Прегледана и обновена на 26-09-2020

Вие сте бременна в 37 седмица или вие това е последен 9 месец от бременността.

Ембрион
Поздравления! През 37 гестационна седмица бебето е вече официално доносено. Това означава, че може да родите всеки момент. За съжаление, колкото повече се забави раждането, толкова мястото в матката става по–малко. Което от своя страна ще намали движенията на бебето, просто защото вече няма почти никакво място. Бебето продължава усилено да тренира за големия старт, като прави вдишвания, смуче си палеца и тренира всякакви движения.

37 гестационна седмица

Дължина на плода – около  47 см
Тегло на плода – около  3000 грама

Бъдеща майка през 37 гестационна седмица
През 37 гестационна седмица от бременността, тялото ви се подготвя за раждането. Вашият лекар ще ви каже какво трябва да направите и върху какво да обърнете внимание. На последната консултация, ще се направят отново контролни измервания и дали вече сте готова за раждане. Лекарят ви ще провели дали вече имате разкритие, какво е състоянието на бебето, дали се е придвижило вече към таза.

Всички тези процеси може да се появяват постепенно в следващите седмици. Затова е желателно да ходите всяка седмица на консултация и акушерката да измерва показателите за раждане. Ако е настъпил момента през 37 гестационна седмица от бременността, ще ви дадат направление за болница.

Вече големия ден наближава!

Вашия лекар може да ви посъветва да се прави масаж на перинеума, който може да намали паренето и болката при самото раждане, както и с негова помощ може да се избегне епизиотомия и сълзене. В общи линии това е метод, чрез който се масажира вагината. Но не се опитвайте да го правите сама, без да знаете как. Това се прави само, когато лекар ви е казал как точно да го правите.

Съвети към бременните през 37 гестационна седмица
Разширение на маточната шийка или скъсяване й: Вие няма да почувствате това състояние, но Вашият лекар ще го забележи. За някои жени това става постепенно в течение на седмици и даже месеци, а при други става бързо, за доста кратък период от време.

Кървава слуз: Така наречената “тапа при бременност“. Когато матката вече е готова за раждане, може да видите розова или кафява слуз по бельото си. Това означава, че кръвоносните съдове в шийката на матката реагират на напъна, който бебето оказва. Имайте предвид, че падне ли тапата, раждането е съвсем наблизо.

Изтичане на околоплодните води: Друг предвестник на предстоящо раждане е изтичането на околоплодните води. Ако усетите силно подмокряне което е твърде вероятно около 37 гестационна седмица от бременността, вижте дали сте изпуснала урина или това е околоплодната течност. Лесно може да разберете – околоплодната течност е със специфична миризма и на пипане е хлъзгава. Възможно е да има и кафеникава слуз.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.9 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

36 Гестационна Седмица от Бременността

Previous article

38 Гестационна Седмица от Бременността

Next article