Кървене След Полов Акт

Много жени изпитват вагинално кървене след полов акт по едно или друго време от живота си. Всъщност до 63% от жените в постменопауза получават сериозна вагинална сухота и вследствие вагинално кръвотечение или зацапване по време на секс. Случайните леки кръвоизливи обикновено не са причина за безпокойство. Ако имате определени рискови фактори или сте преминали през менопаузата, кървенето след полов акт е добре да се провери лекар специалист.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

кървене след полов акт

Какви може да бъдат причините за кървене след полов акт?
Кървенето след полов акт е известно с медицинския термин посткоитално кървене. То може да се случи при жени от всички възрасти. При по–младите жени, които не са достигнали менопаузата, източник на кървенето обикновено е шийката на матката. При жените, които са преминали през менопаузата, източниците на кървенето са доста по–разнообразен. Тя може да идва от: шийката, матката, срамните устни, уретрата. По отношение на причините, най–притеснителна е възможността за рак на маточната шийка. Това опасение важи особено за жените в постменопауза.

Появата на кървене след полов акт може да се дължи и на някакво общо състояние като:
Инфекции: Някои инфекции могат да причинят възпаление на тъканите във влагалището, което може да доведе до кървене. Те включват: тазова възпалителна болест, полово предавани болести, цервицит и вагинит.
Вагинална атрофия вследствие менопаузата: Състоянието е често срещано при жените в предменопауза и менопауза, и при тези на които яйчниците са били отстранени. В процеса на израстването, особено когато менструалният цикъл спре, тялото ви започва да произвежда все по–малко естроген. Естрогенът е женският хормон, отговарящ за регулирането на вашата репродуктивна система. Когато нивата на естрогена са по–ниски, се случват няколко неща с вагината. Вашето тяло започва да произвежда все по–малко вагинална смазка, така че вагината става суха и възпалена. По–ниските нива на естроген също намаляват еластичността на влагалището. Вагиналните тъкани стават по–тънки и свити. Това може да доведе до дискомфорт, болка и кървене след полов акт.
Вагинална сухота: Вагиналната сухота също може да доведе до кървене след полов акт. В допълнение към вагиналната атрофия, вагиналната сухота може да бъде причинена от много други фактори като например: кърмене, раждане, отстранени яйчници, някои лекарства, включително лекарства за астма, някои антидепресанти и т.н., химиотерапия и лъчева терапия, полов контакт без възбуда, чести женски душове, химикали в женските хигиенни продукти, перилни препарати и басейни.
Полипи: Полипите са неракови израстъци. Те понякога се откриват по шийката на матката или в ендометриума. При секс движенията може да раздразнят околните тъкани на полипите и да причинят кървене от малките кръвоносни съдове.
Вагинално разкъсване: Особено енергичен секс може да доведе до ожулвания на влагалището. Това е по–вероятно да се случи, ако имате вагинална сухота, поради менопауза, кърмене или други фактори.
Рак: Вагиналното кървене, включително кървене след секс, е често срещан симптом за рак на шийката на матката. В действителност това е симптом, заради които 11% от жените, диагностицирани с рак на маточната шийка, за първи път са потърсили лечение.

Има ли рискови групи от хора, при които по–лесно може да се получи кървене след секс?
Може да сте изложени на по–голям риск от посткоитално кървене, ако:
– Имате рак на маточната шийка
– Сте в предменопауза или в менопауза
– Наскоро сте имали бебе или кърмите
– Правите секс с множество партньори, без да използвате презервативи
– Не сте напълно възбудени преди акт
– Ползвате често дамски душ

Кога да посетите лекар ако имате кървене след полов акт?
Ако не сте менопауза, нямате други рискови фактори и имате само незначително зацапване или кървене, което си отива бързо, най–вероятно не е нужно да ходите на лекар. Ако имате някакви вагинални кръвоизливи след менопауза, вижте вашия лекар веднага. Също така трябва да се консултирате с вашия доктор, ако имате някой от следните симптоми:
– вагинален сърбеж или парене
– парене при уриниране
– тежко кървене
– силна коремна болка
– болки ниско в кръста
– гадене или повръщане
– необичайни вагинално течение

Какви може да бъдат усложненията при кървене след полов акт?
Сериозните усложнения не са чести, освен ако причината не е рак или нелекувана инфекция. Ето някои възможни усложнения:
Анемия: Тежкото или продължително кървене може да доведе до недостиг на желязо и анемия, тъй като червените кръвни клетки в тялото ви са изчерпани чрез загубата на кръв. Признаците на анемия включват: умора, слабост, замаяност, главоболие и необичайно бледа кожа. Ако вашата анемия е причинена от загуба на кръв, вашият лекар може да предпише добавки с желязо. Повече в отделна статия Анемия.
Инфекция: Ако имате вагинална сухота, вие сте в по–голям риск от получаване на инфекция на пикочните пътища.

Как се диагностицира кървене след полов акт?
Кървенето след полов акт е симптом на много състояния. Вашият лекар първо ще изключи рака чрез изследване на вагината и шийката на матката, наречено цитонамазка и евентуално ще проведе биопсия. Ако ракът е установен, ще бъдете насочени към специалист. След като ракът се елиминира като причина за кървенето, може да се предприемат няколко стъпки за определяне на източника:
– преглед на влагалището и шийката на матката, или визуално, или чрез увеличително устройство, наречено Колпоскоп, а процедурата се казва колоноскопия.
– трансвагиналнен ултразвук
– уринарен тест
– кръвни изследвания
– тестване на вагиналното течение

Какво е лечението за кървене след полов акт?
В зависимост от причината за вагиналното кървене след полов акт, лечението ще бъде различно.
Предписване на лубриканти: Ако кървенето е причинено от вагинална сухота, вагиналните овлажнители може да помогнат. Прилагайки редовно тези продукти, те ще се абсорбират от стените на влагалището и ще увеличат влагата и ще спомогнат за възстановяването на естествената киселинност на влагалището. Лубрикантите също така спомагат за намаляване на неприятното триене по време на полов акт.
Терапия с естроген: Ако вагиналната сухота е причинена от менопауза или отстраняване на яйчниците, говорете с вашия лекар за терапия с естроген. Такива продукти включват вагинални естрогенни кремове и свещички. Перорален прием на медикамента също са вариант, но всичко трябва да се обсъди с лекар специалист.
Допълнителни лечения: Вагинитът може да бъде причинен от инфекция или вагинална сухота. Причината може да бъде неизвестна. В зависимост от причината, лекар ви може да предпише антибиотик. Антибиотиците може да се предпишат за лечение на тазова възпалителна болест и полово предавани болести. Ако шийката на матката ви е била увредена от инфекция, вашият лекар може да премахне засегнатите клетки с помощта на сребърен нитрат или течен азот.

Кървенето след полов акт обикновено е симптом на други състояния. Много от тях, като инфекции и полипи, са лечими. Случайното зацапване след секс обикновено се изчиства самостоятелно, без медицински грижи. Ако сте в менопауза, незабавно уведомете вашия доктор за всяко посткоитално кървене след полов акт, а и не само!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 3.8 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Ражда