Бременност

38 Гестационна Седмица от Бременността

Обновена: 10-05-2016

38 гестационна седмицаВие сте бременна в 38 седмица и вече очаквате с нетърпение дългоочакваният момент на раждането.

Ембрион
През 38 гестационна седмица от бременността развитието на плода е завършено. Вашето бебе дооформя някои дребни детайли като защита на кожата, предстоящо дишане и сукане. В дробовете се произвежда вещество, което пречи на алвеолите в дробовете му да се залепят една за  друга, след този процес ще започне същинското дишане. Бебето продължава да добавя мазнини и кожата му вече не е прозрачна.

Дължина на плода – около  48 см
Тегло на плода – около 3400  грама

Бъдеща майка през 38 гестационна седмица
През 38 гестационна седмица и по–рано ще започне да тече коластра. Това е жълтеникава течност, която е предшественик на кърмата. Коластрата е пълна с антитела, които защитават новороденото. Тя има повече протеини и по–малко мазнини и млечна захар от кърмата, което я прави по–лесно смилаема в първите часове на живота на бебето.

Наближава раждането и ако вече не сте го направила не е лошо да си подготвите предварително багажа за болницата. Задължително сложете дамски превръзки и един пакет памперси, защото в болниците понякога нямат и разчитат майките да си носят всичко. Подгответе си и няколко чифта ританки, долни блузки от типа ”прегърни ме”, както и горни такива. Защото, ако усетите контракции, падне ви тапата или изтекат околоплодните води, и трябва да излезете максимално бързо, със сигурност ще забравите нещо.

Съвети към бременните през 38 гестационна седмица
По–чести контракции на Бракстън Хикс: Чудите се дали тези  контракции са истински и дали не е дошло време за раждане? В общи линии те се причиняват от смъкването на бебето в таза и притискането на коремните мускули. Може да усетите леко стягане на корема или болка. Все пак ги следете, ако започнат да зачестяват и болката се увеличава, май е време!

Забавянето на движенията на плода: Нищо, че това е нормално, защото пространството, в което е бебето става все по–тясно, желателно е да следите броя на движенията. В тази така важна 38 гестационна седмица за един час трябва да са около 10 на брой.

Киселини в стомаха или лошо храносмилане: Може да ви помогне най–обикновена ментова дъвка. След като се нахраните, вземете една дъвка или ментов бонбон. Това значително ще намали киселините.

Диария или гадене: Възможно е от запека да отидете на другата крайност – диария. Това може да означава, че раждането ще стане съвсем скоро, а защо не и в 38 гестационна седмица от вашата бременност. Ще разберете дали диарията е предвестник на раждането или е от лоша храна, ако тя е съпроводена от кървава слуз и контракции.

 

37 Гестационна Седмица от Бременността

Предишна публикация

39 Гестационна Седмица от Бременността

Следваща публикация

Също може да Ви хареса

Коментари

Оставете коментар

биохимична бременност

Биохимична Бременност

Много от съвременните жени имат проблеми с забременяването. Според експертите почти 70% от всички ранни бременности приключват ...
Бременност