29 Гестационна Седмица от Бременността

За да изчислите и следите вашата бременност по дни използвайте нашия Калкулатор Бременност по Дни

Ако имате многоплодна бременност ще ви е по-полезно да прочетете специализираната статия 29 гестационна седмица от бременността с Близнаци.

Вие сте бременна в 29 гестационна седмица, това е 8 лунарен месец, но 7 календарен или най-общо казано това е началото на трети триместър от вашата бременност. Повече за лунарните,  календарните месеци и г.с. в статията Коя гестационна седмица на кой месец отговаря?

29 гестационна седмица

Ембрион

През 29 гестационна седмица от вашата бременност, бебето е доста голямо и вече му трябва много малко, за да достигне дължината и теглото, с които ще се роди. През следващите седмици ще достигне до дължина около 50 – 52 см и тегло – над три килограма. И тъй като бебето расте с шеметна бързина, то е възможно да усещате по–силни и болезнени ритници или крушета от вашия малък боксьор.

Неговата или нейната набръчкана кожа през 29 гестационна седмица се изглажда, тъй като вече има повече мазнини под повърхността на кожата си. Тези мазнини се наричат „бяла мазнина”, която се различава от предишната кафявата мастна тъкан, която плодът е натрупал до момента. Кафявата мастна тъкан е необходима за регулиране на температурата на тялото, докато белите мазнини действително служат като източник на енергия. Което обяснява защо вашият малък палавник е толкова енергичен.

А вие усещате по–силни удари, защото пространството, което бебето заема става все по–малко и неудобно за него. Вече движенията са координирани и всякакви стимули, като светлина, звук, вкус активират движенията. Трябва да сте щастлива, че бебето все още няма зъби, защото ако в този момент растат, познайте какво би се случило с горките ви коремни органи.

През 29 гестационна седмица от бременността може да започнете да броите ритниците. Желателно е да го правите два пъти на ден, когато бебето е най–активно. За около 1 час, бебето трябва да направи около 10 различни движения, като ритане, премятане и т.н.

Дължина и тегло на плода

Дължина на плода – около 40 см
Тегло на плода – около 1300 грама

Бъдеща майка през 29 гестационна седмица от нейната бременност

От 29 гестационна седмица натам трябва да свикнете да броите движенията на бебето. И трябва да го правите всеки ден. Най–добре е два пъти дневно – сутрин и вечер. Трябва да преброите поне 10 движения в рамките на 1 час. Ако движенията за период от 2 часа са по–малко от 10, трябва да се консултирате с лекаря си. Възможно е бебето да е по–мързеливо или този ден просто да му се спи, но все пак една консултация няма да навреди на вашата бременност.

Съвети към бременните през 29 гестационна седмица

Запек при бременност: Един от начините за справяне със запека е да приемате пробиотици и се запознайте с богати пробиотични храни. За предпочитане естествени, каквото е киселото мляко. Както знаете в него има живи бактерии, които много успешно регулират ленивите черва, но трябва да внимавате за да не си докарате диария при бременност.

Случайното главоболие при бременност: При главоболие (дори мигрена) може да облекчите болката, като легнете в тиха и тъмна стая и си сложите студен компрес на врата или челото.

Хемороиди при бременност: Може да използвате антибактериални мокри кърпички или да правите тоалет след всяко ходене до тоалетната. Разбира се трябва да пиете много течности, за да може лесно да се изходите. Добре е и през тази 29 гестационна седмица от бременността да сте откровена и да потърсите лекарска помощ при нужда.

Сърбеж по корема: Опънатата до краен предел кожа на корема може понякога да предизвика сърбеж, защото колкото повече се разтегля, толкова по суха става. Нанесете овлажняващ крем върху корема или накиснете овесени ядки в топла вода, направете ги на каша и направете маска върху кожата на корема за около 10 минути.

Проблеми със съня или безсъние при бременност: Ако киселините ви държат будна през нощта, то не яжте тежки храни, шоколад и ядки преди да си легнете. Ако имате проблеми със съня, но те не са причинени от киселини ли нещо друго, а просто не можете да заспите, в никакъв случай не пийте кафе или кола преди да си легнете. Една чаша топло прясно мляко може да направи чудеса през 29 гестационна седмица от вашата бременност и да ви приспи много по–бързо отколкото очаквате.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.8 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация

Знаете ли, че...

Изследван