Мама и Бебе

Хранене на 11 Месечно Бебе

Обновена: 19-10-2015

Какво трябва да знам за хранене на 11 месечно бебе!
Хранене на 11 месечно бебе не се различава съществено от храненето през 10 месец. Добре е новите храни, които въвеждате, да давате с лъжица и така постепенно да премахнете биберона. Бебето започва да свиква да пие от чаша. Вземете преходна такава със силиконов накрайник, за да свикне по–лесно детето. Как и по колко по–твърди храни ще въведете в диетата на детето на мястото на течностите, зависи от броя на изкаралите зъбки и от настроението и готовността на бебето. Не го насилвайте. Все по–внимателни трябва да сте защото бебето вече е по–умело в движенията си и е по–бързо, а в същото време не осъзнава опасностите и може да глътне или изяде нещо, което да застраши здравето му.

хранене на 11 месечно бебе На 11 месеца може да въведете кайсии и плодовете, които не сте успели да въведете в предходните месеци. Разрешени са вече кайсиите, както и ананасите и мангото, но все още са забранени цитрусите, тъй като са силен алерген. Ако сте решили да предлагате екзотични плодове, може да се поинтересувате дали това е добре, защото има теория, че е препоръчително на бебетата и малките деца да се дават само плодове и зеленчуци, които растат на географската ширина, на която живеят. Иначе мангото е много полезен плод и вкусен, съдържа много бета каротин, желязо, витамини Б и витамин Ц, а ананасът–полезни захари, провитамин А и витамини Ц и Б. Давайте ги като пюрета или каши.

След като сте въвели кравето мляко и обезсоленото сирене при хранене на 11 месечно бебе идва ред и на изварата. Пак се започва с една, две супени лъжици и се увеличава постепенно докато се достигнат 40–50 гр. С извара се приготвят чудесни десерти–като тя се добави към плодовите пюрета или се смеси със смлени бисквити.

Ако сте изчакали с жълтъка, то е време да го въведете. Започвате с ¼ два, три пъти в седмицата и постепенно увеличавате докато достигнете до цял, добавен към зеленчуково пюре. От зеленчуците можете да започнете да давате зеле, лук и зелен фасул, но в ограничени количества, защото натоварват много все още крехката храносмилателна система на бебетата. Може да предложите и месо–агнешко, свинско, телешко, ако детето не е дало признак за алергия или ако няма атопичен дерматит.

Теглото на бебетата през този месец нараства с по около 200 гр. – за момичетата средно е 9 100 гр. и 73 см., а за момчетата 9 700 гр. и 74 см. Ако бебето се развива нормално и наддава добре, значи се храни правилно и няма от какво да се притеснявате – ви се справяте страхотно с цялостното хранене на 11 месечно бебе.

Хранене на 10 Месечно Бебе

Предишна публикация

Хранене на 12 Месечно Бебе

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

злоядо дете

Злоядо Дете

Празната чиния е нещо, за което вероятно много майки могат само да мечтаят. И все пак, преди ...
Мама и Бебе
осиновяване

Осиновяване

Какво е осиновяване? Осиновяване на дете е формален правен процес, при който всички права и отговорности, свързани ...
Мама и Бебе