Прегледана и обновена на 01-05-2020

Интересни факти около самото имплантиране на яйцеклетката…
В днешно време има много жени, които се опитват да заченат. Разбира се понякога забременяването не се случва от първия път и те се чудят дали имат някакви симптоми на имплантирането на оплодената яйцеклетка. Разбирането на процеса на имплантиране на яйцеклетката ще ви помогне да си обясните защо е невъзможно да се разбере предварително за случващото се или така казано вие най-вероятно ще научите от направен и положителен тест за бременност. Тази информираност също така ще ви помогне да разберете защо най-ранните признаци на бременност няма да се проявят, докато не се случи реалното пропускане на менструален цикъл.

имплантиране на яйцеклетка

Какво представлява имплантиране на яйцеклетката?
Обикновено мислим, че бременността започва в момента, в който сперматозоидът навлезе в яйцеклетката, но има повече смисъл да се възприеме за истинското начало именно времето, когато оплоденото яйце успешно се прикрепя към маточната стена или така казано имплантиране на яйцеклетката. Защо ще попитате? Имплантирането може да е по-голямо препятствие и проблем, отколкото самото оплождане. Последните изследвания показват, че повече от две трети от оплодените яйцеклетки не успяват да се имплантират, което показва, че ембрионите вероятно са предопределени за оцеляване или смърт преди дори първото клетъчно делене.

Какъв е процесът на имплантиране?
Да речем, че сте правили секс в дните преди да се случи овулацията. Когато яйцето бъде освободено, вече има налични сперматозоиди във фалопиевите ви тръби и един от тях успява да го оплоди. Оплоденото яйце започва бързо да се дели, докато пътува надолу по фалопиевите тръби към матката. Когато навлезе в нея, започва процесът на ,,загнездване” в маточната стена или т.нар имплантиране на яйцеклетката. Няма много неща, които можете да направите по време на имплантирането, за да се повлияе на шансовете за бременност. Ако не се случи това имплантиране, то вероятно ембрионът няма шанс да се превърне в жизнеспособна бременност.

Кога става имплантирането на яйцеклетката
Имплантационният процесът обикновено е завършен между 8 и 10 дни след овулацията. Веднага след като процесът завърши, ембри