Яйчников Резерв

Какво е яйчников резерв?
Всяка жена е родена с определен брой яйцеклетки, които яйчниците ще произвеждат в репродуктивния й период и този брой намалява всеки месец. Като жена вашата потенциална плодовитост до голяма степен се определя от вашия яйчников резерв. Яйчниковият резерв се отнася до броя на яйцата, които носите във вашия яйчниците, както и до здравето и качеството на тези яйца. Ако приемем, че не съществуват други репродуктивни проблеми, яйчниковият резерв играе голяма роля при определяне на това дали ще забременеете или не. Вашият яйчников резерв зависи не само на количеството и качеството на яйцата в яйчниците, но и от качеството на реакциите на хормоните на яйчниковите фоликули, които са подтикнати от определени сигнали от мозъка.

яйчников резерв

Количеството яйчников резерв не е безграничен в яйчниците на жената и намаля с течение на времето. Както може да видите от следващата графика, при всяка жена с повишаване на възрастта съответно яйчниковия резерв намалява, докато не достигне своя минимум от 0% с настъпването на менопаузата (както знаете по време на менопаузата жената не може да достигне до забременяване). Например при жена на 35 години яйчниковия резерв е около 10%, докато при жена на 20 години, яйчниковия размер е около 40%.

 

Как може да определя какъв е моя яйчников резерв?
Лекарите може да назначат множество кръвни и образни изследвания, за да се опитат да определят точно вашия яйчников резерв. Тези тестове се извършват в определени дни от менструалния цикъл и включват кръвни изследвания за определяне нивата на някои хормони, включително следните:
Фоликуло–стимулиращ хормон (FSH)
Естрадиол (E2)
– Антимулиерален хормон (AMH)

Ултразвукът също е задължителен, за да се измери нивото на яйчниковия резерв и броят на антралните фоликули.

Какво лечение може да се предприеме при установяване на намален яйчников резерв?
След като лекарите констатират, че при вас има намален яйчников резерв, няма никаква медицинска намеса, която да може да обърне процеса. Обаче лекарите може да ви предложат една от няколко възможности за лечението на проблема с плодовитостта.

Единият вариант е да се стимулират яйчниците посредством използване на високи дози лекарства за стимулиране на фертилността като гонадотропини (лутеинизиращ хормон и ФСХ).  Ако отговорът на яйчниците не се подобри след тази процедура, може да обмислите да стартирате цикъл на ин витро оплождане и използването на донорска яйцеклетка с надеждата за постигане на успешна бременност. Използването на дарени яйцеклетки за жени с намален или изчерпан яйчников резерв има много висока успеваемост – в над 55 % за прясно оплодени ембриони и 35 % за замразени и размразени ембриони.

Ако жената е над 40 години и има интерес от използването на донорски яйца с ин витро, тя и донора ще трябва да претърпят много по–задълбочена оценка, за да се осигури постигането на оптимални резултати. Ще бъде дадена доза на естроген и прогестерон преди, по време и след процедурата с цел осигуряване на оптимално добра и гостоприемна среда за ембриона.

Използването на донорска яйцеклетка представлява минимален риск за приемниците. Основният риск остава за жената, бременна с близнаци. Ако сте над 40 години, се увеличават шансовете ви да имате здраво бебе, когато използвате донорска яйцеклетка. Рисковете от аборт и раждане на бебе с хромозомни аномалии, като синдром на Даун, също са значително намалени в този случай.

Ако пробвате да имате дете и не успявате да заченете повече от една година при активни опити, е добре да се обърнете към специалист, които да направи оценка на здравословното и репродуктивното ви здраве. Той ще проведе множество изследвания, сред които са и изследванията за определяне на вашия яйчников резерв.

От екипа на Bremennost.bg успешно и бързо забременяване.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация