Прегледана и обновена на 10-10-2019

Най-важното за навлизането и преминаването през периодът на перименопауза в животът на жената.
Моделите на менструалните периоди при жената се променят по време на целия й живот под влияние на различни фактори като стават по-дълги или по-къси, а понякога и могат да направят пауза. В настоящата статия ще се опитаме да ви помогнем да разберете какво представлява един от важните периоди за жените, какъвто е приоменопаузата, която ознаменува прехода към категоричния край на репродуктивните способности на зрелия женски индивид.

перименопауза

Каква е разликата между перименопауза и менопауза?
Жените често използват термините “менопауза” и “перименопауза” взаимозаменяемо, но те всъщност представляват различни фази от живота на жената. Като цяло – менопаузата се отнася за жени на възраст над 50 години. Перименопаузата и менопаузата са нормални и естествени стадии, които обикновено се случват, когато жената е около петдесетте си години, към края на това, което се смята за нейния репродуктивен живот. Думата “пери” идва от гръцки и означава “около” и терминът перименопауза ознаменува етапа около менопаузата. В това време – много от жените преживяват различни симптоми – нередовни менструални цикли, намаляване на плодовитостта, но все още не е напълно изключена възможността да се зачене дете.
Учените разделят перименопаузата на два етапа. Ранната фаза е, когато менструалния ви цикъл, който е бил редовен преди, започва да се променя или обратното започва да става непроменлив – ако той винаги е бил непостоянен. Затова може да е трудно да се каже кога сте навлезли в тази първа фаза. Сложно звучи, но е много лесно за разбиране. Навлизате във втория стадий, когато имате поне 60 дни между два периода. Това може да се случи скоро след началото на ранния етап или, по-често – в продължение на няколко години. Хормоните в женската система са в поток през това време и колебанията могат да предизвикат симптоми като горещи вълни, изпотяване, нервност и безсъние.

Как се променя менструалния ми цикъл?
Характерът на менструалния цикъл е различен при всяка жена. Когато жените наближават менопаузата, хормоналните промени водят до все по-рядка овулация в телата им. Когато яйчниците не освобождават зряло яйце, лигавицата на матката не се изхвърля и жената няма менструация.

Поради започналите хормонални промени, жените могат да забележат следните промени в периодите си:
– По-рядка менструация, заради по-рядката овулация.
– По-дълги и по-тежки периоди. Това се получава, защото лигавицата на матката има време да нарасне по-дебела и следователно после отнема повече време да се изхвърли при настъпване на менструация.
– По-леки периоди. Жените могат да имат по-леки и кратки периоди, когато естрогеновите им нива са ниски. Това е така, защото естрогенът увеличава дебелината на лигавицата на матката.

Времето между два менструални цикли също може да варира значително. Периодите на някои жени може да се променят непредвидимо от месец на месец. Като цяло жените изпитват по-леки и по-рядки случващи се периоди, докато преминават през перименопаузата. С течение на времето, менструалните периодите ще станат по-редки и евентуално ще спрат напълно. Обикновено лекарите считат, че преходът от перименопауза към менопауза е изпълнен, когато даденото лице няма цикъл вече от 1 година без прекъсване. След такава пауза от 1 година жените трябва да говорят с гинеколога си за всяко вагинално кървене. Има и други симптоми по време на перименопаузата, например като промени в настроението, странните горещи вълни, вагинална сухота и изтощение. Докторите често предписват хормонална заместителна терапия за облекчаване на състоянието. Хормоните могат да помогнат със справянето на много от неприятните симптоми, но трябва да се отбележи, че употребата им може да донесе и определени здравни рискове, включително:
– заболяване на жлъчката
– кръвни съсиреци или дори инсулт
– рак на матката или рак на гърдата

Рискът обикновено е доста малък и зависи от цялостното здраве на човека. Така че, винаги обсъдете ползите и рисковете от една такава тепрапия за ваше успокоение разбира се с вашия гинеколог. Някои жени вярват, че соята им помага за облекчаване на смущаващите симптоми, защото имитира естрогена.

Добре е да направите някои диетични промени за подобряване на състоянието ви:
– Яжте разнообразна, хранителна и здравословна храна. Много жени намират, че метаболизмът им се забавя по време на този етап от живота, причинявайки наддаване на тегло.
– Включете повече храни съдържащи калций и храни богати на витамин D в диетата си за не се окажете с остеопороза и дори счупени кости. За витамин Д лятото минимум 2-3 седмици трябва да сте на морето. Фермерските млечни продукти и тъмните листни зеленчуци са богати на тези хранителни вещества. Някои жени в период на перименопауза също избират да вземат различни хранителни добавки.
– Пийте обилно вода, за да избегнете дехидратиране на организма. Това също може да помогне с проблема със сухата кожа и вагиналната сухота.

Кога точно може да знаете,че вече сте в менопауза?
Менопаузата се идентифицира след факта, когато погледнете назад към календара си и видите, че е изминала една цяла година без никакво менструално кървене. Може на имате дълъг период от месеците, без да сте имали менструация, но ако в крайна сметка получите кървене преди пълните 12 месеца да са изминали, вие все още не сте в перименопауза.

Кога е най-вероятно да изпитате симптоми на перименопауза?
Жените преживяват различни симптоми. Най-честите са горещи вълни, проблеми със съня, вагинална сухота и промени в настроението, понякога включително и депресия. Но жените се оплакват от голямо разнообразие от симптоми през този период от време, включително странен вкус в устата или усещането за мравучкане под кожата си. Едно от най-мъчителните проявления в прехода към менопаузата са горещите вълни. Някои жени имат умерени до тежки горещи вълни почти десетилетие след настъпване на менопаузата, въпреки че тежестта на симптомите започва да намалява след около две години.

Хормонална терапия все още е най-доброто лечение за повечето симптоми около перименопауза и навлизането в менопаузата. Доста жени намират облекчение от правенето на промени в начина на живот или приемане на натурални добавки. Запомнете, че е най-добре да се консултирате с лекар, за да ви даде той най-адекватни насоки.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Бременност по месеци с близнаци

Previous article

Имплантиране на Яйцеклетка

Next article