Мама и Бебе

Хранене на 4 Месечно Бебе

Обновена: 06-12-2016

Какво трябва да знам за Хранене на 4 месечно бебе?
Много майки започват да захранват бебетата си именно през 4 месец от живота им. Иначе храненията не се променят като честота . Те остават около шест през три до три и половина часа на денонощие.

Хранене на 4 месечно бебе с кърма и адаптирано мляко
Смята се, че количеството храна, нужно за правилното развитие на детето през този месец е от порядъка на 170 мл. на килограм телесно тегло. Кърмата или адаптираното мляко все още успяват да задоволят напълно нуждите на бебето през първите 4 до 6 месеца. След това то се нуждае от допълнителни вещества и витамини, които се получават в процеса на захранването. То трябва да става бавно и внимателно, за да не се развият някакви хранителни алергии. При бебетата само на мляко най–голям е дефицитът на витамин С и желязо. През 4 месец бебето вече може би е готово за захранване. Наблюдавайте признаците за това като проява на интерес към вашата храна, облизване, предъвкване, намаляване на силата на смукателния рефлекс.

хранене на 4 месечно бебе Захранване и хранене на 4 месечно бебе
По време на храненето на 4 месечно бебе постепенно настъпват значителни промени в храносмилателната система на бебето. Постепенно в неговия организъм се увеличава количеството на храносмилателните ензими. Ако започвате да захранвате през този 4 месец се препоръчва да не започвате първо с плодовите пюрета, защото ако формирате у детето предпочитания към сладкото, може да имате проблем после с предлагането на зеленчукови пюрета и солени храни. Свикването и предпочитането на сладки храни крие риск и от затлъстяване на по–късен етап при детето.

Когато започвате захранване трябва да запомните, че новата храна трябва да е единствената различна част от дневното меню. Количеството й не трябва да надвишава 1 – 2 чаени лъжици, като след това внимателно трябва да следите за алергична реакция като кожен обрив, слуз и кръв в акото, подуване на лицето и очите, хрема и кашлица и т.н. Най–добре е въвеждането на нова храна да става към 11 на обяд, за да можете да реагирате адекватно в случай на хранителна алергия.

Задължително при въвеждане на нова храна е бебето да е здраво. Ако в семейството имате хора с алергии, трябва да се отнасяте много внимателно. Всяко отклонение в състоянието на детето може да е знак за алергия. Избягвайте даването на алергенни храни в ранна детска възраст. Ядки, мляко, мед, глутенови храни, яйца, риба, цитруси, ягоди, малини и домати, трябва да се предлагат на доста по–късен етап.

Ако захранвате, се препоръчва да давате храна с прибори, понеже дългото бозаене може да повлияе негативно върху развитието на зъбите на бебето. Не забравяйте, че храненето на детето през първата година ще предопредели здравословното му състояние в бъдеще. Наддаването през 4 месец е по–малко в сравнение с предишните месеци–около 600 гр. Средно за момчетата 6800 гр. и 64 см., а за момичетата 6500 гр. и 62 см. Ако бебето е в норма, значи хранителният му режим е добър и вие се справяте чудесно със  хранене на 4 месечно бебе!

Хранене на 3 Месечно Бебе

Предишна публикация

Хранене на 5 Месечно Бебе

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

злоядо дете

Злоядо Дете

Празната чиния е нещо, за което вероятно много майки могат само да мечтаят. И все пак, преди ...
Мама и Бебе
осиновяване

Осиновяване

Какво е осиновяване? Осиновяване на дете е формален правен процес, при който всички права и отговорности, свързани ...
Мама и Бебе