Прегледана и обновена на 15-04-2018

Възможно ли е да имате ендометриоза и забременяване? В следващите редове Ви представяме интересни факти за възможностите за имате успешна бременност при ендометриоза.

Ендометриозата е болезнено състояние, което има потенциала да засегне плодовитостта на жената. За щастие има различни видове лечение на разположение. Лигавицата на матката е известна като ендометриум. Тази уникална тъкан е отговорна за менструацията, включително, когато тя причинява кървене. Това се случва, когато получите вашето менструално кървене. Когато една жена има ендометриоза, тази тъкан расте на места, на които не трябва да бъде. Примери за това са яйчниците, червата или тъкан, която е в таза. Проблемът с ендометриална тъкан в други области на тялото ви е, че тъканта ще предизвиква кървене точно като това в матката, но реално кръвта няма да има къде да отиде. С течение на времето тази кръв и тъкан се развиват в кисти, съединителна тъкан, и сраствания. Това е тъкан, която причинява съединяването на органите заедно един към друг. Повечето лечения за ендометриоза целят да предотвратят овулацията. Един пример е прилагането на хапчета за контрол на раждаемостта. Когато се опитвате да забременеете, ще спрете да приемате тези медикаменти.

Какви са симптомите на ендометриозата?
Най–честият симптом на ендометриозата е болка, включително тазова болка и силно схващане. Но безплодие може за съжаление също да бъде симптом и страничен ефект на ендометриозата. Приблизително една трета от половината от жените с ендометриоза докладват затруднения със забременяването.

ендометриоза и забременяване

Как ендометриозата засяга бременността?
Безплодие поради ендометриоза може да бъде свързани с няколко причини. Първата е, ако ендометриозата засяга яйчниците и/или фалопиевите тръби. Едно зряло яйце трябва да пътува от яйчниците, да  мине през фалопиевите тръби, както и да бъде оплодено преди да настъпи процесът на имплантиране в лигавицата на матката. Ако една жена има ендометриоза в маточните тръби, тъканта може да попречи на яйцето от стигне до матката. Възможно е и ендометриозата да увреди яйцеклетката на жената или спермата на мъжа. Докато лекарите не знаят точно защо това се случи, се приема теорията, че ендометриозата причинява по–големи нива на възпаление в организма. Тялото освобождава съединения, които могат да увредят или унищожат яйцата на жената или спермата на мъжа. Това може да ви предпази от забременяване.

Кога да се видите с вашия лекар?
Някои лекари може да препоръчат да посетите специалист по проблеми с безплодието още преди да започнете да опитвате да забременеете. Той може да направи кръвни изследвания като например тест на анти–мюлеровите хормони. Този тест отразява останалото