Речник

Анемия – причини, симптоми, диагноза и лечение на Анемия

Обновена: 20-09-2016

Какво е Анемия?
Самото название Анемия идва от гръцки и означава малокръвие или безкръвие. Което пък от своя страна значи недостиг на червени кръвни телца или още по–точно нисък хемоглобин. При човек с нисък хемоглобин се наблюдава намалена способност на кръвта да пренася кислорода необходим на тъканите и в следствие причинява тъканна хипоксия. По принцип анемията може да бъде самостоятелно заболяване или да бъде симптом за друго заболяване. Научете повече в наша предходна статия какво е Хемоглобин.

Кои е изложен на риск от анемия
Най–вече жените и хора с хронични заболявания са изложени на повишен риск от анемия. Важни фактори, които трябва да запомните са:

  • Някои форми на анемия са наследствени
  • Жените в детеродна възраст са особено податливи на желязо–дефицитна анемия поради загубата на кръв при менструацията или при повишените изисквания за количеството на кръв по време на бременност
  • Възрастните хора също могат да имат по–голям риск от развитие на анемия поради неправилно хранене и други медицински състояния

Какви са причините за появата на Анемия?
По принцип има три основни причини за анемия при хората. Една от главните е появата на остра или хронична кръвозагуба, когато организма не може да навакса. Често се среща и невъзможността на организма на даден човек да не успява да произвежда необходимия брой червени кръвни телца, което е и втората причина за анемия. А третия вариант за това заболяване е повишено разрушаване на червените кръвни телца, което с медицински термин се нарича Хемолиза.

Има повече от 400 видове анемия, които са разделени в три групи:

  • Анемия, причинена от загуба на кръв
  • Анемия, причинена от намалено производство на червени кръвни клетки
  • Анемия, причинена от разрушаване на червените кръвни клетки

Симптоми при Анемия?
При някои хора анемията може да премине без да бъде забелязана, защото симптомите обикновено са много слаби. По принцип има няколко характерни симптома, които помагат сами да разберете, че имате анемия и да вземете мерки на време, за да бъдат избегнати усложнения:
– Най–често хората с по–лека форма на  анемия се оплакват от занижена концентрация, слабост и отпадналост. Онези страдащи от  по–остра анемия се оплакват често от задух при натоварване (например продължително вървене или вдигане на тежест). При тези хора липсата на червени кръвни телца кара тялото да компенсира по някакъв начин липсата им и изхода е увеличаване на сърдечната дейност.
– Има една група симптоми, които се водят, като външни белези и обикновено се забелязват много лесно. Например бледа кожа и лигавица са сигурен белег на проблем и то при тежките анемии. Друг характерен белег е напукване на устните, което не винаги означава това, но се среща много често. Когато желязото в кръвта на човек е под нормалните граници се наблюдава вдлъбване на ноктите, което е сигурен признак за анемия.

Поставяне на диагноза?
Когато имате дори и най–малки подозрения, че имате проблем или анемия е нужно да потърсите лекарски съвет, защото това не се лекува от само себе си и е опасно. При посещение на доктор и положителни съмнения за анемия най–често се предприема правене на изследване на кръвта и пълна кръвната картина. Което пък от своя страна включва брой на еритроцитите, хематокрит, концентрация на хемоглобина, средна големина и съдържание на хемоглобин на еритроцитите, а всички тези фактори са определящи за анемията. Според резултатите от кръвното изследване вашия лекар ще прецени какво лечение е нужно. За да ви бъде направено изследването е нужна кръвна проба, която обикновено се дава сутрин на гладно.

Как се определя лечението?
За успокоение на всички това е заболяване, което е сериозно, но излечимо стига да се вземат мерки на време. Лечението, което може да бъде направено е много разнообразно и зависи изцяло от показателите на теста, който е направен. Преди всичко трябва основната причина за анемия да бъдат намерена, за да може да се предприемат мерки срещу нея. Например при анемия, която е резултат от загуба на кръв, при появила се язва на стомаха трябва веднага да се започва с лекарства, които да излекуват язвата. По същия начин, често се налага операция за премахване на рак на дебелото черво, която причинява хронични кръвозагуба и анемия. Също така чрез хранителни добавки ако имате желязодефицитна анемия.

Раждане на Бебе

Предишна публикация

Нежелана Бременност

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник