Бременност

39 Гестационна Седмица от Бременността

Прегледана и обновена на 26-09-2020

Както се казва „не остана“ вие сте бременна в 39 седмица от вашата бременност

Ембрион
Вече наближава краят на бременността. Сигурно сте безкрайно изнервена и изморена. Бебето вече е слезнало надолу, което спомага за по–спокойното ви дишане, но предизвиква трудно ходене. През 39 гестационна седмица от бременността, плода не е пораснал на височина и тегло фрапиращо. Вече има пигментация и кожата е розова, а не прозрачна. Мозъкът му се развива с бързи темпове, което ще продължи в първите три години след раждането му.

39 гестационна седмица

Дължина на плода – около 50  см
Тегло на плода – около  3400 грама

Бъдеща майка през 39 гестационна седмица
През тази седмица няма някакви промени, които да настъпят във вашето тяло в следствие на бременността. Всичко, което сте имала в предишните седмици продължава да ви тормози. Едно изключение – много бързо наддаване на тегло, защото бебето трупа мазнини, които да му помогнат да навлезе в живота след раждането.

Вашият лекар трябва да проследява състоянието ви през 39 гестационна седмица и всяка оставаща седмица до датата на термина. Ще проверява дали имате разкритие, какви са движенията на бебето, как се чувствате на прага на предстоящото раждане.

Най–после идва краят на едно ново начало!
Тъй като всеки момент може да родите, внимавайте за симптоми. Както писахме в предишните статии, това могат да бъдат контракции, които се засилват и учествяват, изтичане на околоплодни води, падане на т.нар. тапа, диария, съпроводена с кървава слуз.

Сигурно предварително още преди 39 гестационна седмица от вашата бременност сте си приготвили багажа с всичко необходимо за вас и за бебето. Много болници и родилни центрове се стремят да повдигнат тонуса на родилката, като позволяват на раждането да присъстват най–близките хора, с които раждащата жена се чувства спокойна.

Съвети към бременните през 39 гестационна седмица
Желателно е да не се захващате с почистване на дома точно преди да родите. Почивайте си повече, разхождайте се, мислете си хубави неща през този етап от вашата бременност. В никакъв случай не слушайте съседката за това колко тежко е протекло нейното раждане. При всяка жена е различно, но когато влезете да раждате, настроите се оптимистично. Мислете си, че всичко ще мине бързо и безболезнено и след няколко дни ще гушкате вашето пухкаво слънчице.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.1 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Както оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу:

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 8 години сайта Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане, здраве за мама и бебе. Информацията е предоставена от достоверни медицински източници по разбираем начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 4 важни категории – "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца имаме над 1 милион потребителя посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

38 Гестационна Седмица от Бременността

Предишна публикация

40 Гестационна Седмица от Бременността

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.