Бременност

37 Гестационна Седмица от Бременността

Обновена: 10-05-2016

37 гестационна седмица Вие сте бременна в 37 седмица или вие вече сте в 9 месец от бременността.

Ембрион
Поздравления! През 37 гестационна седмица бебето е вече официално доносено. Това означава, че може да родите всеки момент. За съжаление, колкото повече се забави раждането, толкова мястото в матката става по–малко. Което от своя страна ще намали движенията на бебето, просто защото вече няма почти никакво място. Бебето продължава усилено да тренира за големия старт, като прави вдишвания, смуче си палеца и тренира всякакви движения.

Дължина на плода – около  47 см
Тегло на плода – около  3000 грама

Бъдеща майка през 37 гестационна седмица
През 37 гестационна седмица от бременността, тялото ви се подготвя за раждането. Вашият лекар ще ви каже какво трябва да направите и върху какво да обърнете внимание. На последната консултация, ще се направят отново контролни измервания и дали вече сте готова за раждане. Лекарят ви ще провели дали вече имате разкритие, какво е състоянието на бебето, дали се е придвижило вече към таза.

Всички тези процеси може да се появяват постепенно в следващите седмици. Затова е желателно да ходите всяка седмица на консултация и акушерката да измерва показателите за раждане. Ако е настъпил момента през 37 гестационна седмица от бременността, ще ви дадат направление за болница.

Вече големия ден наближава!

Вашия лекар може да ви посъветва да се прави масаж на перинеума, който може да намали паренето и болката при самото раждане, както и с негова помощ може да се избегне епизиотомия и сълзене. В общи линии това е метод, чрез който се масажира вагината. Но не се опитвайте да го правите сама, без да знаете как. Това се прави само, когато лекар ви е казал как точно да го правите.

Съвети към бременните през 37 гестационна седмица
Разширение на маточната шийка или скъсяване й:  Вие няма да почувствате това състояние, но Вашият лекар ще го забележи. За някои жени това става постепенно в течение на седмици и даже месеци, а при други става бързо, за доста кратък период от време.

Кървава слуз: Така наречената „тапа” по време на бременност. Когато матката вече е готова за раждане, може да видите розова или кафява слуз по бельото си. Това означава, че кръвоносните съдове в шийката на матката реагират на напъна, който бебето оказва. Имайте предвид, че падне ли тапата, раждането е съвсем наблизо.

Изтичане на околоплодните води: Друг предвестник на предстоящо раждане е изтичането на околоплодните води. Ако усетите силно подмокряне което е твърде вероятно около 37 гестационна седмица от бременността, вижте дали сте изпуснала урина или това е околоплодната течност. Лесно може да разберете  – околоплодната течност е със специфична миризма и на пипане е хлъзгава. Възможно е да има и кафеникава слуз.

36 Гестационна Седмица от Бременността

Предишна публикация

38 Гестационна Седмица от Бременността

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.