Мегалобластна Анемия

Тук сме описали един от видовете анемия, а именно мегалобластна анемия, ако желаете да прочетете повече за самата анемия, може да го направите в предходна наша статия Анемия – причини, симптоми, диагноза и лечение на анемия!

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какво е мегалобластна анемия?
При мегалобластната анемия тялото не в състояние да произвежда достатъчно червени кръвни клетки, които са здрави, поради недостиг на фолиева киселина или недостиг на кобаламин (витамин В12). Продължителност на живота на тези проблемни червени клетки е по–малко от 120 дни. Фолиевата киселина е изключително важна и необходима за образуването на червени кръвни клетки и растежа им. Тъй като тялото не го съхранява в големи количества, трябва да ядете храни, богати на фолати, които отговорят за производството на червени кръвни клетки. Без достатъчно здрави червени кръвни клетки тялото не е в състояние да осигури кислород  през кръвта до всички тъкани. С течение на времето симптомите на анемията като умора и бледа кожа започват да се проявяват бавно. Злокачествената анемия, вид автоимунно заболяване, характеризиращо се с малабсорбция на витамин В12, също е вид мегалобластна анемия. Ранното откриване и лечение може да облекчи симптомите, а приемът на кобаламин и фолиева киселина може да предотврати развитието на множество неврологични заболявания.

Какви тестове се препоръчват за откриване на мегалобластната анемия?
Пълна кръвна картина е първият тест, препоръчан от лекар, когато той подозира мегалобластна анемия. Наличието на необичайно големи количества червени клетки ще бъдат открити в тези тестове. Медицински изследвания  за дефицит на витамин В12 и фолиева киселина, включително серум за нивата на кобаламин и фолиева киселина са задължителни, за да се реши правилния избор на терапия.

мегалобластна анемия

Какви са причините за мегалобластната анемия?
Комбиниран дефицит на фолиева киселина и кобаламин или витамин В12 може да бъде причината за мегалобластна анемия. Лекари трябва да назначат тестове за идентифициране на причината за дефицита, така че да се определи хода на лечението и нуждата от прием на определени добавки. Някои стомашно–чревни заболявания и злоупотребата с алкохол може да затрудни усвояването на хранителни вещества от храната. Някои лекарства са известни с това, че възпрепятстват усвояването на фолиевата киселина. Вегетарианците, които не ядат яйца и млечни продукти за дълъг период от време, са податливи към недостиг на кобаламин. Някои автоимунни заболявания, причинени от проблеми с щитовидната жлеза или болест на Адисон или диабет тип 1 може да бъдат причина за мегалобластната анемия. Мегалобластната анемия в детството може да се дължи на вродени заболявания, водещи до дефицит на витамин В12. Зараза с тения в червата може да попречи на усвояването на витамина. Дори, ако човек яде храни, богати на фолиева киселина, дефектните методи на готвене – като използването на твърде много топлина или вода, може да унищожат фолиевата киселина в храната.

Какви са ефектите от тази анемия?
Мегалобластната анемия може да доведе до психическо разстройство, което се отнася до промени в личността, деменция, депресия и остра психоза, които са неврологични прояви на дефицита на витамин В12. Колеблива походка, изтръпване на ръцете и краката, загуба на паметта и т.н. са някои от ефектите на мегалобластната анемия, наблюдавани при възрастни пациенти, макар и често те да се дължат на свързани с възрастта заболявания. Безплодието също е един от ефектите на този тип анемия. В тежките случаи на дефицит на витамин В12 – гръбначният мозък може да започне да се изражда. Слабите мускули в долните крайници са друг дългосрочен ефект. Увреждането на зрителния нерв е сравнително рядко, но е известен ефект от липсата на този витамин.

Какви са симптомите на мегалобластната анемия?
Психологическите симптоми като раздразнителност, агресивност и загубата на паметта са симптоми на мегалобластната анемия, които често се наблюдават сред възрастните хора, когато има съмнение за дефицит на витамин В12. Стомашно–чревните симптоми под формата на запек или диария, гадене и загуба на апетит са наблюдавани при пациенти с мегалобластна анемия. Подуването на езика и язви в устата показват дефицит на витамин В12 и фолиева киселина. Изтръпването в ръцете и краката, неравномерната походка, главоболие и загуба на памет, придружени от бледа кожа, са други симптоми, забелязани от пациенти и лекари.

Какво е лечението на мегалобластна анемия?
На първа линия лечението на мегалобластната анемия включва терапии с кобаламин и фолат, след като е установена причината за дефекта. Управлението на фолиевата киселина по време на бременност, особено при майки вегетарианки, е жизнено важно, за да се избегне появата на мегалобластна анемия при кърмачетата. Допълнителни дози на витамин В12 и фолиева киселина може да бъдат дадени за тези, които са на диета с ограничения от храни като вегетарианци, диабетици и възрастни хора. Тъй като недостигът на желязо може да усложни производството на червени кръвни клетки, комбинираното лечение на дефицит на желязо и дефицит на фолиева киселина с  добавки на витамин В12 може да се окаже изключително ефективно при лечение на мегалобластна анемия. Хора с намален капацитет за усвояване на витамин В12 са тези, които са преминали през стомашно–чревни операции или са с вродени автоимунни заболявания, Терапия с кобаламин и фолат може да бъде необходима през целия им живота. Най–лесният и евтин начин за лечение на мегалобластната анемия е като се направят промени в диетата, при които се включват фолиева киселина и кобаламин. Храненето с изобилие на зеленолистни зеленчуци, яйца, морски дарове и червено месо осигурява на тялото достатъчно фолиева киселина, кобаламин и желязо, нужни за производството на здрави червени кръвни клетки. Веганите и вегетарианците в частност трябва да се грижат да включват добавки на витамин В12 в ежедневието си, тъй като този витамин се намира само в продуктите от животински произход.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).