Хранене на 6 Месечно Бебе

Какво трябва да знаем за Хранене на 6 месечно бебе
В режима на хранене на 6 месечно бебе запознава постепенно захранване с твърди храни. Експертите препоръчват постепенно въвеждане на твърди храни, когато бебето е около 6 месеца, в зависимост от готовността на бебето за това и от хранителните му нужди. Не забравяйте да се консултирате с вашия педиатър преди да започнете да давате каквито и да било твърди храни.

Подготвено ли е моето бебе да яде твърди храни през 6 месец след раждането?
Ако сукателният рефлекс вече не е толкова осезаем, ако бебето си държи стабилно главата и врата и ако то проявява видим интерес към храната, която вие ядете, то вероятно вече е готово за захранване. Ако вашият педиатър даде зелена светлина за хранене на 6 месечно бебе с по твърди храни, но то изглежда незаинтересовано, когато се опитате да въведете твърда храна, опитайте да изчакате няколко дни или дори седмици преди да опитате отново. Тъй като твърди вещества са само добавка в този момент, майчината кърма или адаптираното мляко все още отговарят на основните хранителни нужди и са основна част от цялостното хранене на 6 месечно бебе.

хранене на 6 месечно бебе

Как да започнете захранването с твърди вещества при хранене на 6 месечно бебе?
Когато бебето ви е готово и лекарят ви е казал ОК, за да опитате с твърдите храни, изберете времето от деня, когато бебето не е уморено. Обикновено се препоръчва да започнете с даване първо на една единствена съставка пюрирани зеленчуци, след въвеждането на всички се започва с  плодовете или месото. Даване на вече въведени храни не е проблем, но при въвеждането на нови храни, го правете бавно и с голямо внимание. Въведе една храна в дадения момент и изчакайте няколко дни преди да опитате нещо ново. Това ви позволява да идентифицирате храни, към които вашето бебе може да направи алергична реакция. Мами, водете си хранителен дневник, това ще ви улесни при евентуален проблем! На вашето бебе може да му отнеме малко повече време да се „научи“ как да яде твърди вещества. През тези месеци на учене, вие все още ще трябва да предоставяте обичайните хранения на кърма или формула, така че да не се притеснявате, ако вашето бебе отказва определени храни или не проявява интерес веднага. Имайте търпение!

Неподходящи храни при захранване, които трябва да избягвате при хранене на 6 месечно бебе!
Децата са по–висок риск от развитие на различни видове хранителни алергии, ако един или повече близки членове на семейството имат алергии или алергия, свързани с хранителна непоносимост, екземи, ринит или астма. Говорете с вашия педиатър за всяка семейна история на хранителни алергии. Възможните признаци на хранителни алергии или алергични реакции включват: обрив, подуване на корема, диария, повръщане, кашлица или хрема. Ако детето ви има някакъв вид реакция към храна, не предлагаме тази храна отново, докато не говорите с вашия лекар. Също така не давайте мед преди първия рожден ден на бебето. Медът може да съдържа някои спори, които не са безвредни даже за възрастни и може да предизвика заболяването ботулизъм при бебета. Не давайте и краве мляко, докато бебето ви е на повече от 12 месеца, защото днес то също е един от най–големите алергени.

Съвети за въвеждане на твърда храна при хранене на 6 месечно бебе:
– Избягвайте марки с добавени подсладители и захари.
– Ако имате намерение да подготвите свой собствени детски храни у дома, пюрирайте ги с кухненски робот или пасатор, като внимателно следвате правилата за безопасност на храните (включително и измиване на ръцете).
– Опитайте се да запазите на хранителните вещества в храната на бебето си с помощта на методи за готвене, които запазват витамините и минералите. Опитайте да готвите на пара или печете плодовете и зеленчуците.
– Не  консервирайте храните.
– Киснете във студена вода за поне 24 часа  зеленчуците като цвекло, спанак, зелен фасул, тиква и моркови. Те могат да съдържат високи нива на нитрати, които могат да причинят анемия при бебета.

Без значение дали ще купите бебешка храна или ще я направите сами, важно при хранене на 6 месечно бебе е да знаете, че съставките и консистенцията на храната са много важни. Все още захранването на бебето трябва да е с фино пюрирани храни с една единствена съставка. След като успешно сте опитали индивидуалните храни и всичко е наред е нормално да предложите смес от две храни. Ако купувате пюрета, не хранете бебето директно от буркана, защото бактериите от устата му могат да замърсят останалата храна. Сок може да дадете след 6 месечна възраст, но не повече от 120 ml дневно. Пиенето на твърде много сок може да допринесе за прекомерно покачване на теглото и може да предизвика диария.

Може да се каже, че чрез захранването и цялостното хранене на 6 месечно бебе се полага основата за следващите няколко месеца, през които ще се включи по–голямо разнообразие от храни, включително и зърнени храни, плодове, зеленчуци и пюрирани меса. Ако бебето ви не иска определена храна, отново я предложете след време.

За захранването на бебето се обърнете задължително към специалист, най–добре към наблюдаващият педиатър, който познава спецификите на бебето ви и ще ви предложи най–оптимално добрата схема на захранване, която да е полезна за детето и да намали риска от възникване на някакви спохождащи проблеми! Към младите майки които се сблъскват за първи път с хранителните режими на бебетата, в заключение ще кажем, че хранене на 6 месечно бебе не е трудна задача, а и защо не я приемете като забавление. Успех!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!