Мама и Бебе

Хранене на 12 Месечно Бебе

Обновена: 19-10-2015

Какво трябва да знаем за хранене на 12 месечно бебе!
При хранене на 12 месечно бебе настъпват сериозни промени. Ако то се развива добре, не е направило някаква алергична реакция, идва време да въведете някои по–агресивни храни като бобови, цитруси, домати, сол, кисело мляко, мед и някои нови видове подправки. Медът под една годинка може да предизвика Бутолизъм и не се препоръчва да се дава, но след година вече се превръща в полезна и вкусна храна. Солта също се въвежда в този период, преди това тя е опасна за бъбреците на бебето, които все още има ограничен капацитет. До годинка бебето не прави разлика между солено и безсолно, така че няма проблем. След като вече сте въвели подправки като черен пипер, босилек, магданоз–сега може да разширите асортимента.

хранене на 12 месечно бебе Избягвайте пикантните подправки, а тези които използвате не давайте в суров вид, а ги предлагайте след лека термична обработка. Доматите са много вкусни и полезни, имат много витамини и минерали, но съдържат голямо количество хистамин, което е причинител за доста алергични реакции. Въвеждането му именно заради това се отлага за след година. Цитрусите с високо съдържание на витамин Ц, но се избягват заради киселинния им състав. Те дразнят крехкия бебешки стомах и съдържат алергени, заради което трябва да внимавате с тях. Що се отнася до киселото мляко–всички знаем колко е полезно и с какви ценни хранителни свойства е. Може да го давате вечер като заместител на кърмата или адаптираното мляко–подсладено или с бисквитки. Също може да го предлагате и за следобедна закуска в комбинация с плодови пюрета или овесени ядки. Бобовите също са предвидени за след 11 месеца. От тях първо се започва с леща, а след нея–с боб и грах. Лещата е по–лека и за това е добре да я дадете преди останалите бобови.

Цялостното хранене на 12 месечно бебе постепенно се променя и се предлагат много нови и по–тежки храни. Трябва да бъдете особено внимателни към алергенните храни и да следите за реакция като подуване, кашлица, ако със слуз и кървави нишки, диария или обриви. Водете се от детето. Ако то не желае да приеме някаква храна в момента–не го насилвайте, а почакайте известно време и пробвайте пак. Давайте само по една нова храна, отложена алергична реакция може да има до три дни и за това е важно да въвеждате храните с алергени постепенно една след друга.

След 12 месеца детето се приобщава към вашата трапеза и става част от нея–не само с това, че вече яде голяма гама храни, но и вече става много по–осъзнато в личностно психологически аспект.

Чрез здравословното хранене на 12 месечно бебе, то наддава с около 200 гр., средното тегло за момчетата е 10 кг. и 75 см., а за момичетата 9 800 гр. и 74 см. Ако бебето наддава в тези граници и е спокойно, значи се храни добре и вие сте се справили отлично с началния етап при захранване на бебето.

Хранене на 11 Месечно Бебе

Предишна публикация

Симптоми на Раждане

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

злоядо дете

Злоядо Дете

Празната чиния е нещо, за което вероятно много майки могат само да мечтаят. И все пак, преди ...
Мама и Бебе
осиновяване

Осиновяване

Какво е осиновяване? Осиновяване на дете е формален правен процес, при който всички права и отговорности, свързани ...
Мама и Бебе