Вагинална Сухота

Какво е вагинална сухота, причини и лечение?!
Появяването на вагинална сухота може да се случи във всеки един момент от живота на жената, но най–често се случва по време на менопауза. С навлизането на организма в състояние на менопауза, количеството и производството на естроген значително се забавя и след това постепенно спира. През този период, в тялото на жената се случват редица промени, много от тях нежелани и неприятни. Менструалният цикъл става нередовен и след това спира. Вие можете да изпитате горещи вълни, нетипични промени в настроението, по–дрезгав глас и увеличение на окосмяването. Вагиналната сухота е друг общ симптом на менопаузата – приблизително 1 от всеки 3 жени получават това състояние, докато преминават през тази „промяна.“ И често то  остава дори и след менопаузата. Вагиналната сухота също може да възникне във всяка възраст поради редица различни причини. То може да изглежда като незначително дразнение. Но липсата на вагинални влага може да има огромно влияние върху сексуалния ви живот. За щастие на разположение са ни няколко лечения за облекчаване на вагинална сухота.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

вагинална сухота

Причини за вагинална сухота?
Обикновено от вътре стените на влагалището са покрити с тънък овлажняващ слой бистра течност. Хормонът естроген помага да се поддържа тази течност и така да се пази лигавицата на вагината здрава, плътна и еластична. При менопаузата спадът в нивата на естрогена намалява количеството на влагата във вагината. Това също така прави влагалището по–тънко и по–малко еластично, което се нарича вагинална атрофия.

Освен заради менопаузата нивата на естроген може да спаднат и от:
– Раждането и кърменето
– Радиация или химиотерапия лечение на рак
– Хирургично отстраняване на яйчниците
– Анти–естроген лекарства, използвани за лечение на маточни фиброми или ендометриоза

Други причини за вагинална сухота може да включват:
– Синдром на Сьогрен (автоимунно заболяване, което атакува клетките в тялото, които произвеждат влага)
– Лекарства за алергия или настинка и някои антидепресанти
– Оросяване
– Липсата на достатъчно любовна игра преди полов акт

Независимо каква е причина за вагинална сухота, тя може да бъде изключително неприятна, защото може да доведе до сърбеж, парене и болезнено сношение.

Как се диагностицира сухота на влагалището?
Всяко парене, сърбеж или дискомфорт в вагиналната област е призив към вас да потърсите лекар или гинеколог. Лекарят ще се поинтересува за вашата здравна история и ще разбере колко дълго сте имали неприятните симптоми и дали нещо като определени медикаменти, което да ги влошава. Вашият лекар ще направи вагинален преглед за проверка на вагината. Това ще помогне да се изключат други възможни причини за вашият дискомфорт, включително инфекция на пикочните пътища. Лекарят може да направи цитонамазка, за да изключи и някакви малформации в матката.

Как се третира сухота на влагалището?
Най–честото лечение за вагинална сухота поради ниски нива на естроген е естрогенна терапия. Естроген заместващите изкуствени хормони могат да помогнат на тялото ви да се прави с проблема. Това помага за облекчаване на вагиналните симптоми. Вашият лекар е този, който най–адекватно може да прецени какво да ви приложи като терапия като вземе предвид вашите конкретни здравословни особености. Никога не предприемайте самолечение с естроген–съдържащи препарати. Всеки тип на естрогнни продукт може да има редица странични ефекти като вагинално кървене и болки в гърдите. Естрогенната терапия при вагинална сухота не се препоръчва за жени, които:
– Имат рак на гърдата, особено ако те са като инхибитор на ензима ароматаза
– За жени с история на рак на ендометриума
– За бременни или кърмещи жени
Все още няма категорични изследвания за ефектите от продължителната употреба на локални естрогени, но лекарите смятат, че е безопасно да се използват в дългосрочен план.

За да запазите влагалището си по–влажно и да не се стига до вагинална сухота, опитайте да използвате вагинални овлажнители, които можете да закупите от всяка аптека или дори по–голям супермаркет. Има много марки, така че се допитайте до специалист за съвет или опитайте различни видове, за да намерите точно вашия. Можете да направите сношението по–приятно чрез прилагането на лубриканти и на водна основа. Също така отделете достатъчно време за любовна игра преди да правят секс, за да сте сигурни, че сте напълно спокойна и възбудена. Избягвайте да използвате дамски душове, пияни, ароматизирани сапуни и лосиони за чувствителната вагиналната област. Тези продукти може да влошат или причинят вагинална сухота.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация