Бременност

38 Гестационна Седмица от Бременността

Обновена: 10-05-2016

38 гестационна седмица Вие сте бременна в 38 седмица и вече очаквате с нетърпение дългоочакваният момент на раждането.

Ембрион
През 38 гестационна седмица от бременността развитието на плода е завършено. Вашето бебе дооформя някои дребни детайли като защита на кожата, предстоящо дишане и сукане. В дробовете се произвежда вещество, което пречи на алвеолите в дробовете му да се залепят една за  друга, след този процес ще започне същинското дишане. Бебето продължава да добавя мазнини и кожата му вече не е прозрачна.

Дължина на плода – около  48 см
Тегло на плода – около 3400  грама

Бъдеща майка през 38 гестационна седмица
През 38 гестационна седмица и по–рано ще започне да тече коластра. Това е жълтеникава течност, която е предшественик на кърмата. Коластрата е пълна с антитела, които защитават новороденото. Тя има повече протеини и по–малко мазнини и млечна захар от кърмата, което я прави по–лесно смилаема в първите часове на живота на бебето.

Наближава раждането и ако вече не сте го направила не е лошо да си подготвите предварително багажа за болницата. Задължително сложете дамски превръзки и един пакет памперси, защото в болниците понякога нямат и разчитат майките да си носят всичко. Подгответе си и няколко чифта ританки, долни блузки от типа ”прегърни ме”, както и горни такива. Защото, ако усетите контракции, падне ви тапата или изтекат околоплодните води, и трябва да излезете максимално бързо, със сигурност ще забравите нещо.

Съвети към бременните през 38 гестационна седмица
По–чести контракции на Бракстън Хикс: Чудите се дали тези  контракции са истински и дали не е дошло време за раждане? В общи линии те се причиняват от смъкването на бебето в таза и притискането на коремните мускули. Може да усетите леко стягане на корема или болка. Все пак ги следете, ако започнат да зачестяват и болката се увеличава, май е време!

Забавянето на движенията на плода: Нищо, че това е нормално, защото пространството, в което е бебето става все по–тясно, желателно е да следите броя на движенията. В тази така важна 38 гестационна седмица за един час трябва да са около 10 на брой.

Киселини в стомаха или лошо храносмилане: Може да ви помогне най–обикновена ментова дъвка. След като се нахраните, вземете една дъвка или ментов бонбон. Това значително ще намали киселините.

Диария или гадене: Възможно е от запека да отидете на другата крайност – диария. Това може да означава, че раждането ще стане съвсем скоро, а защо не и в 38 гестационна седмица от вашата бременност. Ще разберете дали диарията е предвестник на раждането или е от лоша храна, ако тя е съпроводена от кървава слуз и контракции.

 

37 Гестационна Седмица от Бременността

Предишна публикация

39 Гестационна Седмица от Бременността

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.