Прегледана и обновена на 16-01-2018

Трябва ли да се притеснявате ако имате контракции в 5 месец?
Повечето здрави бременни жени имат т.нат подготвителни контракции, известни още с името Бракстън-Хикс контракции по време на своята бременност. Те обикновено започват откъм 5 месец и се характеризират с едно леко свиване на матката, което не е неприятно и не е болезнено. Въпреки това, ако бременната жена има болезнени контракции на всеки 10 до 12 минути преди да е навлязла в 37 гестационна седмица на бременността си, това може  да бъдат контракции, които показват настъпването на преждевременно раждане. Медицинските изследвания доказват, че силните контракции може да доведат до отваряне на шийката на матката и да доведат до преждевременно раждане. Някои жени могат да бъдат предразположени към преждевременни контракции. Добре е, ако получите болезнени контракции преси да сте влезли в 9 месец, да потърсите веднага вашия гинеколог и да обсъдите с него как ще действате по-нататък.

контракции в 5 месец

Какви са рисковите фактори да получите преждевременни контракции в 5 месец?
Има определени условия по отношение на бременността на жената, които да я предразположат да получи преждевременни контракции. Според проучванията – жените, които имат многоплодна бременност, такива, които са имали предишно преждевременно раждане, които забременяват отново до 6 месеца след предишното раждане или които са забременели след като веднъж са са били подложени на ин витро оплождане, са с по-голяма вероятност да получат преждевременни контракции. Добре е, ако се вписвате в някоя от тези рискови групи, да обсъдите предварително с гинеколога ви как ще действате, ако възникне такава ситуация при вас преди да сте влезли в 37 гестационна седмица, за да се намали максимално риска за здравето на вас и на бебето ви.

Какви са медицинските причини за контракции в 5 месец?
Има някои медицински състояния, които може да предизвикат преждевременни контракции в 5 месец. Те включват някои аномалии на матката или маточната шийка, повтарящи се инфекции на пикочния мехур и бъбреците, инфекции на пикочните пътища, вагинални инфекции, полово предавани болести и инфекции с температура над 39 градуса. Необяснимо вагинално кървене, което настъпва след първите 20 седмици от бременността също може да доведе до преждевременни контракции. Други медицински състояния, които може да предизвикат преждевременни контракции в 5 месец, включват високо кръвно налягане, бъбречни заболявания и проблеми с кръвосъсирването. Жените, които са имали предишни спонтанни аборти през първия или втория триместър също имат повишен риск от преждевременно контракции.

Има ли основателна причина за контракции в 5 месец, която да се обяснява с начина на живот на бременната жена?
Освен медицински причини за преждевременните контракции в 5 месец, някои промени в начина на живот също може да предизвикат такива при бременните жени. Жени, които получават малко или никакви прената