Прегледана и обновена на 26-09-2020

Вие сте бременна в 38 седмица и вече очаквате с нетърпение дългоочакваният момент на раждането.

Ембрион
През 38 гестационна седмица от бременността развитието на плода е завършено. Вашето бебе дооформя някои дребни детайли като защита на кожата, предстоящо дишане и сукане. В дробовете се произвежда вещество, което пречи на алвеолите в дробовете му да се залепят една за  друга, след този процес ще започне същинското дишане. Бебето продължава да добавя мазнини и кожата му вече не е прозрачна.

38 гестационна седмица

Дължина на плода – около  48 см
Тегло на плода – около 3400  грама

Бъдеща майка през 38 гестационна седмица
През 38 гестационна седмица и по–рано ще започне да тече коластра. Това е жълтеникава течност, която е предшественик на кърмата. Коластрата е пълна с антитела, които защитават новороденото. Тя има повече протеини и по–малко мазнини и млечна захар от кърмата, което я прави по–лесно смилаема в първите часове на живота на бебето.

Наближава раждането и ако вече не сте го направила не е лошо да си подготвите предварително багажа за болницата. Задължително сложете дамски превръзки и един пакет памперси, защото в болниците понякога нямат и разчитат майките да си носят всичко. Подгответе си и няколко чифта ританки, долни блузки от типа ”прегърни ме”, както и горни такива. Защото, ако усетите контракции, падне ви тапата или изтекат околоплодните води, и трябва да излезете максимално бързо, със сигурност ще забравите нещо.

Съвети към бременните през 38 гестационна седмица
По–чести контракции на Бракстън Хикс: Чудите се дали тези  контракции са истински и дали не е дошло време за раждане? В общи линии те се причиняват от смъкването на бебето в таза и притискането на коремните мускули. Може да усетите леко стягане на корема или болка. Все пак ги следете, ако започнат да зачестяват и болката се увеличава, май е време!

Забавянето на движенията на плода: Нищо, че това е нормално, защото пространството, в което е бебето става все по–тясно, желателно е да следите броя на движенията. В тази така важна 38 гестационна седмица за един час трябва да са около 10 на брой.

Киселини в стомаха или лошо храносмилане: Може да ви помогне най–обикновена ментова дъвка. След като се нахраните, вземете една дъвка или ментов бонбон. Това значително ще намали появата на киселини при бременност, защото понякога те са толкова силни, че вечер се налага да спите почти правя с няколко възглавници зад вашия гръб. Това от друга страна може да предизвика стряскане на сън по време на бременност.

Диария или гадене: Възможно е от запека да отидете на другата крайност – диария. Това може да означава, че раждането ще стане съвсем скоро, а защо не и в 38 гестационна седмица от вашата бременност. Ще разберете дали диарията е предвестник на раждането или е от лоша храна, ако тя е съпроводена от кървава слуз и контракции. Много жени получават контракции преди раждането и раждат преди датата на термина, но това да не ви притеснява вие сте в 9 месец от бременността и бебето може да пожелае да се появи на бял свят по всяко време.

 

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.7 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

37 Гестационна Седмица от Бременността

Previous article

39 Гестационна Седмица от Бременността

Next article