Речник

Яйцеклетка

Обновена: 27-04-2016

Какво е Яйцеклетка?
Яйцеклетка е женска полова клетка или гамета. Тя е една от главните части от полово размножителната система при хората.

Устройство на яйцеклетката
Яйцеклетките имат овална или напълно кръгла форма и не са самостоятелно подвижни. В самия състав яйцеклетката съдържа важни вещества които след успешно оплождане ще служат за храна на новият организъм, докато той самият не стане готов да се храни от майката.

какво е яйцеклетка - устройство, размер, количество?

Снимка: wikipedia.org
Яйцеклетка готова за оплождане.
В центъра e ядрото, заобиколено от цитоплазма.

Размери и големина на Яйцеклетката
Яйцеклетка е с размер около 130 микрона в диаметър, тази нейна големина позволява тя да се види с просто око като една много малка точка.

Количество на Яйцеклетките
При раждането си всяко момиченце притежава огромно количество и запас от клетки майки (от 500 000 до 1 000 000 овоцити), от които ще се родят яйцеклетките. По време на детството голям брой от овоцитите изчезват. Към пубертета от тях остават само 300 000 — 400 000. След пубертета овоцитите започват да се преобразуват в яйцеклетки. Следователно от възрастта 13 или 14 години, когато яйчникът за почва да „снася“ яйцеклетки, жената може да става майка. Периодът на нейната плодовитост ще трае около 30 години. Така от 300 000 до 400 000-те първоначални яйцеклетки само 350 — 400 ще достигнат до зрелост. Останалите прогресивно ще се изродят.

Създаване на Яйцеклетката
Яйцеклетката се създава в яйчника (половата жлеза на жената), Яйчниците са два и са разположени в коремната кухина, отляво и отдясно на матката, двата яйчника са част от детеродния апарат, към който принадлежат Фалопиевите тръби или така казано маточните тръби, влагалището и външните полови органи наречени вулвата. Яйчниците имат двойна роля. Те отделят два вида хормони: естрогените и прогестерона, които играят съществена роля в детеродната функция на жената. Освен това те произвеждат яйцеклетките.

Отделянето на яйцеклетката (овулацията) е много важен процес. Двата яйчника имат формата и големината на едри белезникави бадеми. В плътната част на тяхната „кора“ са разположени малки торбички, наречени фоликули на яйчниците. Всяка от тези малки торбички съдържа по един овоцит. Всеки месец под влияние на хормоните, отделяни от хипофизата — жлеза, разположена в основата на мозъка, която направлява цялата хормонална дейност на организма, един овоцит „узрява“ и образува яйцеклетката, която се развива и наедрява. Тя е заобиколена от пласт клетки и малко количество течност. Всичко заедно образува така наречения фоликул на Де Грааф. Малко по малко този фоликул, надут от фоликулната течност, образува закръглена издатина върху яйчниковата повърхност. Когато тази издатина достигне размерите на зърно френско грозде или дребна череша, фоликулът се пука и освобождава зрялата яйцеклетка. Този процес се нарича овулация и настъпва обикновено между 13-ия и 14-ия ден на менструалния цикъл.

Статията ни изпрати merymer

Раждане на Бебе Видео

Предишна публикация

Обиколка на Корема при Бременност

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник
Фактор 5 Лайден

Фактор 5 Лайден

Какво е Фактор 5 Лайден (Factor V Leiden)? Когато получите нараняване като одраскване или порязване, тялото ви ...
Речник