Симптоми на Раждане

Много жени ни питат – Как да разбера, че раждането започва?, затова тук ще изброим различните симптоми на раждането. Ако желаете може да разгледате и една предишна по–концентрирана статия изброяваща всички Признаци за Раждане.

Всяка жена трябва да се подготви за бъдещето раждане. Точно затова тя трябва да знае кой са най – ярките симптоми на раждане още преди да са настъпили те. При всяка жена раждането започва и протича по различен начин. Промените, които  протичат в предварителния етап на раждането могат да бъдат сигнал за идващите симптоми на раждане.

В предварително или ранното раждане (латентна фаза) може да имате следните симптоми:
– Устойчиви болки ниско в гърба или болки в корема като пред менструални спазми.
– Усещане за натиск в таза
– Болезнени контракции, които могат да бъдат нередовни по сила и честота
– Изтичане на водите.
Кафяво течение или кръв, примесена със слузест секрет.
– Може да се чувствате неспокойни, тревожни и нетърпеливи.
– Нарушен сън.
– Коремни спазми, газове, или диария

Как да разбера, че раждането наближава скоро?
Симптоми на раждане включват:
– По обилно вагинално течение с повече слуз.
– По–чести и забележимо по–интензивни контракции на Бракстън Хикс. Те се усещат по около 4 за 1 час, но се увеличават по интензивност и честота.
– Промени в настроението.
– Внезапно желание да чистите или да внесете ред в дома си – това е така наречения синдром на гнездото!

симптоми на раждане

Какво трябва да направя в началото на раждането?
Ранната фаза през 1–вия етап на раждането е когато шийката на матката се разширява до 4 см. Това е сигурен симптом на раждането, но има още малко преди да пристъпите към активното раждане. Бъдете спокойни и отпуснати, за да помогнете на своето тяло да освободи хормона окситоцин, който е нужен за прогреса на вашето раждане. Можете може да редувате ходене и почивка, или да се опитате да вземете една отпускаща топла вана или душ, за да облекчите болките съпътстващи раждането. Особен симптом на раждането е, че по време на ранния етап можете да  почувствате глад, така че яжте и пийте, каквото ви се иска. Това ще помогне за комфорта ви и дори може да помогне раждането да прогресира по–гладко. Ранното раждане е добър момент да се изпробват различни позиции, дихателни техники и визуализации за справяне с контракциите.

Как да разбера, кога раждането е минало в активна фаза?
От всички симптоми на раждането, този е може би най – значимия. Това е моментът,  в който шийката на матката се разширява от 4 см до 10 см. За много жени обаче основният симптом на раждането са болезнени редовни контракции. Те постепенно стават по–чести, по–дълъг и по–силни в интензивността си. Слушайте тялото си и споделяйте как се чувствате. Друг несъзнателен симптом на раждането е, че когато раждането се засилва, вие вероятно ще говорите по–малко.

Когато раждането стане по–силено, апетитът ви вероятно ще намалее, и вие може да се почувствате много тревожни. Говорете с акушерка за това какво да правите, ако  мислите, че сте в активна фаза на раждането. Но дори, ако не сте сигурни дали е дошло времето, не се смущавайте да се обадите. Акушерка ще иска да чуе какво изпитвате, особено каква е честотата на контракциите ви и силата им. Тя ще успеете да разбере много от тона на гласа ви и да ви упъти как да реагирате. Ако планирате да родите в определена болница може да се наложи да отидете веднага. Ако вашият лекар или акушерка преценят, може да ви посъветват за справянето със ситуацията и ви кажат да останете вкъщи, докато един от първите симптоми на раждане –  контракциите станат по–чести и по–силни. Доверете се на вашите инстинкти за това кога е най–подходящото време да напусне къщата или да се обадите в акушерката. Планирайте маршрута си към избраната дестинация и резервен вариант.

Трябва да се свържете с вашата акушерка или лекар веднага, ако имате някои от следните симптоми:
– Вашето бебе се движат по–малко от обичайното.
– Вашите води изтекат, или подозирате, че имате изтичане на околоплодна течност, така че вие и вашето бебе трябва да бъдете незабавно прегледани.
– Имате вагинално кървене – това може да е изтичане на тапата на бебето.
– Имате тежко главоболие, промени в зрението, без причинно подуване на лицето, ръцете или краката.

Може ли да имам контракции, а да не раждам?
Да. Точно затова не е достатъчно да имате само този симптом, а е необходимо поне няколко от изброените по горе симптоми на раждане да имате за да започне същинското раждане. Това са така наречените предварителни контракции, наречени контракции на Бракстън Хикс. Те подпомагат шийката на матката ви да мине през промени, които да я накарат да започне да се разширява. Тези промени може да се осъществят през последните няколко седмици на вашата бременност, без да забележите. Вашият гинеколог може да потвърди дали шийката на матката е започнала да се променя чрез извършване на вагинален преглед. При уговорените прегледи до 40–та седмица шийката на матката може да бъде твърда и непоклатима, докато на последната консултация изведнъж може да е станала тънка като хартия и да започне да се отваря.

Дългият и болезнен предварителен етап на ранното раждане може да бъде предизвикателство за всяка жена. Но именно благодарение на промените с вашето тяло по време на тази фаза можете да разпознаете ранните симптоми на раждане и да се настроите психически за това, което ви предстои. Пожелаваме ви този етап да е възможно по–кратък! Успех!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).