Бременност

29 Гестационна Седмица от Бременността

Обновена: 10-05-2016

29 гестационна седмица Вие сте бременна в 29 седмица, това е 7 месец или началото на трети триместър от вашата бременност.

Ембрион
През 29 гестационна седмица от вашата бременност, бебето е доста голямо и вече му трябва много малко, за да достигне дължината и теглото, с които ще се роди. През следващите седмици ще достигне до дължина около 50 – 52 см и тегло – над три килограма. И тъй като бебето расте с шеметна бързина, то е възможно да усещате по–силни и болезнени ритници или крушета от вашия малък боксьор.

Неговата или нейната набръчкана кожа през 29 гестационна седмица се изглажда, тъй като вече има повече мазнини под повърхността на кожата си. Тези мазнини се наричат „бяла мазнина”, която се различава от предишната кафявата мастна тъкан, която плодът е натрупал до момента. Кафявата мастна тъкан е необходима за регулиране на температурата на тялото, докато белите мазнини действително служат като източник на енергия. Което обяснява защо вашият малък палавник е толкова енергичен.

А вие усещате по–силни удари, защото пространството, което бебето заема става все по–малко и неудобно за него. Вече движенията са координирани и всякакви стимули, като светлина, звук, вкус активират движенията. Трябва да сте щастлива, че бебето все още няма зъби, защото ако в този момент растат, познайте какво би се случило с горките ви коремни органи.

През 29 гестационна седмица от бременността може да започнете да броите ритниците. Желателно е да го правите два пъти на ден, когато бебето е най–активно. За около 1 час, бебето трябва да направи около 10 различни движения, като ритане, премятане и т.н.

Дължина на плода – около 40 см
Тегло на плода – около 1300 грама

Бъдеща майка през 29 гестационна седмица от нейната бременност
От 29 гестационна седмица натам трябва да свикнете да броите движенията на бебето. И трябва да го правите всеки ден. Най–добре е два пъти дневно – сутрин и вечер. Трябва да преброите поне 10 движения в рамките на 1 час. Ако движенията за период от 2 часа са по–малко от 10, трябва да се консултирате с лекаря си. Възможно е бебето да е по–мързеливо или този ден просто да му се спи, но все пак една консултация няма да навреди на вашата бременност.

Съвети към бременните през 29 гестационна седмица
Запек при бременност: Един от начините за справяне със запека е да приемате пробиотици. За предпочитане естествени, каквото е киселото мляко. Както знаете в него има живи бактерии, които много успешно регулират ленивите черва или другата крайност – диария.

Случайното главоболие при бременност: При главоболие (дори мигрена) може да облекчите болката, като легнете в тиха и тъмна стая и си сложите студен компрес на врата или челото.

Хемороиди при бременност: Може да използвате антибактериални мокри кърпички или да правите тоалет след всяко ходене до тоалетната. Разбира се трябва да пиете много течности, за да може лесно да се изходите. Добре е и през тази 29 гестационна седмица от бременността да сте откровена и да потърсите лекарска помощ при нужда..

Сърбеж по корема: Опънатата до краен предел кожа на корема може понякога да предизвика сърбеж, защото колкото повече се разтегля, толкова по суха става.  Нанесете овлажняващ крем върху корема или накиснете овесени ядки в топла вода, направете ги на каша и направете маска върху кожата на корема за около 10 минути.

Проблеми със съня или безсъние при бременност: Ако киселините ви държат будна през нощта, то не яжте тежки храни, шоколад и ядки преди да си легнете. Ако имате проблеми със съня, но те не са причинени от киселини ли нещо друго, а просто не можете да заспите, в никакъв случай не пийте кафе или кола преди да си легнете. Една чаша топло прясно мляко може да направи чудеса през 29 гестационна седмица от вашата бременност и да ви приспи много по–бързо отколкото очаквате.

28 Гестационна Седмица от Бременността

Предишна публикация

30 Гестационна Седмица от Бременността

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.