IVF – Ин Витро Оплождане

Какво е IVF?
Съкращението IVF идва от английски език – „In vitro fertilisation“, което в превод означава „Ин витро фертилизация“ или „Ин витро оплождане“.

IVF или Изкуственото оплождане в днешно време!
Проблемът със забременяването днес е сравнително често срещан. След като сме опитали всички възможни начини за неинвазивно лечение, може би е време да започнем да мислим за посещение на център за асистирана репродукция и изкуствено оплождане.
Изкуственото оплождане като един от методите за лечение на стерилитет предполага внимателна диагностика и подробни консултации с лекуващите лекари. То има смисъл само тогава, когато  останалите възможности за премахване на причините за безплодието са напълно изчерпани. Обстойният медицински преглед при мъжа трябва да включва най–малко две спермограми. При жените се наблюдава протичането на менструалния цикъл с помощта на хормонална стимулация.

Кога провеждането на IVF (In Vitro Fertilization) има шанс  за успех?
– Жената не е по–възрастна от 45 години
– Матката и поне единият яйчник  функционират
– Сперматозоидите са в наличност при направената спермограма или поне са произведени в мъжкия организъм.

Как протича IVF?
Ин витро фертилизация е латинското наименование за оплождане извън тялото. Това означава, че след предварителна хормонална стимулация се изтеглят яйцеклетки, които се свързват със сперматозоидите на партньора в подходящ разтвор.

След успешното оплождане яйцеклетката се имплантира в матката. Ако поне един от ембрионите се задържи, започва бременността. Това, което на пръв поглед изглежда просто, на практика е сложен процес, в който трябва да бъдат съгласувани много последователни стъпки.

Отделни фази на IVF (ин витро оплождане)какво е ivf, как протича и фази на ин витро оплождането


– Подготовка на яйцеклетките
По време на цикъл една яйцеклетка узрява по естествен път и може да бъде оплодена. Шансовете за успешното имплантиране на ембрион са значително по–високи, ако се вземат повече яйцеклетки, от които поне една да бъде действително годна за оплождане. В матката се прехвърлят от 1 до 3 (най–често 2) ембриона. За да се увеличи броят на зреещите фоликули, а от там да се получат и повече яйцеклетки, се прибягва до овариална стимулация на яйчниците с медикаменти от групата на хормоните.
Като начало  се прилагат GnRH аналози. Те са достъпни под формата на инжекции или назален спрей.
Следва  стимулиране на яйчниците с дози от хормона HMG (човешки менопаузален гонадотропин) или FSH (фоликулостимулиращ хормон). По време на лечението с овариална стимулация се извършват няколко пъти хормонални изследвания и ултразвукови прегледи, за да се определи  с точност подходящото време за изтеглянето  на зрелите яйцеклетки.

– Предизвикване на овулация
В момента когато ултразвукът и хормоналният анализ покажат, че условията са благоприятни, се инжектира hCG  (човешки хорионгонадотропин) за предизвикване на овулация. Изтеглянето на фоликули (пункция) се извършва  два дни по–късно в репродуктивния център.

– Изтегляне на яйцеклетки при процедурата IVF
Пункцията се извършва под ултразвуков контрол. Точният брой на получените яйцеклетки не може да се предвиди, защото тяхното количество е различно при всяка жена. Лекуващият лекар решава дали трансвагиналната пункция, т.е. манипулацията извършвана през влагалището, да се направи под лека анестезия с упойка или само с помощта на болкоуспокояващи медикаменти. Ако при пункцията не настъпят усложнения, жената може да си отиде у дома още същия ден.

– Подготовка на сперматозоидите и оплождане IVF
Важно е сперматозоидите да бъдат на разположение веднага след получаването на яйцеклетките. Според обстоятелствата семенната течност може да се даде у дома, но е необходимо материалът да се занесе незабавно в репродуктивния център. При класическото Ин витро оплождане сперматозоидите се добавят към яйцеклетките в специална среда след 3 до 6 часа. За една яйцеклетка се използват около 100 000 сперматозоида. Ако е необходимо да се извърши методът ICSI, в  яйцеклетката може да се инжектира отделен сперматозоид. След 24 часа се проверява дали се е осъществило оплождане, а след още 24 часа ембриона (или ембрионите) може да бъдат трансферирани.

– Трансфер на ембрионите
Ембрионите се прехвърлят с малко количество течност с помощта на катетър в матката. Тази процедура е напълно безболезнена. За по–успешното имплантиране на ембрионите в матката жената приема т. нар. хормон на жълтото тяло (прогестерон) под формата на вагинални свещички или инжекции.

– Бременност
Близо две седмици след трансфера следва хормонален анализ и ултразвуков преглед, за да се потвърди бременността. За контрола над протичащата бременност отговорност носи лекуващият гинеколог. Шансовете за  забременяване при успешен трансфер на едно Ин витро оплождане са около 25–30%. Както по време на естествено възникналата бременност, така и след IVF е възможно да се стигне до спонтанен аборт. След четири цикъла на лечение около 50–60% от жените успяват да износят бременността си докрай. При жените над  35 години възможностите за успех значително намаляват.

Какъв е шансът за успех и какви са рисковете при процедурата ин витро оплождане?
Проблемът се състои в това, че не при всяка Ин витро процедура може успешно да се имплантира ембрион. Причините могат да бъдат много, например да няма на разположение нито една зряла яйцеклетка, сперматозоидите да не могат да оплодят яйцеклетката, или пък оплодената яйцеклетка не се развива. Не всяка процедура протича еднакво, понеже при всяка двойка може да възникнат естествени разминавания. Това означава, че понякога жената трябва да прояви голямо търпение, за да бъде лечението успешно.

Както при всяка намеса в човешкото тяло и IVF също е свързан с рискове. Медикаментите, подпомагащи съзряването на яйцеклетките, могат да предизвикат прекомерна стимулация на яйчниците. Това понякога води до силни болки в долната част на корема, които се налага да бъдат лекувани.

Трансфериране на два, по изключение на три зародиша наистина увеличава шансовете за бременност, но същевременно може да доведе до многоплодна бременност (близнаци или тризнаци). Предотвратяването на усложнения става чрез ограничаване броя на имплантираните ембриони.

По принцип постигнатата чрез Ин витро оплождане бременност не се отличава от бременността, настъпила по естествен начин. Обаче определени усложнения настъпват по–често след IVF, например извънматочна бременност, ранни контракции с опасност от преждевременно раждане и гестоза (хипертония и увреждане на бъбреците). Особено при използването на ICSI се наблюдава известно малко увеличение на генетичните увреждания и нарушеното развитие на децата.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.7 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии