Хранене на 12 Месечно Бебе

Какво трябва да знаем за хранене на 12 месечно бебе!
При хранене на 12 месечно бебе настъпват сериозни промени. Ако то се развива добре, не е направило някаква алергична реакция, идва време да въведете някои по–агресивни храни като бобови, цитруси, домати, сол, кисело мляко, мед и някои нови видове подправки. Медът под една годинка може да предизвика Бутолизъм и не се препоръчва да се дава, но след година вече се превръща в полезна и вкусна храна. Солта също се въвежда в този период, преди това тя е опасна за бъбреците на бебето, които все още има ограничен капацитет. До годинка бебето не прави разлика между солено и безсолно, така че няма проблем. След като вече сте въвели подправки като черен пипер, босилек, магданоз–сега може да разширите асортимента.

хранене на 12 месечно бебе

Избягвайте пикантните подправки, а тези които използвате не давайте в суров вид, а ги предлагайте след лека термична обработка. Доматите са много вкусни и полезни, имат много витамини и минерали, но съдържат голямо количество хистамин, което е причинител за доста алергични реакции. Въвеждането му именно заради това се отлага за след година. Цитрусите с високо съдържание на витамин Ц, но се избягват заради киселинния им състав. Те дразнят крехкия бебешки стомах и съдържат алергени, заради което трябва да внимавате с тях. Що се отнася до киселото мляко–всички знаем колко е полезно и с какви ценни хранителни свойства е. Може да го давате вечер като заместител на кърмата или адаптираното мляко–подсладено или с бисквитки. Също може да го предлагате и за следобедна закуска в комбинация с плодови пюрета или овесени ядки. Бобовите също са предвидени за след 11 месеца. От тях първо се започва с леща, а след нея–с боб и грах. Лещата е по–лека и за това е добре да я дадете преди останалите бобови.

Цялостното хранене на 12 месечно бебе постепенно се променя и се предлагат много нови и по–тежки храни. Трябва да бъдете особено внимателни към алергенните храни и да следите за реакция като подуване, кашлица, ако със слуз и кървави нишки, диария или обриви. Водете се от детето. Ако то не желае да приеме някаква храна в момента–не го насилвайте, а почакайте известно време и пробвайте пак. Давайте само по една нова храна, отложена алергична реакция може да има до три дни и за това е важно да въвеждате храните с алергени постепенно една след друга.

След 12 месеца детето се приобщава към вашата трапеза и става част от нея–не само с това, че вече яде голяма гама храни, но и вече става много по–осъзнато в личностно психологически аспект.

Чрез здравословното хранене на 12 месечно бебе, то наддава с около 200 гр., средното тегло за момчетата е 10 кг. и 75 см., а за момичетата 9 800 гр. и 74 см. Ако бебето наддава в тези граници и е спокойно, значи се храни добре и вие сте се справили отлично с началния етап при захранване на бебето.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.