Противозачатъчни Хапчета

Знаем ли достатъчно за противозачатъчните хапчета?
Методите за контрол на раждаемостта са начин за мъжете и жените да предотвратят нежелана бременност. Има много различни методи на контрол, включително хормонална контрацепция под формата на противозачатъчни хапчета. Жените вземат хапчета през устата за да се предпазят от забременяване, и когато се приемат правилно – те са до 99,9% ефективни. Въпреки това е важно да отбележим, че хапчето не предпазва от полово предавани болести, включително ХИВ – вирусът, който причинява СПИН.

На какъв принцип работят противозачатъчните хапчета?
Една жена може да забременее, когато зряло яйце, освободено от нейните яйчници, бива оплодено от спермата на мъж. Оплодената яйцеклетка се прикрепва към вътрешността на матката на жената, където тя получава храна и се развива в бебе. Хормоните от своя страна в тялото на жената контролират освобождаването на яйцеклетката от яйчника, което се нарича овулация. Всички хапчета съдържат малко количество изкуствени хормони естроген и прогестин. Тези хормони работят така че да потискат естествените циклични хормони на тялото за предпазване от бременност. Бременността се предотвратява чрез комбинация от фактори. Противозачатъчните хапчета обикновено предпазва тялото от овулация, а също променят цервикалната слуз, за да затруднят сперматозоидите да преминат през шийката на матката и да достигнат зрялото яйце. Противозачатъчните хапчета предотвратят бременност чрез промяна на лигавицата на матката, така че да е малко вероятно оплодената яйцеклетка  да се имплантира успешно.

противозачатъчни хапчета

От къде мога да си купя противозачатъчни хапчета?
Противозачатъчните хапчета са достъпни във всяка аптека, но е добре да ги взимате само с лекарско предписание, защото в противен случай може да си навредите.

В какви опаковки се предлагат противозачатъчните хапчета?
Обикновено хапчетата са в блистер от 21 или 28 хапчета. Блистерите са маркирани с дните на седмицата, за да ви напомня да вземате хапче всеки ден. Разфасовките от 21 бр са с активни хапчета тези от 28 са с 21 активни и 7 неактивни. Седемте неактивни хапчета в 28–дневния пакет се добавят така че да ви се напомня да започнете нов блистер след 28 дни. Важно е винаги да предприемат всички хапчета, за да сте спокойни, че сте защитени от забременяване.

Как да започнете да приемате противозачатъчни хапчета?
Попитайте вашия лекар, когато трябва да стартирате приема на противозачатъчните хапчета. Най–добре е да вземате хапчета по едно и също време всеки ден. Можете да вземете хапче по всяко време през деня, но ако си установите ритуал това може да става преди закуска или преди лягане – ще ви е по–лесно да запомните.

Колко скоро след започването на прием на противозачатъчни хапчета вече имате ефективен контрол върху раждаемостта?
Когато се приемат според указанията, противозачатъчните хапчета обикновено са  ефективни още от 1–вия месец от започване на приема. След първия месец можете да разчитате напълно спокойно на хапчета за ефективен контрол на раждаемостта.

Какво става, ако забравите да вземете едно хапче против забременяване?
Ако забравите да вземете едно хапче против забременяване, го изпийте веднага щом се сетите. Ако не сте си спомнили това до следващия ден, вземете две хапчета в този ден. Ако забравите да вземете хапчета си за два дни, вземам две хапчета в деня, в който си спомните и две хапчета на следващия ден. След това се върнете към нормалния ритъм на прием. Ако пропуснете повече от две таблетки, свържете се незабавно с вашия лекар. Когато сте забравили да вземете хапче, вие увеличавате шанса за освобождаване на зряло яйце от яйчниците. Ако сте пропуснали менструация и сте забравили да вземете едно или повече хапчета, направете тест за бременност. Ако сте пропуснали два менструални периода, въпреки че сте взели всички хапчета по график, вие също трябва да направите тест за бременност.

Има ли странични ефекти при приема на противозачатъчни хапчета?
Да, може има странични ефекти от противозачатъчните хапчета, въпреки че повечето не са сериозни. Страничните ефекти включват:
– Гадене
– Наддаване на тегло
– Възпалени или подути гърди
– Малки количества кръв или зацапване между периодите
– Промени в настроението

Следните странични ефекти, са по–рядко срещани, но по–сериозни. Ако имате някои от тях, се обърнете към вашия доктор. Ако не може да го откриете поради някаква причинао, отидете в спешното отделение за преглед. Тези симптоми могат да посочат сериозно заболяване като заболяване на черния дроб, болест на жлъчния мехур, инсулт, образуването на кръвни съсиреци, високо кръвно налягане или сърдечни заболявания. Те включват:
– Коремна болка (болка в стомаха)
– Болка в гърдите
– Тежко главоболие
– Проблеми с очите (замъглено зрение)
– Подуване или болки в краката и бедрата

Може ли всяка жена да приема противозачатъчни хапчета?
Противозачатъчните хапчета могат да бъдат безопасно приемани от повечето жени. Направете консултация с лекар за оценка на индивидуалното ви положение. Хапчетата не трябва да се взимат,  ако сте имали:
– Кръвни съсиреци в ръцете, краката или белите дробове
– Сериозни сърдечни или чернодробни заболявания
– Рак на гърдата и матката
– Неконтролирано високо кръвно налягане
– Мигрена

Може ли да взимате други лекарства, докато приемате противозачатъчни хапчета?
Някои лекарства, включително някои антибиотици, може да намалят ефективността на противозачатъчните таблетки. Кажете на вашия доктор за всички медикаменти, които приемате към момента.

Положения, които трябва да вземете в предвид при приемането на противозачатъчни хапчета:
– Дръжте друга форма на контрол на раждаемостта като спермицидни гелове и презервативи под ръка в случай, че забравите да вземете хапче.
– Носят си хапчета с вас, ако не винаги спите на едно и също място.
– Взимайте хапчетата по едно и също време всеки ден, за да добиете навик.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 3.7 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии