Ендометриоза и Забременяване

Възможно ли е да имате ендометриоза и забременяване? В следващите редове Ви представяме интересни факти за възможностите за имате успешна бременност при ендометриоза.

Ендометриозата е болезнено състояние, което има потенциала да засегне плодовитостта на жената. За щастие има различни видове лечение на разположение. Лигавицата на матката е известна като ендометриум. Тази уникална тъкан е отговорна за менструацията, включително, когато тя причинява кървене. Това се случва, когато получите вашето менструално кървене. Когато една жена има ендометриоза, тази тъкан расте на места, на които не трябва да бъде. Примери за това са яйчниците, червата или тъкан, която е в таза. Проблемът с ендометриална тъкан в други области на тялото ви е, че тъканта ще предизвиква кървене точно като това в матката, но реално кръвта няма да има къде да отиде. С течение на времето тази кръв и тъкан се развиват в кисти, съединителна тъкан, и сраствания. Това е тъкан, която причинява съединяването на органите заедно един към друг. Повечето лечения за ендометриоза целят да предотвратят овулацията. Един пример е прилагането на хапчета за контрол на раждаемостта. Когато се опитвате да забременеете, ще спрете да приемате тези медикаменти.

Какви са симптомите на ендометриозата?
Най–честият симптом на ендометриозата е болка, включително тазова болка и силно схващане. Но безплодие може за съжаление също да бъде симптом и страничен ефект на ендометриозата. Приблизително една трета от половината от жените с ендометриоза докладват затруднения със забременяването.

ендометриоза и забременяване

Как ендометриозата засяга бременността?
Безплодие поради ендометриоза може да бъде свързани с няколко причини. Първата е, ако ендометриозата засяга яйчниците и/или фалопиевите тръби. Едно зряло яйце трябва да пътува от яйчниците, да  мине през фалопиевите тръби, както и да бъде оплодено преди да настъпи процесът на имплантиране в лигавицата на матката. Ако една жена има ендометриоза в маточните тръби, тъканта може да попречи на яйцето от стигне до матката. Възможно е и ендометриозата да увреди яйцеклетката на жената или спермата на мъжа. Докато лекарите не знаят точно защо това се случи, се приема теорията, че ендометриозата причинява по–големи нива на възпаление в организма. Тялото освобождава съединения, които могат да увредят или унищожат яйцата на жената или спермата на мъжа. Това може да ви предпази от забременяване.

Кога да се видите с вашия лекар?
Някои лекари може да препоръчат да посетите специалист по проблеми с безплодието още преди да започнете да опитвате да забременеете. Той може да направи кръвни изследвания като например тест на анти–мюлеровите хормони. Този тест отразява останалото количество яйца в резерв. Хирургичното лечение на ендометриозата може да намали вашия резерв в яйчниците, така че може да искате да направите този тест, когато мислите за подемане на лечение на ендометриоза. Единственият начин да се диагностицира наистина ендометриоза е операция за идентифициране на областите, в които е налице ендометриума. Но тези операции може да доведат до белези, които да засегнат плодовитостта.

Трябва ли да посетите специалист по ендометриоза?
Ако мислите напред към времето, когато може да искате да забременеете, може да отидете при вашия гинеколог или специалист по фертилитет за започване лечение на ендометриозата. В някои случаи, специалистът по фертилитет може да препоръча операция за премахване на растежа, който възпрепятства забременяването. Ако сте имали незащитен секс с партньора си за 6 месеца и все още не сте забременели, то трябва да се свържете с вашия лекар. Ако не сте били диагностицирани с ендометриоза, но изпитват някои от симптомите на заболяването, е важно да споделите това с лекаря ви. Той може да проведе тестове като кръвни изследвания и физически преглед, за да определи дали има някакви първоначални интервенции, които могат да се предложат. Вашият лекар може също така да ви насочи към специалист по безплодие. Ако сте имали затруднения при забременяването поради ендометриоза, може да поискате да се видите направо със специалист по безплодие. Този специалист може да работи съвместно с  вашия лекар, за да се определи тежестта на вашата ендометриоза и какво може да се допринесе за бързо лечение за вашето безплодие.

Примерите за лечение на ендометриоза, свързани с безплодие включват:
Замразяване на яйцата ви: ендометриозата може да повлияе на вашия резерв на яйчниците, така че някои лекари може да препоръчат запазване на яйцата ви сега, в случай, че искате да забременеете по–късно. Тази опция може да бъде скъпа и обикновено се покрива от пациента. Прочетете повече в отделна статия Замразяване на Яйцеклетки.
Овулацията и вътрематочно осеменяване: това е опция за жени, които имат нормални фалопиеви тръби, лека ендометриоза и чийто партньор е с добро качество на спермата. Лекарят ще предпише лекарства като Кломифен. Тези медикаменти помагат за производството на две до три зрели яйца. Лекарят може също да предпише и прогестин на инжекции. Жена редовно ще преминават през ултразвук, за да се гарантира, че яйцата са узрели. Когато яйцата са напълно готови, лекар ще вмъкнете събраните сперматозоиди на партньора и ще ви осемени.
Ин витро оплождане: това лечение включва извличане на яйцеклетка от вас и сперматозоиди от вашия партньор. След това яйцето се оплоди извън тялото и се имплантира в матката. Успеваемостта е около 50% за жените, които не са с ендометриоза. Но много жени с ендометриоза са успешно забременели, благодарение на ин витро лечение. То често се препоръчва за жени с умерена до тежка ендометриоза. Повече за Ин витро.

Как да се подобрят шансовете ви за забременяване с ендометриоза?
В момента няма доказателства, че приемането на лекарства може да подобри шансовете на жената да достигне желаната бременност. Но лекарите могат да предпишат лекарства, като прогестини като средство за увеличаване на  хормоните на бременността в тялото на жената.

Също е важно да водите един здравословен начин на живот, когато имате ендометриоза и се опитвате да забременеете. Това може да намали възпалението в тялото ви и да го подготви за бебето и нормалния му растеж през една здравословна бременност.

Примери за стъпки, които можете да предприемете, включват:
– поддържане на здравословно тегло
– хранене със здравословна диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и  протеини
– извършване на умерено упражняване на дневна база (примерите включват ходене, вдигане на тежести, и участие в класове по аеробика)

Имайте предвид, че възрастта може да бъде фактор за всички жени, които желаят да забременеете. По–високите нива на плодовитост са свързани с по–ранна възраст. Жените на възраст над 35 и по–големи са изложени на по–голям риск от безплодие, а така и за спонтанен аборт, отколкото по–младите жени.

При жените с ендометриоза има по–висок риск от:
преждевременно раждане
прееклампсия
– усложнения с плацентата
– раждане с цезарово сечение

Добрата новина е, че ендометриоза и бременност е осъществима мечта и има много жени с ендометриоза, които достигат бременност и в крайна сметка раждат напълно здрави бебета. Ключът е да започнете да обсъждате концепцията си и възможностите ви понякога дори преди да сте започнали да мислите за забременяване. Когато се опитвате да забременеете, трябва да посетите задължително вашият доктор, ако не сте заченати след 6 месеца от началото на опитите.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация