Прегледана и обновена на 27-04-2016

Какво е Яйцеклетка?
Яйцеклетка е женска полова клетка или гамета. Тя е една от главните части от полово размножителната система при хората.

Устройство на яйцеклетката
Яйцеклетките имат овална или напълно кръгла форма и не са самостоятелно подвижни. В самия състав яйцеклетката съдържа важни вещества които след успешно оплождане ще служат за храна на новият организъм, докато той самият не стане готов да се храни от майката.

какво е яйцеклетка - устройство, размер, количество?

Снимка: wikipedia.org
Яйцеклетка готова за оплождане.
В центъра e ядрото, заобиколено от цитоплазма.

Размери и големина на Яйцеклетката
Яйцеклетка е с размер около 130 микрона в диаметър, тази нейна големина позволява тя да се види с просто око като една много малка точка.

Количество на Яйцеклетките
При раждането си всяко момиченце притежава огромно количество и запас от клетки майки (от 500 000 до 1 000 000 овоцити), от които ще се родят яйцеклетките. По време на детството голям брой от овоцитите изчезват. Към пубертета от тях остават само 300 000 — 400 000. След пубертета овоцитите започват да се преобразуват в яйцеклетки. Следователно от възрастта 13 или 14 години, когато яйчникът за почва да „снася“ яйцеклетки, жената може да става майка. Периодът на нейната плодовитост ще трае около 30 години. Така от 300 000 до 400 000-те първоначални яйцеклетки само 350 — 400 ще достигнат до зрелост. Останалите прогресивно ще се изродят.

Създаване на Яйцеклетката
Яйцеклетката се създава в яйчника (половата жлеза на жената), Яйчниците са два и са разположени в коремната кухина, отляво и отдясно на матката, двата яйчника са част от детеродния апарат, към който принадлежат Фалопиевите тръби или така казано маточните тръби, влагалището и външните полови органи наречени вулвата. Яйчниците имат двойна роля. Те отделят два вида хормони: естрогените и прогестерона, които играят съществена роля в детеродната функция на жената. Освен това те произвеждат яйцеклетките.

Отделянето на яйцеклетката (овулацията) е много важен процес. Двата яйчника имат формата и големината на едри белезникави бадеми. В плътната част на тяхната „кора“ са разположени малки торбички, наречени фоликули на яйчниците. Всяка от тези малки торбички съдържа по един овоцит. Всеки месец под влияние на хормоните, отделяни от хипофизата — жлеза, разположена в основата на мозъка, която направлява цялата хормонална дейност на организма, един овоцит „узрява“ и образува яйцеклетката, която се развива и наедрява. Тя е заобиколена от пласт клетки и малко количество течност. Всичко заедно образува така наречения фоликул на Де Грааф. Малко по малко този фоликул, надут от фоликулната течност, образува закръглена издатина върху яйчниковата повърхност. Когато тази издатина достигне размерите на зърно френско грозде или дребна череша, фоликулът се пука и освобождава зрялата яйцеклетка. Този процес се нарича овулация и настъпва обикновено между 13-ия и 14-ия ден на менструалния цикъл.

Статията ни изпрати merymer

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Раждане на Бебе Видео

Previous article

Обиколка на Корема при Бременност

Next article

More in Речник