Начини за Забременяване

Може би сте прекарали много години в опити да избегнете забременяване, но след като сте взели решение да имате бебе, ще искате това да се случи за възможно най–кратко време. Някои двойки постигат резултата много бързо, при други е необходимо повече търпение и малко късмет. Ако се вслушате в нашия съвет – започнете с опитите за забременяване по старомодния начин. Ето какво трябва да знаете за различните начини за забременяване и кога трябва да се обърнете за помощ към лекар.

1–ви начин за забременяване – по естествен път

Забременяването не е точна наука, но ако сте под 35 години, в добро здравословно състояние и ако правите секс редовно без предпазни средства – то трябва да постигнете резултат в интервал от 6 месеца до година от началото на опитите. Спазвайте няколко прости правила и ще успеете със най–честият начин за зачеване на така желаното бебе!

Правете секс по–често!

начини за забременяване

Първата стъпка за забременяването по естествен начин е да се уверите, че правите достатъчно секс. Знаем, че това не е лесно, предвид семейните и професионални задължения, но трябва да намерите начин да правите секс поне 3 пъти седмично, защото това ще увеличи шансовете ви, тъй като сперматозоидите живеят в тялото на жената между 3 и 5 дни след полов контакт.

Кога е овулацията ви?

Много важно условие е да успеете да изчислите вашето най–плодовито време от месеца. Ако цикълът ви е от 28 дни, то вероятно овулацията ви настъпва на 14 ден преди менструацията. Много жени обаче нямат редовен месечен цикъл или имат някакви нарушения, поради което е добре да прибягнат към тестове за овулация или към метода за измерване на базалната температура. Проучвания в тази област за установили, че сексът, започнат 6 дни преди овулация, е най–благоприятен за постигане на зачеване. Вижте Изчисляване на Овулацията.

Противозачатъчни

Ако сте взимали противозачатъчни в продължение на много време преди да решите да имате бебе и ги спрете, когато сте сигурни в тази житейска крачка, то зачеването може да отнеме няколко месеца, защото организмът ви трябва да се възстанови и върне към нормалния ритъм. Прочетте цялата статия Забременяване след Противозачатъчни!

Избирайте подходящите секс пози!

Няма доказана най–добра поза за увеличаване на шансовете за забременяване по естествен път. Добър избор е мисионерската поза, която не позволява на спермата да изтече от тялото ви. Ако подложите възглавничка под дупето ви и стоите с вдигнати крака около 20 минути, ще помогнете на сперматозоидите да се придвижат по–бързо и по–лесно към яйцеклетката.

Релаксирайте!

Спокойствието и ниските нива на стрес са първи помощници за забременяването по естествен път. Жените със стрес хормони в тялото си имат 12 % по–малък шанс да забременеят естествено. Важно е партньорът ви също да е спокоен, за да няма проблеми с еякулацията.

Проучете здравословното си състояние!

Ако и двамата партньори са в добро здравословно състояние, то шансът за бързо забременяване е много голям. Тютюнопушенето, употребата на алкохол и наднорменото тегло са врагове на естествените процеси. Яжте повече плодове и зеленчуци, намалете солта, избягвайте преработените храни и полуфабрикатите, кофеина, алкохола и цигарите. Добре е да започнете да приемате фолиева киселина, дори и вашият партньор. След 1 година редовен секс около 7 от 10 двойки успяват. Ако след една година нямате резултат, е добре да се консултирате със специалист, които да установи дали имате проблем за забременяване по естествен път и към какъв друг метод да прибегнете.

2–ри начин на забременяване – Метод на инсеминация за забременяване

Изкуственото осеменяване е един от 3–те начини за забременяване. Ако след неуспех за естествено забременяване, се е установил проблем като намален брой на сперматозоиди например, инсеминацията е предпочитаната мярка. Методът се препоръчва и на двойки, при които не може да се обяснят причините за проблем с плодовитостта. Първото, което се предприема, е да ви бъдат назначени медикаменти, които да стимулират развитието на няколко зрели яйцеклетки ( обикновено произвеждате само по една). След това вашият лекар ще трябва да определи кога сте в овулация. Партньорът ви ще трябва да даде проба със сперма, от която да се извлече концентрирано количество сперматозоиди в малко течност. С помощта на катетър лекарят поставя концентрираната сперма през шийката в матката. 2 седмици по–късно се прави тест за бременност. Процедурата отнема около час, повечето пациентки преминават между 3 и 6 цикъла преди забременяване или прибягване към друг метод. За много двойки инсеминацията е първата крачка в лечението, защото е по–малко агресивна и по евтина като метод, отколкото инвитро. Процедурата позволява естествено оплождане в тялото на жената. Цената за първи опит е между 400 и 500 лева, за следващите се ползва намаление.

3–ти начин на забременяване – Ин витро

Към ин витро оплождане се прибягва, когато жената има проблем с овулацията, има запушени фалопиеви тръби, партньорът е с намален брой сперматозоиди или другите методи за лечение са били безрезултатни. Процедурата стартира с приема на хормони, които да стимулират образуването на няколко зрели яйцеклетки. С кръвен тест или ултразвук се установява кога са добре узрели. Лекарят вади зрелите яйцеклетки и след това в лабораторни условия ги комбинира със сперматозоидите на партньора. 2 до 5 дни по–късно всяка от оплодените яйцеклетки се нарича ембрион. Чрез катетър в матката се поставят между 2 и 4 ембриона. Ако лечението има успех, един или повече от ембрионите се имплантират в маточната стена и се превръщат в бебета. След 2 седмици се прави тест за бременност. Лечението отнема от 4 до 6 седмици и завършва с оплождане. 35% от пациентките обикновено имат успех при първата процедура. Проблемът при ин витрото е, че е скъпо, крие риск от извънматочна бременност, а лекарствата, които се приемат водят до наднормено тегло, тазови болки и гадене. Рискът обаче си заслужава в името на бебето.

Всички двойки, решили да имат дете, трябва да проявят търпение, да променят начина си на живот и да бъдат уверени в добрия краен резултат, дори и малко забавен във времето. Надяваме се статията „Начини за забременяване“ да ви е била интересна. Успешно Зачеване!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.8 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии