Прегледана и обновена на 01-05-2020

Интересни факти около самото имплантиране на яйцеклетката…
В днешно време има много жени, които се опитват да заченат. Разбира се понякога забременяването не се случва от първия път и те се чудят дали имат някакви симптоми на имплантирането на оплодената яйцеклетка. Разбирането на процеса на имплантиране на яйцеклетката ще ви помогне да си обясните защо е невъзможно да се разбере предварително за случващото се или така казано вие най-вероятно ще научите от направен и положителен тест за бременност. Тази информираност също така ще ви помогне да разберете защо най-ранните признаци на бременност няма да се проявят, докато не се случи реалното пропускане на менструален цикъл.

имплантиране на яйцеклетка

Какво представлява имплантиране на яйцеклетката?
Обикновено мислим, че бременността започва в момента, в който сперматозоидът навлезе в яйцеклетката, но има повече смисъл да се възприеме за истинското начало именно времето, когато оплоденото яйце успешно се прикрепя към маточната стена или така казано имплантиране на яйцеклетката. Защо ще попитате? Имплантирането може да е по-голямо препятствие и проблем, отколкото самото оплождане. Последните изследвания показват, че повече от две трети от оплодените яйцеклетки не успяват да се имплантират, което показва, че ембрионите вероятно са предопределени за оцеляване или смърт преди дори първото клетъчно делене.

Какъв е процесът на имплантиране?
Да речем, че сте правили секс в дните преди да се случи овулацията. Когато яйцето бъде освободено, вече има налични сперматозоиди във фалопиевите ви тръби и един от тях успява да го оплоди. Оплоденото яйце започва бързо да се дели, докато пътува надолу по фалопиевите тръби към матката. Когато навлезе в нея, започва процесът на ,,загнездване” в маточната стена или т.нар имплантиране на яйцеклетката. Няма много неща, които можете да направите по време на имплантирането, за да се повлияе на шансовете за бременност. Ако не се случи това имплантиране, то вероятно ембрионът няма шанс да се превърне в жизнеспособна бременност.

Кога става имплантирането на яйцеклетката
Имплантационният процесът обикновено е завършен между 8 и 10 дни след овулацията. Веднага след като процесът завърши, ембрионът започва да произвежда ЧХГ хормон, който тестовете за бременност откриват. Човешкият хорионгонадотропин изпраща съобщение на организма да запази нивата на производството на прогестерон. При нормален цикъл без бременност, след овулацията – нивата на този хормон постепенно намаляват. Тъй като прогестеронът осигурява целостта на структурата на маточната лигавица, когато нивата му падат, започва менструацията и изхвърлянето на удебелената лигавица. Човешкият хорионгонадотропин и производството на прогестерон правят имплантирането напълно успешно, маточната ви лигавица остава хубава и непокътната и вашият менструален цикъл не започва, а от там и вие започвате да се съмнявате дали не сте бременна и най-вероятно ще си направите един тест за бременност.

Усещате ли се самият процес при имплантиране на яйцеклетката?
Дали процесът на загнездване на ембриона в маточната стена произвежда някакви физически симптоми, които можете да забележите? С една дума – не. Някои жени споделят за болки при имплантиране на яйцеклетката или леко зацапване, но това са много редки съвпадения и в повечето случай не се отнасят за имплантирането. Дори и да внимавате и да наблюдавате зорко тялото си, е много малко вероятно доловените промени да са свързани с процеса на имплантация. замислете се, че ембрионът е наполовина по размер от този на прахов акар и реално не можете да почувствате нищо, което се случва в тялото ви на това клетъчно ниво, както не можете да усетите, че клетките в тялото ви се делят или, че косата ви расте, това са естествени процеси.

Кога ще можете да видите признаците на имплантация?
Имплантацията почти винаги настъпва между 8 и 10 дни след овулацията. Ембрионът не произвежда ЧХГ, докато загнездването не завърши. И дори след като то завърши, може да отнеме няколко дни да се изградят достатъчно високи нива на човешкия хорионгонадотропин, за да може тестовете за бременност да ги засекат. Това означава, че не трябва да очаквате да видите или да усетите някакви признаци на бременност в тялото си – до около 10 дни преди следващата предполагаема овулация.

Ако не сте забременели, удебелената маточна лигавица в крайна сметка се повлиява от спада на нивата на прогестерон и вашето менструално кървене започва. Понижените нива на този хормон причиняват по-висока температура и по-ускорен пулс в състояние на покой. За някои жени, намаляването на телесната им температурата и спадът на нивата на пулса им показват деня преди или самият ден на менструацията. Може да научите повече в измерване на базалната температура. Ако това е вашият типичен модел, то тогава повишаването на температурата и промяната на пулса ви в покой може да бъдат ранни признаци на бременност. Много жени имат забавена реакция към понижени нива на прогестерон обаче и не виждат тези промени ясно. Ако това е така и при вас – тогава може да не забележите нищо по-различно и да не разпознаете новото състояние, в което се намирате.

На кратко казано, помнете това: Ако сте бременна, за да се открият определени признаци и симптоми на бременност в тялото ви, то тогава сте достатъчно бременна и за да получите положителен тест за бременност и да ликувате по повод на чудесната новина. Успешно имплантиране на яйцеклетката.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Перименопауза

Previous article

Херпангина

Next article