Хранене на 11 Месечно Бебе

Какво трябва да знам за хранене на 11 месечно бебе!
Хранене на 11 месечно бебе не се различава съществено от храненето през 10 месец. Добре е новите храни, които въвеждате, да давате с лъжица и така постепенно да премахнете биберона. Бебето започва да свиква да пие от чаша. Вземете преходна такава със силиконов накрайник, за да свикне по–лесно детето. Как и по колко по–твърди храни ще въведете в диетата на детето на мястото на течностите, зависи от броя на изкаралите зъбки и от настроението и готовността на бебето. Не го насилвайте. Все по–внимателни трябва да сте защото бебето вече е по–умело в движенията си и е по–бързо, а в същото време не осъзнава опасностите и може да глътне или изяде нещо, което да застраши здравето му.

хранене на 11 месечно бебе

На 11 месеца може да въведете кайсии и плодовете, които не сте успели да въведете в предходните месеци. Разрешени са вече кайсиите, както и ананасите и мангото, но все още са забранени цитрусите, тъй като са силен алерген. Ако сте решили да предлагате екзотични плодове, може да се поинтересувате дали това е добре, защото има теория, че е препоръчително на бебетата и малките деца да се дават само плодове и зеленчуци, които растат на географската ширина, на която живеят. Иначе мангото е много полезен плод и вкусен, съдържа много бета каротин, желязо, витамини Б и витамин Ц, а ананасът–полезни захари, провитамин А и витамини Ц и Б. Давайте ги като пюрета или каши.

След като сте въвели кравето мляко и обезсоленото сирене при хранене на 11 месечно бебе идва ред и на изварата. Пак се започва с една, две супени лъжици и се увеличава постепенно докато се достигнат 40–50 гр. С извара се приготвят чудесни десерти–като тя се добави към плодовите пюрета или се смеси със смлени бисквити.

Ако сте изчакали с жълтъка, то е време да го въведете. Започвате с ¼ два, три пъти в седмицата и постепенно увеличавате докато достигнете до цял, добавен към зеленчуково пюре. От зеленчуците можете да започнете да давате зеле, лук и зелен фасул, но в ограничени количества, защото натоварват много все още крехката храносмилателна система на бебетата. Може да предложите и месо–агнешко, свинско, телешко, ако детето не е дало признак за алергия или ако няма атопичен дерматит.

Теглото на бебетата през този месец нараства с по около 200 гр. – за момичетата средно е 9 100 гр. и 73 см., а за момчетата 9 700 гр. и 74 см. Ако бебето се развива нормално и наддава добре, значи се храни правилно и няма от какво да се притеснявате – ви се справяте страхотно с цялостното хранене на 11 месечно бебе.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 3.5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.