Проблемно Забременяване

Времето е от голямо значение при забременяването
Всеки месец една жена има само няколко дни през които тя може да забременее и това е точно моментът в които тя е в овулация. Един от най – простите начини да увеличите шанса за зачеване е да правите секс именно през тези няколко дни. Нормално се счита че при редовен полов акт една двойка която няма здравословни проблеми трябва да стигне до зачеване до около 1 година в противен случай се счита, че има някакви проблеми свързани с това. Някои от тези проблеми могат лесно да се излекуват, но други са трудно преодолими.

Причини за проблемно забременяванепроблемно зачеване и забременяване


Има много причини защо една жена и един мъж могат да имат проблеми в зачеването на бебе. Те включват хормонален дисбаланс, проблеми с репродуктивната система и генетични проблеми.
Проблеми с репродуктивната система е един от основните причини за проблемното забременяване. Ако яйчниците на жената, фалопиевите тръби или матката не функционират правилно, проблемите при зачеване може да бъдат налице.
Яйчниците съдържат яйцеклетките на жената , освобождавайки една всеки месец. Те произвеждат хормони, които са важни за репродуктивния цикъл. Яйчниците могат да бъдат засегнати от преждевременна яйчникова недостатъчност, което е подобно на ранна менопауза. Заболяване, наречено синдром на поликистозни яйчници (СПКЯ) може да доведе до яйчниците да освободят яйцата неправилна, или да освободи яйца, които не са жизнеспособни.
Фалопиевите тръби носят яйца от яйчниците до матката. Тръбите могат да бъдат блокирани поради инфекция, заболяване или нараняване. Например тазова възпалителна болест или усложняване на полово предавана инфекция, могат също да тръби белег. Ендометриоза, проблем в необичайни форми тъкан, може да предизвика запушване.
Матката –  Доброкачествени тумори, наречени фиброми, може да се образува в или върху стената на матката, пречи на имплантирането на яйцеклетката. Проблеми с маточната стена може също да предотврати имплантиране.
Хормоните контролират репродуктивния цикъл на жената. Яйчниците, надбъбречните жлези, хипоталамуса, хипофизата и щитовидната жлеза, всички те допринасят за плодородие. Разбивката никъде в системата може да предизвика на зачатие проблеми.

Генетични проблеми
Лекарите смятат, че много бременности завършват с аборт преди жената дори да знае, че е бременна. Основната причина за тези ранни аборти изглежда да са генетични проблеми. След като сперматозоид оплоди яйцеклетката, започва много сложен развитието процес. Ако има проблем с генетичния материал в оплодената яйцеклетка, така че не може да се превърне в бебе, спонтанен аборт обикновено е резултат. Генетични проблеми могат да произхождат или от майката или бащата.

Мъжката плодовитост
Някои мъже не възпроизвеждат достатъчно сперматозоиди, така че е малко вероятно един сперматозоид и една яйцеклетка да се свържат. Други мъже имат много сперматозоидите, но те не работят добре. Нормално количество сперматозоиди, имат мобилни опашки, които позволяват да „плуват“ в матката на жената и фалопиевите тръби, където оплождане може да се случи. Но някои мъже имат сперматозоиди, които не могат да плуват, или са слабо образуват опашки. Мъжете могат да имат хормонални дисбаланси и заболяванията, свързани с проблеми с плодовитостта, също.

Други причини  за проблемното забременяване
Много други условия и начина на живот може да се намесва с плодородието, включително:
– Като цяло, шансът за забременяване намалява с възрастта на жената.
– Тегло значително наднормено или поднормено тегло могат да се пречи на зачеването. Жените, които имат много ниска телесна мазнина може действително да спре овулацията.
– Пушенето, наркотици и алкохол. Това може да намали шансовете ви да забременеете.
– Лекарства. Някои лекарства се намесват в баланса на хормоните, или по друг начин намалява плодовитостта.
– Хронични заболявания. Някои заболявания може да повлияе на репродуктивната способност.

Проследяване на проблема
Първата стъпка, ако мислите че имате проблемно забременяване е да направите посещение при вашия лекар. Можете да очаквате вашия лекар да направи пълни физически изследвания. Лабораторни тестове ще разкрият важни нива на хормоните във вашето тяло. Лекарят вероятно ще желаят да направят тестове и на вашия партньор, за да се отметнат всички възможни причини.

Лечение на проблемно забременяване
Лечението зависи от причината. Лекарството може да помогне с много хормонални проблеми. Знаейки за генетичен проблем може да ви помогне да решите дали да продължи да се опитва да зачене. Когато други лечения се провалят, асистирани репродуктивни методи, включително и за оплождане ин витро. Може би ще ви е от полза да прочетете Стъпка по Стъпка при Проблемно Забременяване.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).