Контракции

Какво е Контракция?

Маточната контракция е мускулна контракция на гладката мускулатура на матката, представляваща свиване и отпускане на мускулатурата.

Видове контракции

Различават се три вида:
– при раждане
– по време на менструален цикъл
– по време на оргазъм

1.  Контракции преди раждането и при самото раждане

видове контракции на матката преди раждането и при раждане

В акушерството, контракцията се отнасят конкретно до движението на матката, като част от процеса на раждането – преди самото раждане, по време на самото раждане и след раждането. Към края на бременността един хормон наречен окситоцин стимулира матката, като увеличава готовността й за контракции, необходими за правилното протичане на родовия акт. При липса на окситоцин раждането е много по – продължително, затова може да се инжектира директно във вената по време на самото раждане за да се подсили дейността на хормона, а и заедно с него и самите контракции по време на самото раждане.
Родовият акт се характеризира с ритмично появяващи се мускулни контракции на матката у бременната. Променя се вътрешното налягане на матката. Налягането по време на покой е от 1,00 — 1,30 кПа, като може по време на родилните болки и през периода на изгонването да се повиши над 18,20 кПа. За да се разтвори отворът на шийката на матката, е необходимо налягане над 4,70 кПа. С увеличаване на разкритието на маточната ший­ка нарастват също и силата и честотата на контракциите. В началото на раждането болки могат да се появяват на всеки 10 – 20 минути, а по-късно и на всеки 1—2 минути.
Маточните контракции трябва да се регистрират по време на цялата бременност. Правилното им подреждане по време и оценката им от самата бременна спестяват недоразумения или неправилните тълкувания.

Различават се следните видове контракции през бременността:
– Контракция по време на бременността. Появява се неравномерно, обикновено са неболезнени, повече или по-малко чести преди 30-ата седмица от бременността. Могат да се случат в трети, пети и т.н месец. По – често се случват след 34, 35, 36 – та седмица на бременността.
– Предварителни контракции преди раждане. Те се появяват 3 — 4 седмици преди срока на раждане. Те са неравномерни, зачестяват няколко дни преди раж­дането, като обикновено са все още неболезнени, но ясно се усещат – особено в 9 месец. В резултат на тези контракции предлежащата част на детето навлиза в таза. Предварителните контракции са съпътстващи и постепенно преминават в периода на разкритие.
– Контракциите при раждане в периода на разкритие се появяват на всеки 10 — 20 минути, ритмично, с нарастваща сила и честота (сега може да се установи разширяването на отвора на маточната шийка).
– Изгонващите контракции при раждане се характеризират с увеличаващото се налягане върху червото. На края на изгонването бременната чувства необходимост също да се напъва, на което трудно може да проти­востои. Знанията за протичането на раждането са от особено значение при напъването. Едва при настъпването на най-силни контракции напъните са ефективни при пестене на сили. При това по време на една контракция раждащата трябва да се напъва три пъти.
– Послеродовите контракции водят до отделяне на плацентата.
– Контракциите в послеродовия период подпомагат обратното раз­витие на матката.

2. Контракция по време на месечния менструален цикъл

Матката често прави контракции по време на месечния цикъл . В началото на фоликуларната фаза тези контракции възникват 1 или 2 пъти на минута, като честотата се увеличава до 3 – 4 на минута към деня на овулацията. По време на лутеалната фаза, честотата и амплитудата им намалява за да се улесни имплантацията. Ако имплантацията не се случи, честотата се запазва и остава ниска, но амплитудата им се увеличава. Тези контракции понякога се наричат менструални спазми. Много жени когато получат менструални спазми, казват че имат менструални болки. това Е така защото тези контракции могат да бъдат неприятни дори болезнени.

3. Контракция по време на оргазъм

Това са така наречената контракция на матката и вагината по време на женският оргазъм за да се насърчи мъжката сперма да достигне до целта. Те не могат да бъдат забелязани от всички жени, по – скоро бременните жени е по – вероятно да забележат тези контракции от края на 2-ри и началото на 3-ти триместър от бременността.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация