Нередовна Менструация

Какво е нередовна менструация, какви могат да са причините за това, какви мерки и лечение да предприемем?
При някои жени менструалният цикъл не винаги е редовен. Техните периоди могат да бъдат по–къси или по–дълги – между 21 и 35–40 дни и може да варират по отношение на времетраенето на кървенето и на тежестта и обилността му. Никоя жена не е застрахована от нарушения в менструацията. За жена която желае да забременее е важно да няма нередовна менструация за да може да знае точно кога е нейната овулация.

нередовна менструация

Какви могат да бъдат причините за нередовна менструация?
Много фактори могат да причинят дисбаланс в хормоните ви и да доведат до нередовна менструация – от синдром на поликистозни яйчници до екстремна загуба на тегло или прекомерно физическо натоварване. Вашата менструация може да бъде нарушена, ако промените метода си на контрацепция или получите дисбаланс на хормоните естроген и прогестерон. Не е необичайно да имате хормонален дисбаланс в продължение на няколко години след пубертета и преди менопаузата. Вследствие на това менструалният ви цикъл може да стане по–дълъг или по–кратък. Вашите периоди също могат да станат по–леки или по–тежки. Ако нередовните ви периоди са причинени от свързаните с възрастта фактори обикновено няма да се наложи да посещавате лекар.

Начин на живот: Следните фактори, свързани с начина ви на живот също може да разстроят баланса на хормоните ви и да причинят неравномерно кървене като: екстремна загуба на тегло или повишаване на тегло, прекомерно физическо натоварване, стрес, безсъние и други.
Използване на контрацептиви: Вътрематочната спирала против забременяване или противозачатъчните хапчета може да доведат до спонтанни зацапвания между периодите. Спиралата не причинява нередовна менструация, но може да причини тежки кръвоизливи или болезнено кървене.
Синдром на поликистозни яйчниците: Поликистозните яйчниците се случват, когато много малки кисти (малки мехурчета, пълни с течност) се развиват в яйчниците. Обичайните симптоми на поликистозни яйчници са нередовни или много слаби периоди.
Гинекологични проблеми: Неочаквани кръвоизливи също може да бъдат причинени от неподозирана бременност, ранен спонтанен аборт или проблеми с матката или яйчниците. Вашият общопрактикуващ лекар може да ви насочи към гинеколог, ако е необходимо по–нататъшни изследвания и лечение.
Нарушения на щитовидната жлеза: Разстройствата на щитовидната жлеза са друг възможен фактор, но рядко са причина за нередовна менструация. Щитовидната жлеза произвежда хормони, които поддържат метаболизма на организма. Вашият доктор може да ви тества за проблем с щитовидната жлеза за проверка на нивата на хормони на щитовидната жлеза в кръвта.

Лечение на нередовна менструация
Например хормоналните промени са нормални по време на пубертета и те могат да доведат до промени в нормалния менструален цикъл. Лечението през този период обикновено не е необходимо. Трябва обаче да посетите личния си лекар, ако имате някоя от следните промени във вашите периоди:
– Имате кървене или зацапване между периодите или след секс
– Имате много тежки периоди, при които се налага да сменяте тампона или превръзката си на всеки час или два, или трябва да носят и двете – и тампон и превръзка.
– Имате тежки кръвоизливи, които цапат леглото ви или пропиват през дрехите ви
– Периодите продължават повече от седем дни
– Периодите ви са по–чести от веднъж месечно

Вашият лекар ще попита за вашите периоди, начина ви на живот и медицинската ви история, за да намерите основната причина за нередовния ви цикъл. Всяко необходимо лечение ще зависи от причината за нередовната менструация.

Промяна на метода ви на контрацепция: Ако наскоро ви е били поставена вътрематочна спирала и имате нередовно кървене, което не се коригира в рамките на няколко месеца, обсъдете с лекаря ви вариант за промяна на метода за контрацепция. Ако сте започнали да приемате ново противозачатъчно хапче, което причинява нередовна менструация, може би е препоръчително да се премине към друг вид хапче.
Лечение на поликистозния синдром на яйчниците: За жените с наднормено тегло с поликистоза на яйчниците, симптомите могат да бъдат подобрени чрез намаляване на теглото, което също ще помогне и за проблема с вашата нередовна менструация. От загуба на тегло, тялото ви не трябва да произвежда толкова инсулин, което намалява нивата на тестостерона и подобрява шансовете ви за овулация. Други лечения за поликистозни яйчници включват хормонално лечение и медикаменти за диабет.
Лечение на заболявания на щитовидната жлеза: Лечението има за цел да върне нивото на различни хормони на щитовидната жлеза в кръвта към нормалните им нива. Може да се наложи да се взимате лекарства до края на живота ви. Вашият менструален цикъл трябва да се върне към нормалното след започване на лечението.
Управление на стреса: Стрес или внезапна загуба на тегло може да се диагностицира като причина за нередовна менструация. Техники за релаксация, управление на стреса или консултиране с терапевт може да помогне.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).