Инхалатор за Бебе

Какво е инхалатор за бебе?
Инхалаторите са инструменти, които помагат на децата да лекуват бронхити, астма и други респираторни проблеми посредством вдишване на определени лекарства под форма на изпарения. Повечето лекарства, които се използват в инхалаторите са в течна форма. За да бъдат ефективни, те трябва да бъдат вдишани в белите дробове. Инхалаторите превръщат течното лекарство в пара, така че децата да могат да го вдишат. Някои инхалатори освобождават определени лекарства под формата на фин прах, който също може да се вдишва. Тези уреди са ефективни, когато се използват правилно. Има различни видове инхалатори за бебе –  всеки има своите плюсове и минуси, така че говорете с вашия лекар за това кой е най–добрият за вашето дете.

инхалатор за бебе

Как се използва самия инхалатор за бебе?
Всеки инхалатор има и инструкции за употреба според видовата спецификация, така че ги изчетете внимателно и спазвайте точно указанията. Повече обобщена информация в следващите редове.

Как работи един инхалатор за бебе?
Инхалаторите са електрически машини, които се включват към мрежата или се захранват с батерии. Той обикновено има четири части:
– основно тяло, чрез което се командват различните функции и се намира купата за наливане на разтвор
– тръби
– маска

Медикаментът се поставя в купата, която е прикрепена чрез тръби към маската. Когато машината е включена тя изпраща пара в маската. Детето може да диша тази пара и това значително облекчава дихателните му затруднения. Децата не трябва да правят нещо кой знае какво, за да получи лекарството, освен да стои и да вдишва. Това обикновено отнема около 5 или 10 минути, за да вдиша цялото лекарство. Дете, което не стои мирно и не сътрудничи или което плаче –  няма да може да получи цялото лекарство, което е необходимо за постигане на желания ефект. По време на лечението, е важно да се помогне на детето да бъде спокойно колкото е възможно повече. Може да му пеете, да му разказвате любими приказки и да го карате да се чувства комфортно и спокойно.

Кога се използва инхалаторът за деца?
Освен за сериозно заболяване, каквото е астмата – инхалаторът може да помогне дори в началната фаза на една обикновена настинка, за да я пресече и да предотврати усложняването й. Още като усетите, че детето ви е с хрема, можете да започнете инхалации през няколко часа с физиологичен разтвор. Можете да си закупите или отделните дози, или една голяма банка, от която да издърпвате необходимото количество посредством стерилна игла и спринцовка, но не забравяйте, че голямата разфасовка е ефективна до два дни, тъй като солите в него се изпаряват бързо. Инхалации може да правите и с отвара от лайка и други билкови производни. Най–добре е обаче педиатърът да ви насочи какво и как точно да изберете за приложение в инхалатора според състоянието на детето.

Какво друго трябва да знаете при употребата на инхалатор за бебе?
Използването на инхалатори може да бъде трудно и да предизвика тревожност у нямащите опит родители. Така че помолете вашия лекар да ви покаже как работи устройството преди да го използвате за първи път. Лекарите може да поиска да доведете по–голямо дете или тийнейджър, ако имате такова, за да покаже нагледно как да използвате инхалатор и ще ви предложи полезни практически съвети, ако е необходимо.

Ако имате каквито и да било въпроси или ако сте загрижени, че детето ви не получава правилната доза лекарство, говорете с вашия лекар. Също и ако няма подобрение в състоянието на детето след използването на инхалатора за няколко дни – пак се допитайте до педиатъра за определяне на последващите необходими стъпки и мерки. Може да е необходимо друго лекарство или друг вид инхалатор за бебе.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):