Речник

Контракции

Обновена: 30-09-2015

Какво е Контракция?
Маточната контракция е мускулна контракция на гладката мускулатура на матката, представляваща свиване и отпускане на мускулатурата.

Видове контракции
Различават се три вида:
– при раждане
– по време на менструален цикъл
– по време на оргазъм

1.  Контракции преди раждането и при самото раждане
видове контракции на матката преди раждането и при раждане В акушерството, контракцията се отнасят конкретно до движението на матката, като част от процеса на раждането – преди самото раждане, по време на самото раждане и след раждането. Към края на бременността един хормон наречен окситоцин стимулира матката, като увеличава готовността й за контракции, необходими за правилното протичане на родовия акт. При липса на окситоцин раждането е много по – продължително, затова може да се инжектира директно във вената по време на самото раждане за да се подсили дейността на хормона, а и заедно с него и самите контракции по време на самото раждане.
Родовият акт се характеризира с ритмично появяващи се мускулни контракции на матката у бременната. Променя се вътрешното налягане на матката. Налягането по време на покой е от 1,00 — 1,30 кПа, като може по време на родилните болки и през периода на изгонването да се повиши над 18,20 кПа. За да се разтвори отворът на шийката на матката, е необходимо налягане над 4,70 кПа. С увеличаване на разкритието на маточната ший­ка нарастват също и силата и честотата на контракциите. В началото на раждането болки могат да се появяват на всеки 10 – 20 минути, а по-късно и на всеки 1—2 минути.
Маточните контракции трябва да се регистрират по време на цялата бременност. Правилното им подреждане по време и оценката им от самата бременна спестяват недоразумения или неправилните тълкувания.

Различават се следните видове контракции през бременността:
– Контракция по време на бременността. Появява се неравномерно, обикновено са неболезнени, повече или по-малко чести преди 30-ата седмица от бременността. Могат да се случат в трети, пети и т.н месец. По – често се случват след 34, 35, 36 – та седмица на бременността.
– Предварителни контракции преди раждане. Те се появяват 3 — 4 седмици преди срока на раждане. Те са неравномерни, зачестяват няколко дни преди раж­дането, като обикновено са все още неболезнени, но ясно се усещат – особено в 9 месец. В резултат на тези контракции предлежащата част на детето навлиза в таза. Предварителните контракции са съпътстващи и постепенно преминават в периода на разкритие.
– Контракциите при раждане в периода на разкритие се появяват на всеки 10 — 20 минути, ритмично, с нарастваща сила и честота (сега може да се установи разширяването на отвора на маточната шийка).
– Изгонващите контракции при раждане се характеризират с увеличаващото се налягане върху червото. На края на изгонването бременната чувства необходимост също да се напъва, на което трудно може да проти­востои. Знанията за протичането на раждането са от особено значение при напъването. Едва при настъпването на най-силни контракции напъните са ефективни при пестене на сили. При това по време на една контракция раждащата трябва да се напъва три пъти.
– Послеродовите контракции водят до отделяне на плацентата.
– Контракциите в послеродовия период подпомагат обратното раз­витие на матката.

2. Контракция по време на месечния менструален цикъл
Матката често прави контракции по време на месечния цикъл . В началото на фоликуларната фаза тези контракции възникват 1 или 2 пъти на минута, като честотата се увеличава до 3 – 4 на минута към деня на овулацията. По време на лутеалната фаза, честотата и амплитудата им намалява за да се улесни имплантацията. Ако имплантацията не се случи, честотата се запазва и остава ниска, но амплитудата им се увеличава. Тези контракции понякога се наричат менструални спазми. Много жени когато получат менструални спазми, казват че имат менструални болки. това Е така защото тези контракции могат да бъдат неприятни дори болезнени.

3. Контракция по време на оргазъм
Това са така наречената контракция на матката и вагината по време на женският оргазъм за да се насърчи мъжката сперма да достигне до целта. Те не могат да бъдат забелязани от всички жени, по – скоро бременните жени е по – вероятно да забележат тези контракции от края на 2-ри и началото на 3-ти триместър от бременността.

Бременност и Лекарства

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник
Фактор 5 Лайден

Фактор 5 Лайден

Какво е Фактор 5 Лайден (Factor V Leiden)? Когато получите нараняване като одраскване или порязване, тялото ви ...
Речник