Изтичане на Околоплодни Води

Подготовка за раждането

Как да се подготвим за неочаквано раждане и предхождащото изтичане на околоплодни води? Бременността е време на много телесни промени за жената. Понякога този период може да бъде доста труден, ако предварително не сте наясно какво се случва с тялото ви! Дори ако сте били бременни преди, всяка бременност може да бъде невероятно уникална и да ви изумява с това, че няма нищо общо с предишната. По време на бременността вашето бебе е заобиколено от околоплодната течност. Тази течност помага като защитава и пази бебето и помага в цялостното му развитие, особено ранното развитие на белите дробове. Един от най-добрите начини, по които амниотичната течност (околоплодната вода) и амниотичната торбичка защита вашето бебе е като не позволява на микробите да достигнат до плода и така намалява риска от инфекция, докато то расте в утробата ви. В повечето случай самото изтичане на околоплодни води е доста забележимо и вие ще забележите това. Обаче понякога може да се случи изтичане на известно количество от околоплодните води и е добре да сте запознати с признаците за това, макар че понякога може да бъде доста трудно да се каже какво се е случило с вас единствено и само с наблюдение за следи по бельото ви или докато се избърсвате след използване на тоалетна. Изтичането на околоплодни води може да се разбере от това, че на вид е малко по-различна от урината или от течението от влагалището. Околоплодната вода по принцип няма никакъв мирис, понякога тя се излива постоянно по бельото ви и ако ползвате превръзки може да се наложи да ги сменявате много често, вие нямате контрол над потока, за разлика от урината. Течността е предимно бистра на цвят, евентуално примесена с бели парченца от лигавицата или много малко кръв. Ако имате зеленикав или кафеникав оттенък, незабавно се обърнете към вашия лекар, тъй като това може да бъде знак, че нещо с бебето не е наред. Може също да изпитвате леки спазми и дискомфорт, но много често жените не усещат нищо освен постоянното изтичане на околоплодниводи. Ако не сте сигурни за това какво се случва с вас, или ако мислите, че имате изтичане на околоплодни води, е важно да се обадите на вашия гинеколог. Той може да ви помогне като определите дали имате амниотично изтичане и дали то е знак за нещо тревожно или показва, че скоро ще родите. Трябва да се обадите на лекар или да отидете незабавно в болницата, ако сте преди 37 гестационна седмица на бременността и вярвате, че имате изтичане на околоплодни води и/или тежко вагинално течение, примесено с зеленикаво течение, защото това предполага мекониум и е опасно за плода.

Какво се счита за нормално ниво на околоплодната течност?

Количеството амниотична течност, заобикалящо вашето бебе обикновено се увеличава с напредването на бременността, достигайки най-високата си точка на около 36 седмица.

Нивата на течности през цялата бременност може да са около:

Вашият лекар измерва нивата на околоплодната течност с помощта на ултразвук при профилактичните прегледи. Има две изчисления за начините за измерване, известни като индекс на амниотичната течност (AFI) или максимален вертикален джоб (MPV). Лекарите смятат, че нивата на течността ви са ниски, ако вашият AFI е по-малък от 5 сантиметра (cm) или вашият MPV е по-малък от 2 cm.

изтичане на околоплодни води

Причини за изтичане на околоплодни води

Какво причинява преждевременно изтичане на околоплодни води? Ако сте навлезли вече в 37 гестационна седмица на бременността или по-късно, изтичането на амниотична течност може просто да бъде част от подготовката на тялото ви за раждането. Ако сте около термина, това е нормален процес и рядко ще има нещо, от което да се притеснявате. Ако обаче сте на по-малко от 37 гестационни седмици –  не винаги става ясно защо амниотичната торбичка може да започне да изпуска. Някои от възможните причини включват: нелекувани инфекции вследствие например на предишна цервикална хирургия, нередности в начина на живот, здравословни усложнения след като пушенето, употребата на наркотици за развлечение или много небалансирана хранителна диета. Друга причина може да бъде нараняване или травма на амниотична торбичка – например при автомобилна катастрофа, падне и др.

Ако амниотичната торбичка се спука преждевременно, процесът може ли да се спре и да се задържи, ако сте преди термина?
Ако сте на края на бременността си, вашият лекар може да изчака и да види дали след изтичането – раждането няма да започне от само по себе си. През това време е важно да не поставяте нищо във вагината си, за да се намали риска от инфекция. Ограничавайте вагиналните прегледи, избягвайте половите сношения и се въздържайте от използване на дамски душове или използване на тампони. Ако имате преждевременно изтичане на околоплодни води, вашият гинеколог вероятно ще иска да ви прегледа обстойно, за да направи изследване на течността, за да види дали това действителното е изтичане на околоплодни води. Той може да направи ултразвук за определяне на нивото на останалата течност. Ако изтичането е бавно и незначително – вие вероятно ще трябва да изтърпите множество ограничения като хоспитализиране до края на бременността или пълна почивка на легло вкъщи, без движение. Може би също така ще бъдете тествани за инфекции, включително групата на стрептококите. Ако тези изследвания покажат някакъв положителен резултат, вашият гинеколог вероятно ще започне терапия с антибиотици. Ако бременността ви е на по-малко от 34 седмици, повечето от лекарите ще се стремят да продължат максимално до термина вашата бременност, особено ако изливът е малък. Те ще следят вас и бебето за инфекция и ще се уверят, че бебето е толерантно към ниските нива на течността. Ако сте след 34 седмици и особено над 37 седмици, вашият лекар може да изчака и да види как се развиват нещата при вас, за да може да препоръча насърчаване на естествено раждане или чрез цезарово сечение. Не забравяйте да обсъдите ползите и рисковете от изчакването или от операцията.

Всеки път, когато сте несигурни какво се случва с тялото ви или какво става с бебето, е важно да се обърнете към вашия лекар. Също така е важно да коментирате с гинеколога си всички ползи и рискове от изненадващото за вас изтичане на околоплодни води дали да продължите своята бременност или да преминете към предизвикване на раждането.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.6 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).