Как се Ражда Бебе

Как се ражда бебе?
Човешките бебета могат да бъдат родени по два начина – или през отвор в коремната кухина (секцио), направен по време на така нареченото цезарово сечение, или когато те се придвижат извън матката през родилния канал (вагината) към външния свят. При нормалното вагинално раждане бебето може да се роди вкъщи, в болницата, във водна среда, в непредвидени обстоятелства. Може да прочетете една наша статия – Секцио или Нормално Раждане. Бебетата обикновено ще бъдат достатъчно развити в момента на раждането си – около 3840 гестационна седмица, за да дишат и ядат с техните собствени сили и да започнат растежа и зрелостта си във външната обстановка. Процесът на раждането е дълъг и сложен, много често изключително болезнен и тежък, но е и най–прекрасния и вълнуващ за всички участващи в него.

как се ражда бебе

Как бебето съществува и расте в утробата на майката е вече различен въпрос. И при хората и при другите бозайници, бебето се зачева (оформя като физическо тяло) от съюза на две клетки: яйцеклетка от майката и сперматозоид от биологичния баща. Това обикновено се извършва по полов път, но може и да стане вследствие на процедура по зачеване като инсеминация и инвитро оплождане за хора, които имат някакви репродуктивни проблеми. Бебето се ражда в края на процеса на бременността, която започва, когато след като женският и мъжкият индивид имат акт на сношение (не всеки полов акт ще предизвика бременност, това става само, когато сперматозоид достигне и оплоди зрялото яйце). В процеса на сексуалния акт се калкулира сексуално напрежение и след това оргазъм, което означава, че мъжкият пенис еякулира сперматозоиди. Сперматозоидите пътуват през влагалището, през шийката на матката и в матката и фалопиевите тръби. Ако това е точното време от месеца, когато е женската овулация, едно или повече яйца (яйцеклетки) са били освободена от яйчника. Ако сперматозоидите оцелеят по време на  пътуването си и един е все още жизнеспособен, силен и жив, той успява да се абсорбира през повърхността на яйцето и това слага началото на един дълъг процес на клетъчно делене и имплантиране. Оплоденото яйце минава през фалопиевите тръби и се имплантира на стената на матката и за период от около 9 календарни месеца (38–40 гестационни седмици) плода расте в утробата на жената. Когато плодът е напълно развит, или понякога по–рано по ред непредвидими обстоятелства, тялото на майката отделя хормони за освобождаване на бебето и за иницииране на процеса на раждането. Тогава започват контракциите, за да изтласкат плода/бебето навън. След период от няколко минути до няколко часа, когато е достигнато необходимото 10 сантиметрово разкритие при раждане на матката, бебето е избутано надолу към родилния канал и излиза от тялото на майката. Понякога една жена не може да роди вагинално, било по собствено желание, или по медицинско предписание и заради някакъв сериозен здравословен проблем се налага да се извърши цезарово сечение. Това е хирургична интервенция, при която бебето директно се отстранява от тялото на жената чрез разрез в коремната стена – Секцио (цезарово сечение).

Можете да прочетете в предишни наши статии повече за различните видове раждане и техните плюсове и минуси, така че да сте по–информирани, ако хубавият миг ви предстои. Също така едно интересно видео –Раждане на Бебе Видео. Не забравяйте, че каквото и да се ражда бебето (момче или момиче), то се появя на бял свят, за да носи радост на родителите и семейството!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация