Разкритие при Раждане

В тази статия ще откриете интересна информация за това така вълнуващо, а може би и притеснително приключение което очаква всяка бременна жена, а именно дългоочакваното разкритие при раждане.

Кога започва раждането?
След като вече са минали 9 месеца бременност идва дълго чаканият момент на раждането. При всички жени процесът е един и същ, като има определени симптоми за началото на този процес включващ – контракции съчетани с разкритие при раждане и накрая излизането на плода от утробата на майката. Като цяло самото раждане започва още с първата контракция, но самият процес е дълъг и и минава през различни етапи от подготовка на женското тяло за раждане до самото излизане на плода. Всяка жена ги усеща по различен начин и не винаги са в една и съща последователност. Обикновено първо е болката в кръста, която постепенно се съчетава с контракции. В началото усещането е, като лек спазъм ниско долу в стомаха, но постепенно става все по–неприятно. Има една тъкан, наречена тапа, която трябва да падне и след нея се плискат водите. Падането на тапата става съвсем неочаквано. Тя представлява белезникава слуз и е много гъста, приличаща на желе. Някои жени си мислят, че щом изтекат водите е време за раждане,но това не винаги е така. Преди всичко е нужно зачестяване на контракциите, които пряко отговарят за получаване на разкритие при раждането.

разкритие при раждане

Какво е разкритие?
За да роди една жена трябва да има нужното разкритие, а това е когато влагалищния отвор е напълно и достатъчно широк да излезе бебето. Пълно разкритие е необходимо, за да се премине към напъни от жената и изтласкване на бебето на вън. Разкритието започва от 1 сантиметра и стига до около 10 см. За да започне раждането са нужни 10 см разкритие, като акушери споделят, че най–трудно се стигат първите 4–5 см, докато тялото се поддаде на промяната. Самото разкритие при раждане се получава посредством самите контракциите, като чрез тях се разширява самата матка и отвора. При всяка контракция разкритието става все по–голямо и с всяка контракция болката нараства.

Как се случва при контракции и последващо разкритие?
При всяка контракция дори и първите, които са леки тялото автоматично предвижва плода надолу към изхода, като едновременно с това разширява влагалищния отвор. Както вече обяснихме контракциите и разкритието са тясно свързани и без контракции няма и разкритие, а се случва много често жени да получат трудно разкритие при раждането. При този процес цялото тяло се впряга в силна работа, например в областта на гениталиите е нужно повече кислород, който пък се осигурява от сърцето. Казано иначе всички органи имат важна роля в получаването на разкритие, жените са така устроени, че могат да изтърпят всичко болезнено при раждането, така че да бъде нещо естествено.

Какво се усеща при получаване на разкритие при раждане?
Това също е много общо казано, защото пак се казва, че при всяка жена раждането е различно и всяка го преживява по различен начин. По принцип получаването на контракции е болезнено, все едно тялото ти се разкъсва отвътре (трябва да се отбележи че прага на болка пир всеки човек е различен). При всяка родилка от самото разкритие тя изпитва нужда да напъва, като това й идва от вътре. Много често родилките дори се изпускат докато получават разкритие, като това е нещо нормално. Причина за изпускането е натиска, който бива оказан на пикочния мехур, да направи място на плода и бива притиснат максимално.

Колко време отнема до достигане на пълно разкритие по време на раждане?
Този въпрос е често задаван на гинеколозите, но отговорът му съвсем не е лесен и прост. Всъщност получаването на пълно разкритие може да отнеме 15 минути или дори 24 часа. Всичко зависи изцяло от родилката и нейния организъм. При много жени след изтичането на водите е нужно само няколко часа да стигнат до заветните 10 см и да започнат напъните в родилна зала. Много лекари казват, че е по–болезнено получаване на разкритие от колкото самото раждане и напъните. А обратно на това повечето жени си мислят, че самото раждане е много по–болезнено.

Как да получа по–лесно разкритие при раждане?
Има много съвети от лекарите какво е нужно да се прави за по–лесно и безболезнено разкритие при раждане. Преди всичко се препоръчва движение и то много движение. Някои акушери карат жените в родилното до последно да се движат по коридорите преди да ги вкарат в пред родилна зала. При влизане в пред родилна зала се препоръчва лежане по гръб, но това по време на зачестилите вече контракции, когато са на 2–3 минути. Тогава вече е време да осъзнаете, че не остава много. Лежането по гръб е препоръчително, защото на страни вреди много, защото натискате плода и не му давате да се придвижва на долу.

Раждането е нещо уникално за всяка жена, но с тази статия се надяваме да сме дали поне малко яснота около самите контракции и последващото разкритие при раждане.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.6 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).