Прегледана и обновена на 09-03-2021

Както се казва „не остана“ вие сте бременна в 39 гестационна седмица от бременност

Ембрион
Вече наближава краят на бременността. Сигурно сте безкрайно нетърпелива да родите вашето съкровище. Бебето вече е слезнало надолу, което спомага за по–спокойното ви дишане, но от длуга страна предизвиква трудно ходене. Разбира се при някои бременни жени киселините се засилват дори спането през ноща е предизвикателство. През 39 гестационна седмица от бременността, плода не е пораснал на височина и тегло фрапиращо. Вече има пигментация и кожата е розова, а не прозрачна. Мозъкът му се развива с бързи темпове, което ще продължи в първите три години след раждането му.

39 гестационна седмица

Дължина на плода – около 50  см
Тегло на плода – около  3400 грама

Бъдеща майка през 39 гестационна седмица
През тази седмица няма някакви големи промени, които да настъпят във вашето тяло в следствие на бременността. Всичко, което сте имала в предишните седмици продължава да ви съпътства. Едно изключение – може да се окаже, че много бързо наддаване на тегло, защото бебето трупа мазнини, които да му помогнат да навлезе в живота след раждането.

Вашият лекар трябва да проследява състоянието ви и през тази 39 гестационна седмица, а и всяка оставаща седмица до датата на термина. Ще проверява дали имате разкритие, какви са движенията на бебето, как се чувствате на прага на предстоящото раждане.

Най–после идва краят на едно ново начало!
Тъй като всеки момент може да родите, внимавайте за симптоми. Както писахме в предишните статии, това могат да бъдат контракции, които се засилват и учестяват, изтичане на околоплодни води, падане на т.нар. тапа, диария, съпроводена с кървава слуз.

Сигурно предварително още преди 39 седмица от вашата бременност сте си приготвили багажа за болницата. Прегледайте още веднъж вашия багаж и отметнете по списък всичко необходимо за вас и вашето бебе. Може да видите нашия списък за родилното. Много болници и родилни центрове се опитват да направят всичко необходимо за да повдигнат тонуса на родилката, като позволяват на раждането да присъстват най–близките хора, с които раждащата жена се чувства спокойна.

Съвети към бременните през 39 гестационна седмица
Желателно е да не се захващате с почистване на дома точно преди да родите. Вдигането на тежки предмети, куфари и дори една по голяма туба с вода може да предизвикат падане на тапата и да последва преждевременно раждане. Почивайте си повече, разхождайте се, мислете си хубави неща през този етап от вашата бременност. В никакъв случай не слушайте съседката за това колко тежко е протекло нейното раждане. При всяка жена е различно, но когато влезете да раждате, настроите се оптимистично. Мислете си, че всичко ще мине бързо и безболезнено и след няколко дни ще гушкате вашето пухкаво слънчице.

Слънчеви и позитивни мисли.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.1 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

38 Гестационна Седмица от Бременността

Previous article

40 Гестационна Седмица от Бременността

Next article