба и преминава надолу към крака. Това състояние е често срещано и се нарича ишиас. За да намалеете неприятните усещания от ишиаса, вземете топла вана или легнете за малко, като изберете възможно най–удобната позиция. Тази малки хитринки може да намалеят усещането за дискомфорт и болка в гърба и краката.

Вашата бременност напредва с всяка изминала седмица. Ставате по–трудно подвижна, краката и ръцете ви са подути. Коремът е пораснал. Усещате, че вече ви е трудно да си изрежете ноктите на краката, не можете да спите спокойно, защото тежкия корем ви пречи, а и се притеснявате да не легнете така, че да нараните бебето. Вече не издържате и с нетърпение броите седмиците до края на това приключение. Спокойно! Вече се вижда края! Остават по–малко от 12 седмици, защото като влезете в 9 – я месец, може да родите по всяко време.

Съвети към бременните жени през 28 гестационна седмица
За вашите болки и всички проблеми, които предизвиква бременността, може да ползвате и алтернативна медицина. Защо не опитате да се справите с главоболието, киселините и всичко останало с помощта на хомеопатията. Трябва да ви кажа, че това е изключително мека наука, която лекува причините за състоянието, а не отделните симптоми. И е доста по–безвредна от алопатичната медицина по време на бременност. Но в никакъв случай не си предписвайте сама хомеопатично лекарство, а се доверете на добър хомеопат и лекар.

Друг метод е акупресурата. Понякога без да знаете сама си прилагате тази наука, като масажирате главата, слепоочията си или кръста. В доста случаи един добре направен масаж може да ви спаси от досадното главоболие или някакъв друг проблем. Разбира се всяко едно действие от ваша страна трябва да е добре координирано с вашият лекар относно това, че вие сте в 28 гестационна седмица и според вашето уникално положение.

Може да ползвате ароматерапия, медитация (метод, с който, благодарение на концентрация и отпускане на тялото, бихте могла да постигнете така мечтания релакс).

Пробвайте и билки. Напълно безвредни са и в доста от случаите помагат. Но за съжаление всички тези методи действат по–бавно от обикновените лекарства, но за сметка на това са много по–сигурни и  не представляват опасност за вашето здраве и това на бебето, както например един антибиотик.

Представихме ви 28 гестационна седмица от бременността от нашата поредица „Бременност по Седмици“ за този така вълнуващ период за самата бременната жена и бъдеща майка. Очаквайте и следващата 29 гестационна седмица.

27 Гестационна Седмица от Бременността

Предишна публикация

29 Гестационна Седмица от Бременността

Следваща публикация

Също може да Ви хареса

Коментари

Оставете коментар

падане на тапата

Падане на Тапата

Падане на тапата при бременност е трудно да бъде предсказана. Когато тази слузеста запушалка се отдели и ...
Бременност