Хранене на 4 Месечно Бебе

Какво трябва да знам за Хранене на 4 месечно бебе?
Много майки започват да захранват бебетата си именно през 4 месец от живота им. Иначе храненията не се променят като честота . Те остават около шест през три до три и половина часа на денонощие.

Хранене на 4 месечно бебе с кърма и адаптирано мляко
Смята се, че количеството храна, нужно за правилното развитие на детето през този месец е от порядъка на 170 мл. на килограм телесно тегло. Кърмата или адаптираното мляко все още успяват да задоволят напълно нуждите на бебето през първите 4 до 6 месеца. След това то се нуждае от допълнителни вещества и витамини, които се получават в процеса на захранването. То трябва да става бавно и внимателно, за да не се развият някакви хранителни алергии. При бебетата само на мляко най–голям е дефицитът на витамин С и желязо. През 4 месец бебето вече може би е готово за захранване. Наблюдавайте признаците за това като проява на интерес към вашата храна, облизване, предъвкване, намаляване на силата на смукателния рефлекс.

хранене на 4 месечно бебе

Захранване и хранене на 4 месечно бебе
По време на храненето на 4 месечно бебе постепенно настъпват значителни промени в храносмилателната система на бебето. Постепенно в неговия организъм се увеличава количеството на храносмилателните ензими. Ако започвате да захранвате през този 4 месец се препоръчва да не започвате първо с плодовите пюрета, защото ако формирате у детето предпочитания към сладкото, може да имате проблем после с предлагането на зеленчукови пюрета и солени храни. Свикването и предпочитането на сладки храни крие риск и от затлъстяване на по–късен етап при детето.

Когато започвате захранване трябва да запомните, че новата храна трябва да е единствената различна част от дневното меню. Количеството й не трябва да надвишава 1 – 2 чаени лъжици, като след това внимателно трябва да следите за алергична реакция като кожен обрив, слуз и кръв в акото, подуване на лицето и очите, хрема и кашлица и т.н. Най–добре е въвеждането на нова храна да става към 11 на обяд, за да можете да реагирате адекватно в случай на хранителна алергия.

Задължително при въвеждане на нова храна е бебето да е здраво. Ако в семейството имате хора с алергии, трябва да се отнасяте много внимателно. Всяко отклонение в състоянието на детето може да е знак за алергия. Избягвайте даването на алергенни храни в ранна детска възраст. Ядки, мляко, мед, глутенови храни, яйца, риба, цитруси, ягоди, малини и домати, трябва да се предлагат на доста по–късен етап.

Ако захранвате, се препоръчва да давате храна с прибори, понеже дългото бозаене може да повлияе негативно върху развитието на зъбите на бебето. Не забравяйте, че храненето на детето през първата година ще предопредели здравословното му състояние в бъдеще. Наддаването през 4 месец е по–малко в сравнение с предишните месеци–около 600 гр. Средно за момчетата 6800 гр. и 64 см., а за момичетата 6500 гр. и 62 см. Ако бебето е в норма, значи хранителният му режим е добър и вие се справяте чудесно със  хранене на 4 месечно бебе!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо ува