Раждане на Бебе

Всяко едно раждане е различно, но може би всяко раждане на бебе е най–голямото предизвикателство на Света, с което се сблъсква всяка жена. Някои разказват колко боли, а други не изпитват болка, а истината, е че забравяш за всичко, когато вземеш малкото човече в ръцете си. Не всички жени са запознати, какво всъщност да очакват преди, по време и след раждането. Тук ще откриете някои интересни  факти, съвети и всичко преди и след раждането на бебе.

Дата за раждане на бебе – Кога и как се определя Терминът?
По принцип в началото на бременността всяка жена получава първи преглед при гинеколог, който изчислява евентуален термин за раждане на бебето, за да бъде точен той е нужно да знаете последната си менструация. Изчислява се в голяма точност  датата за раждане при много жени, така че това е добър начин да знаете, кога започва раждането ако всичко е било на ред по време на цялата бременността. Разбира се тези термини не винаги уцелват точната дата и това не е вина на лекарите, просто природа. Когато се притеснявате попитайте кога влизате в 9 месец от бременността. От нея дата нататък може да родите във всеки един момент, така че бъдете подготвени.

раждане на бебе

Какви са симптомите при започване на раждането?
Има характерни симптоми при раждане на бебе, които показват, че е време да сте готови за болница. Първо се отделя една слуз, наричана тапа. Изглежда мръсно бяла гъста течност, като желе. Тя пада, а след нея изтичат и водите. Обикновено това са първите явни симптоми при раждане на дете. Също така започват контракциите, като в началото те са слаби и на дълъг интервал от време. В началото са на около 1 час и се усещат, като лек спазъм в стомаха. Постепенно се зачестяват и лекарите съветват, когато се повтарят на 6–7 минути да се отиде в акушеро–гинекологията с багаж за настаняване. Това са признаци за раждане, но те всъщност започват дни преди раждането. Бебето се измества ниско долу и изведнъж корема на майката вече е много на долу, често се случва позицията да се промени 1–2 дни преди раждане. Има също и фалшиви контракции, които подготвят матката, но те са много леки и рядко се усещат. Всъщност се усещат от жени, които вече са раждали, защото знаят какво да очакват.

Различните видове етапи при раждане на бебе

  • Предварителна подготовка – тук тялото се подготвя малко по малко за предстоящото раждане. Изразява се в леки спазми ниско долу в стомаха, а също така и смъкване на плода, както и наместване на позицията му с главата към изхода.
  • Изтичане на водите и тапата – Този етап се развива при някои жени за 2 часа, а при други може да продължи и 2 дни. Много зависи от организма и е опасно, лекарите съветват при изтичане на води и липса на контракции бременната да отиде на лекар веднага.
  • Контракции и разкритие – Контракциите започват съвсем леко и неусетно. В повечето случаи само за няколко часа се стига до контракции с честота от 3–4 минути и получаване на разкритие. За да започне раждане жената трябва да има 9–10 см разкритие, а това се случва при чести и продължителни контракции. При всяка контракция матката се свива и отпуска, така се разширява и позволява на плода се смъкне на долу към влагалищния отвор. Това е последният етап преди самото раждане. Ще ви е интересно да прочетете Контракции преди Раждане и Разкритие при Раждане.
  • Напъни – Ето стигнахме и до най–важния етап от раждането на бебето. След преминаването на другите изброени последователно етапи идва ред и на този. На всяка контракция бременната напъва и детето се придвижва по родилния канал на вън. В зависимост от жената и организма и тези напъни продължават при някои 15 минути, а при други жени часове. Веднага след трудните напъни идва момента да се запознаете с детето си. Колко ще продължат напъните зависи изцяло от еластичността на влагалищния отвор.

Дойде време и за същността!
Повечето жени, които раждат за първи път се притесняват най–много от същинската част при  раждане на бебе, а именно напъните. Когато дойде време за тях, има няколко начина да се справите по–лесно. На първо място е да сте си пазили силите преди това, като това означава да не прекалявате с движенията и тежкото дишане при първите контракции, когато сте чакали да направите разкритието. След това е важно преди да започне контракция да си поемете въздух дълбоко и да напъвате все едно ви се ходи по–голяма нужда, а не можете. При напън не мислете за нищо друго освен, че остава малко, докато бебето излезе и го видите, колкото и тривиално да звучи помага и то много. Обикновено най–трудно излиза главата, докато успее да направи място, след това тялото излиза с 3–4 напъна.

Какво се прави на майката бебето веднага след раждане на бебе?
В миг на еуфория и радост заедно с болка, жените не знаят какво се случва с тях и детето им. Първо на детето се прави основен преглед–тежест, ръст, дихателни функции, работа на сърце. Аспирира се, като се почиства дихателните пътища, докато проплаче. При майката се почиства влагалищния отвор или матката (при операционно раждане), ако има нужда се правят шевове (прочети Шевове след Раждане).

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).