Прогестин

Какво е Прогестин?
Прогестинът е синтетична форма на хормонът прогестерон, който се предписва за различни проблеми при мъжете и при жените. При жените прогестинът оказва значение върху правилното регулиране на менструалния цикъл и се предписва за лечение на необичайно спиране на менструалните периоди, известно като аменорея. Прогестинът помага на другите хормони да стартират и да спират менструалния цикъл.

прогестин

Лекарство с прогестин се назначава за лечение на болка, която е свързана с ендометриоза, за да се предотврати хиперплазия на ендометриума или за лечение на необичайни и тежки кръвоизливи на матката, за да помогне за лечение на рак на гърдата, бъбреците или матката. Използва се при тестване на производството на организма на някои хормони като естроген. Прилага се и при лечение на загуба на апетит или загуба на мускулна маса при пациенти със синдрома на придобита имунна недостатъчност (СПИН) или рак чрез подтикване на производството на определени протеини, които да причинят повишен апетит и наддаване на тегло. Прогестинът може да се използва и за други условия, както е определено от вашия лекар.

В зависимост от това колко и кой вид медикамент с прогестин използвате – може да има различни ефекти. Например високите дози на прогестерон са необходими за някои жени да продължат бременността, докато други прогестини в ниски дози може да попречат на настъпването на бременността. Другите нежелани ефекти включват наддаване на тегло, увеличаване на телесната температура, производство на мляко от млечните жлези и облекчаване на матката за поддържане на бременността. Прогестинът може да помогне на другите хормони да работят правилно. Прогестинът може да помогне за предотвратяване на анемия – ниско съдържание на желязо в кръвта, поради твърде голямо количество загубена менструална кръв или рак на матката. Прогестинът е на разположение само с лекарско предписание на вашия лекар. Този продукт се предлага в следните дозови форми: таблетка, капсули, гелове, кремове, свещички.

Уведомете вашия доктор, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към лекарства в тази група или към други лекарства изобщо. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате някакви други видове алергии, като например към храни, оцветители, консерванти, или животни, за да се прецени какво да ви бъде предписано. Въпреки че няма специфична информация, сравняваща употребата на прогестин при деца или юноши с употреба в други възрастови групи, това лекарство не се очаква да причини по–различни нежелани реакции или проблеми при деца или юноши, отколкото при възрастни.

Прогестин и бременност
Не забравяйте да уведомите вашия лекар, ако забременеете, докато използвате някоя от формите прогестин. Най–добре е да се използва някакъв вид метод за контрол на раждаемостта, докато приемате прогестин във високи дози. Високите дози на прогестин не се препоръчват за употреба по време на бременност, тъй като има някои доклади, че те могат да причинят вродени дефекти в гениталиите (половите органи) на мъжкия плод. Ниските дози на прогестин, използвани за контрацепция, не причиняват сериозни проблеми, когато се използват случайно по време на бременност.

Прогестин и кърмене
Въпреки че прогестинът преминава в кърмата, те е доказано той да причинява проблеми при кърмените бебета. Въпреки това, прогестините могат да променят качеството или количеството на майчиното мляко. Може да е необходимо да приемате друго лекарство или да спрете кърменето по време на лечението. Уверете се, че сте обсъдили рисковете и ползите от приема на прогестинов медикамент с вашия лекар.

Прогестин и други медицински проблеми
Наличието на други медицински проблеми може да повлияе на употребата на лекарства в този клас. Уверете се, че сте обсъдили с вашия доктор, ако имате някакви други медицински проблеми, особено:
– Астма
– Епилепсия
– Проблеми със сърцето или кръвообращението
– Бъбречно заболяване
– Мигренозно главоболие
– Кръвни съсиреци
– Рак на гърдата
– Дълбока венозна тромбоза
– Сърдечен удар
– Чернодробно заболяване, включително жълтеница
– Белодробна емболия
– Инсулт
– Захарен диабет
– Загуба на паметта (деменция)

За да се направи използването на прогестин безопасно и надеждно трябва да се разбере как и кога да го взимате и какви ефекти може да очаквате. Прочетете внимателно, преди да приемете или използвате лекарство от тази група и споделяйте с лекаря си за всичко, което ви тревожи. Приемайте прогестинът само, както е указано от вашия лекар. Дозата лекарство в този клас ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте предписанията на вашия лекар или указанията на етикета

Консултирайте се с вашия доктор, колкото е възможно по–скоро, ако се появят следните нежелани реакции:
– Промени във вагиналното кървене
– Симптомите на проблеми с кръвната захар (сухота в устата, често уриниране, загуба на апетит)
– Умствена депресия
– Кожен обрив
– Неочакван или увеличен поток на кърма
– Гадене или повръщане
– Необичайни намаляване на сексуалното желание или способност при мъжете
– Необичайна умора или слабост
– Коремна болка или спазми
– Проблеми със съня

Вече знаете повече за това какво е прогестин. Ако не намирате нужната информация не се колебайте, а се свържете с нас и ние ще преровим енциклопедиите за да ви я предоставим.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).