Бременност

39 Гестационна Седмица от Бременността

Обновена: 10-05-2016

39 гестационна седмица Както се казва „не остана“ вие сте бременна в 39 седмица от вашата бременност

Ембрион
Вече наближава краят на бременността. Сигурно сте безкрайно изнервена и изморена. Бебето вече е слезнало надолу, което спомага за по–спокойното ви дишане, но предизвиква трудно ходене. През 39 гестационна седмица от бременността, плода не е пораснал на височина и тегло фрапиращо. Вече има пигментация и кожата е розова, а не прозрачна. Мозъкът му се развива с бързи темпове, което ще продължи в първите три години след раждането му.

Дължина на плода – около 50  см
Тегло на плода – около  3400 грама

Бъдеща майка през 39 гестационна седмица
През тази седмица няма някакви промени, които да настъпят във вашето тяло в следствие на бременността. Всичко, което сте имала в предишните седмици продължава да ви тормози. Едно изключение – много бързо наддаване на тегло, защото бебето трупа мазнини, които да му помогнат да навлезе в живота след раждането.

Вашият лекар трябва да проследява състоянието ви през 39 гестационна седмица и всяка оставаща седмица до датата на термина. Ще проверява дали имате разкритие, какви са движенията на бебето, как се чувствате на прага на предстоящото раждане.

Най–после идва краят на едно ново начало!
Тъй като всеки момент може да родите, внимавайте за симптоми. Както писахме в предишните статии, това могат да бъдат контракции, които се засилват и учествяват, изтичане на околоплодни води, падане на т.нар. тапа, диария, съпроводена с кървава слуз.

Сигурно предварително още преди 39 гестационна седмица от вашата бременност сте си приготвили багажа с всичко необходимо за вас и за бебето. Много болници и родилни центрове се стремят да повдигнат тонуса на родилката, като позволяват на раждането да присъстват най–близките хора, с които раждащата жена се чувства спокойна.

Съвети към бременните през 39 гестационна седмица
Желателно е да не се захващате с почистване на дома точно преди да родите. Почивайте си повече, разхождайте се, мислете си хубави неща през този етап от вашата бременност. В никакъв случай не слушайте съседката за това колко тежко е протекло нейното раждане. При всяка жена е различно, но когато влезете да раждате, настроите се оптимистично. Мислете си, че всичко ще мине бързо и безболезнено и след няколко дни ще гушкате вашето пухкаво слънчице.

38 Гестационна Седмица от Бременността

Предишна публикация

40 Гестационна Седмица от Бременността

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.